ΑΡΘΡΑ

Το debate τραυμάτισε και τους δύο μονομάχους …

Όταν σε ένα τόσο απλό ζήτημα, όπως η διενέργεια απευθείας αντιπαράθεσης πολιτικών αρχηγών σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, δυο συνεχόμενες φορές, δεν υπάρχει σύγκλιση, καθίσταται σαφής η αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του πολιτικού μας σκηνικού.

Πέρα από τις πληροφορίες που διαρρέουν εντέχνως από το πρωί της Τετάρτης ότι διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνονται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και βρεθεί τελικά μια λύση, το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο :

Όλα όσα συνέβησαν σχετικά με το περιβόητο debate, τόσο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές της 6ης Μαίου, όσο και μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στο κύρος αλλά και την αξιοπιστία όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις.

Κανενός λογικού ανθρώπου και αντικειμενικού παρατηρητή η γνώμη δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει και – πολύ περισσότερο – να χειροκροτήσει την αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία για το αυτονόητο.

Αν όλοι ήθελαν πραγματικά αυτός ο έστω και μετ’ εμποδίων διάλογος να συμβεί, πολύ απλά θα υποχωρούσαν όσο χρειαζόταν για να κάνουν πράξη την βούλησή τους.

Πρακτικά, ορθώς για το κόμμα του, ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε να υποστεί ένα debate με τον μακράν υπέρτερό του στο λόγο Ευάγγελο Βενιζέλο, πριν τις 6 Μαίου, προκειμένου να θέσει υπό αμφισβήτηση την τότε μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ορθώς για το δικό του κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε αιφνιδιαστικά προσκόμματα για το δικό του debate με τον Αντώνη Σαμαρά, αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει πανελλαδικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα μπορούσε να υποχωρήσει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αν κάτι πήγαινε στραβά …

Σε κάθε περίπτωση, πληγές τραυμάτισαν άσχημα το σώμα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τελικοί κριτές θα είναι – για μια ακόμη φορά – οι πολίτες ενώπιον της κάλπης.

Ένας μείζον προβληματισμός πάντως υπάρχει για τη δυνατότητα συνεννόησης ή και συνεργασίας μεταξύ των τωρινών πολιτικών μας ταγών αν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο μετά τις εκλογές.

Τι έχουν ακόμα να δουν τα μάτια μας;

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις