ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αυτές είναι οι πρώτες 100 ημέρες του Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Τι έχει γίνει στους κρίσιμους τομείς

Έναν άτυπο, πλην μεστό και ουσιαστικό απολογισμό για τις πρώτες του 100 ημέρες στον θώκο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Δημήτρης Κουρέτας στη Λάρισα, ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Ο κ. Κουρέτας ενημέρωσε επίσης πως την ερχόμενη Δευτέρα θα μιλήσει στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, ένα ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις κυρίως ως προς τη διαχείριση του νερού από ιδιώτες.

Ακολούθως, αναφέρθηκε ανά τομέα στα πιο σημαντικά που έχουν γίνει, με έμφαση στις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου και στην πολιτική προστασία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ότι σε λίγες εβδομάδες θα εκκινήσει τη λειτουργία του το νέο «κέντρο επιχειρήσεων» της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπό τον απόστρατο στρατηγό κ. Λεοντάρη, το οποίο θα στεγαστεί στο νέο κτήριο της Θεοφράστου και θα περιλαμβάνει ένα πλήρες και σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης καίριων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Μεταξύ άλλων, στον απολογισμό του Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε:

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ DANIEL

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις Εμπορικές, Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις και ΜΚΟ

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν κατατεθεί 6.102 αιτήματα ζημιάς από διάφορες επιχειρήσεις και μέχρι τις 11-04-2024 έχουν διενεργηθεί 6.095 αυτοψίες (ποσοστό 99,89%).

Από τους 5.580 φακέλους με αιτήματα για πληρωμή επιχορήγησης (ποσοστό 91,45% επί των αιτήσεων ζημιάς που έχουν υποβληθεί), έχουν σταλεί για προκαταβολή τα 2.959 ΑΦΜ (ποσοστό 48,49% επί των αιτήσεων ζημιάς).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αιτήσεις υποβολής ζημιάς υποβάλλονται μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και μετά αποστέλλονται στις ΔΑΟ, για να προβούν τα κλιμάκια σε αυτοψίες και διοικητικούς ελέγχους για να είναι δυνατή η επιχορήγηση (προκαταβολή και οριστική εκκαθάριση)

Μέχρι τις 11-04-2024, στα κλιμάκια κρατικής αρωγής έχουν παραδοθεί περίπου 37.000 αιτήσεις που αφορούν ζημιές σε γεωργικές γαίες, πάγιο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και αποθηκευμένα προϊόντα, και έχουν υποβληθεί μέσω των ανταποκριτών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και μέσω της διαδικασίας για την δήλωση ζημιάς σε έγγειο κεφάλαιο μέσω στις ΔΑΟ. Συνολικά, μέχρι τις 11-04-2024 έχουν ελεγχθεί σχεδόν 24.335 αιτήσεις (ποσοστό 65,75%).

Β κύκλος πρώτης αρωγής

Τα κλιμάκια της πρώτης αρωγής δεν είχαν καμία αρμοδιότητα με τον α κύκλο της πρώτης αρωγής (2.000 ευρώ), η οποία χορηγήθηκε αποκλειστικά από τη Δνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου.

Μέσω του β κύκλου της πρώτης αρωγής, που αφορά αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν υποβληθεί 17.516 μοναδιαία ΑΦΜ. Από αυτές τις αιτήσεις έχει γίνει επιβεβαίωση με τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής για 8.579 ΑΦΜ (ποσοστό 48,98%). Για να γίνει εκτίμηση ζημιάς και να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία του β κύκλου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η αυτοψία από τα κλιμάκια της κρατικής αρωγής.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει ήδη σε προσωρινή αποκατάσταση των αναχωμάτων σε ποτάμια και ρέματα, για τα οποία δαπανήθηκαν περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως έχουμε προτείνει ένα εκτεταμένο σχέδιο αποκατάστασης, καθαριότητας και διάνοιξης ποταμών και ρεμάτων, το οποίο είναι ύψους περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ Η κυβέρνηση είδε θετικά την πρότασή μας και πριν από περίπου μια εβδομάδα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινούν τα έργα.

Ολοκληρώνονται η ολοκληρώθηκαν έργα προσωρινής αποκατάστασης όπως: η γέφυρα του Ροπωτού στα Τρίκαλα που υπέστη βλάβη από τον Daniel και δόθηκε ήδη στην κυκλοφορία. Αντίστοιχες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε γέφυρα στην περιοχή των Καλών Νερών Μαγνησίας και στη γέφυρα Ξεριά, στον Αλμυρό, της ΠΕ Μαγνησίας.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Προσωρινές εργασίες σχεδιάζονται επίσης στην κατεστραμμένη γέφυρα της Αμπελειάς στα Φάρσαλα.

Η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει την τοποθέτηση γέφυρας BALLEY στην περιοχή Τσίτος και την κατασκευή μιας νέας ενισχυμένης διάβασης ιρλανδικού τύπου στην περιοχή Στουρναραίικα.

Βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες σε πολλούς δήμους της Θεσσαλίας για τον καθαρισμό ρεμάτων και την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Επιπλέον αυτών η περιφέρεια έχει αναθέσει εργολαβίες για τη διαγράμμιση και σηματοδότηση του οδικού δικτύου και κυρίως των επικίνδυνων σημείων αυτού.

Χωρίς καθυστερήσεις οφείλουμε με κοινό προσανατολισμό να σχεδιάσουμε τα απαιτούμενα έργα και να βοηθήσουμε παράλληλα τον πρωτογενή τομέα όχι απλώς να ανακάμψει αλλά αυτή την φορά να βάλει τις βάσεις για μια παραγωγική διαδικασία με μέλλον και με θετικό οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η Πολιτική Προστασία ήταν ένα από τα τρία προγράμματα που παρουσιάσαμε πριν από την ανάληψη της διοίκησης της περιφέρειας.

Άμεσα άρχισε η διαδικασία της ενημέρωσης για και να διαπιστώσουμε το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο θεσμός στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μελετήσαμε τη νομοθεσία που ισχύει για την πολιτική προστασία για να διαπιστώσουμε τις ανάγκες και να καταστρώσουμε το σχέδιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε.

Αρχίσαμε να ετοιμάζουμε την οργάνωση των τμημάτων της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτική Προστασίας συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων της Κρατικής Αρωγής.

Εντοπίσαμε τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία και έπρεπε να έρθουν στο ίδιο τραπέζι για να συντονιστούμε και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αποκομίσουμε τα καλύτερα οφέλη προς όφελος της διακηρυγμένης θέσης της περιφερειακή αρχής δηλαδή την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Η δεύτερη κίνηση μας αφορούσε στα όργανα της πολιτικής προστασίας στην οργάνωση της διεύθυνσης της αυτοτελούς διεύθυνσης όπως αναφέρθηκε νωρίτερα αλλά κυρίως και στη συγκρότηση του περιφερειακού συντονιστικού οργάνου. Δηλαδή του οργάνου που θα συντονίζει τις δράσεις και τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανάλογα με το γεγονός.

Αποφασίστηκε όπως το όργανο αυτό συνεδριάζει τακτικά και όχι μόνο όταν θα υπάρχει φαινόμενο φυσικής καταστροφής. Καθιερώθηκε λοιπόν ότι θα συνεδριάζει, τακτικά, με την πλήρη του σύνθεση την τελευταία Τετάρτη του κάθε μήνα και έκτακτα όταν απαιτείται και ανάλογα με την εποχή του χρόνου θα εξετάζονται και τα ανάλογα αντικείμενα.

Έτσι όλοι οι φορείς θα έρχονται στο ίδιο τραπέζι για να συντονίζονται, να γνωρίζονται και να μπορούν με πολύ πιο απλές διαδικασίες να συνεργάζονται στο πεδίο.

Η τρίτη μας ενέργεια, στο πλαίσιο της οργάνωσης πάντα, αφορούσε στην δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού, αντίστοιχου του περιφερειακού κέντρου επιχειρήσεων που προβλέπεται στην νομοθεσία. Ενός κέντρου που θα στηρίζεται στην τεχνολογία και θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες τις οποίες τα επεξεργάζεται και οι εκτιμήσεις θα αποτελούν τη βάση για την καλύτερη οργάνωση όλων των φάσεων της Πολιτικής Προστασίας ήτοι Πρόληψη, Σχεδίαση, Αντιμετώπιση, μιας φυσικής καταστροφής, δηλαδή τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες.

Το κέντρο αυτό έχει σχεδιαστεί στην και βρισκόμαστε στην φάση της υλοποίησης εκτιμώντας ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα είναι κι αυτό έτοιμο να αποτελέσει το δεύτερο εργαλείο στα χέρια του περιφερειάρχη για την για την λειτουργία του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας.

Τέλος στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το μηχανισμό της πολιτικής προστασίας ήρθαμε σε επαφή με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και αναπτύξαμε το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής. Ξεκινάμε από τον επόμενο μήνα τη συνεργασία με τις Αερολέσχες της Θεσσαλίας οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των περιπόλων πυρασφάλειας και έγκυρης ενημέρωσης ούτως ώστε να περιορίσουμε το χρόνο επέμβασης στα πρώτα στάδια μιας πυρκαγιάς.

συνεργασία μας με τους δήμους η οποία βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο. Έγινε ο αναγκαίος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, ώστε την ώρα της κρίσης να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς θα κάνει. Βρήκαμε τους τρόπους και τα κοινά σημεία που πρέπει να συνεργαστούμε και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της πολιτείας όπως αυτές καθορίστηκαν με την τελευταία νομοθεσία. Στο ίδιο πλαίσιο ενισχύουμε τη συνεργασία και με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα.

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Στον αγροδιατροφικό τομέα η Περιφέρεια μετά από επαφές με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας καθόρισε τον τρόπο με τον όποιο οι επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στις κλαδικές εκθέσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Εξωτερικού ενισχύοντας την εξωστρέφεια.

– Ήδη το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις εκθέσεις από 33% σε 40%.

– Επίσης προχώρησε στην δημιουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με σκοπό να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις και στο επίπεδο της εξωστρέφειας. Ανέλαβε πρωτοβουλία για πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ, στήριξης επιπλέον της παραγωγής του μελιού χρηματοδοτώντας πρόγραμμα αυθεντικότητας σε συνεργασία με το Α.Π.Θ, το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο πάντα της επιχειρούμενης εξωστρέφειας ξεκίνησε ήδη η επίσημη συνεργασία με Ιαπωνικό Κολοσσό για την εξαγωγή του σκόρδου του Πλατυκάμπου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει «αγκαλιάσει» τον πρώτο Ευρωπαϊκό Κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα το #Digi Agrifood. Σκοπός του είναι η υποστήριξη του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας, με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα.

Από τις σημαντικές πρωτοβουλίες η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για δωρεάν εδαφικούς ελέγχους σε αγροτεμάχια αλλά και για ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου».

Δείτε το πρόγραμμα της Περιφέρειας εδώ

Δείτε την παρουσίαση εδώ

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες