ΛΑΡΙΣΑ

Πολιτιστική Γέφυρα Ελλάδας-Βορείου Μακεδονίας «Οι Πρεσβευτές των Γόννων» σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μπίτολα υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος

Το Δημοτικό Σχολείο Γόννων, σε μια σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία, διοργάνωσε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό ταξίδι για τους/τις μαθητές/τριες της Στ’ Τάξης στο Μοναστήρι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις 25 και 26 Απριλίου 2024 υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μοναστήρι και σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο κ. Αλέξανδρο Βιδούρη. Της αποστολής ηγήθηκαν η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Αποστολίνα Σαΐτη, ο δάσκαλος της τάξης κ. Γεώργιος Αλεξανδρής και η εκπαιδευτικός μουσικής κ. Θεοδώρα Κολτσίδα.

Η εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Διεθνούς Θεματικού Δικτύου «Τα Παιδιά Πρεσβευτές του Τόπου τους», που έχει ιδρύσει και συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Τουριστικός Οδηγός Δήμου Τεμπών». Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, μέσα από την κοινή εμπειρία και την πολιτιστική ανταλλαγή.

Ο Γοννιώτης επιχειρηματίας κ. Γρηγόρης Παπαγεωργίου συνέβαλε στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κ. Σαΐτη εξασφαλίζοντας τη δωρεάν μετακίνηση της αποστολής του σχολείου στο Μοναστήρι. Ο κ. Δημήτριος Μαραγκός, Επικοινωνιολόγος και εξαίρετος συνεργάτης του σχολείου, συνέβαλε καθοριστικά από την αρχή μέχρι το τέλος στην επιτυχή υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης σε συνεργασία με την κ. Σοφία Φιλιππίδου, Πρέσβη της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η εκπαιδευτική αυτή αποστολή υλοποιήθηκε χάρη στην κρίσιμη συμβολή του Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας με την Ελλάδα «Πελαγονία». Την οργάνωση των δραστηριοτήτων συντόνισαν ο Πρόεδρος της Πελαγονίας κ. Ευγένιος Ρίστεβσκι, ο Αντιπρόεδρος και δάσκαλος ελληνικής γλώσσας κ. Κρίστιαν Βελιάνοβ, και η δασκάλα ελληνικής γλώσσας κ. Μαρία Βασίλεβσκα, οι οποίοι έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μοναστήρι, όπου μαθητές/τριες του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Συλλόγου «Πελαγονία» καλωσόρισαν με τραγούδια τους νέους φίλους και τις νέες φίλες από  την Ελλάδα. Οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης από τους Γόννους παρουσίασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική πολιτιστική κληρονομιά των Γόννων, προβάλλοντας δείγματα του ελληνικού πολιτισμού, χορών, τραγουδιών και της χρήσης της ελληνικής γλώσσας, τοπικών γεύσεων και προσέφεραν ενθύμια της πρώτης τους συνάντησης στο Μοναστήρι με τη μινιατούρα παλιού θρανίου του Μουσείου Σχολικής Ζωής Γόννων που με μεράκι φιλοτέχνησε ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρής να κερδίζει τις εντυπώσεις! Τα παιδιά από τους Γόννους και τα παιδιά της Πελαγονίας τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί στο τέλος της εκδήλωσης. Την όλη δράση εγκαινίασε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βιδούρης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ παιδιών και νέων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ατζέντα της επίσκεψης και οι κεντρικοί άξονες της εκπαιδευτικής δράσης, στόχευαν στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της επαφής με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών, προωθώντας την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Σε αυτό συνέβαλαν οι επισκέψεις σε δύο δημοτικά σχολεία της πόλης του Μοναστηρίου, του «Γκότσε Ντέλτσεβ» και του «Κλίμεντ Όχριντσκι» όπου οι Διευθύντριες, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί, τους υποδέχτηκαν θερμά, με πλούσια προγράμματα, κοινές δραστηριότητες και δώρα  που είχαν ετοιμάσει ειδικά για αυτή την περίσταση.

Στο σχολείο «Γκότσε Ντέλτσεβ» η Διευθύντρια κ. Natasha Stavrevska και οι συνεργάτες της είχαν προετοιμάσει γιορτή για τον πολιούχο την οποία παρακολούθησαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Έπειτα οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων έκαναν κοινό έργο ζωγραφικής πάνω σε ύφασμα με τα λογότυπα των σχολείων. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο σχολείων.

Αντίστοιχα η Διευθύντρια κ. Gordana Atanasova του σχολείου «Κλίμεντ Όχριντσκι», προετοίμασε με τους συνεργάτες της θερμότατη υποδοχή στην ελληνική αποστολή με τη χορωδία του σχολείου να τραγουδάει παραδοσιακά τραγούδια του Μοναστηρίου. Οι μαθητές/τριες των Γόννων τραγούδησαν ελληνικά και χόρεψαν προσκαλώντας τα παιδιά του σχολείου υποδοχής να χορέψουν μαζί τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιήγηση και εργαστήρια μας τους μαθητές/τριες των δύο σχολείων. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα δύο σχολεία δόθηκε χρόνος στα παιδιά για αλληλεπίδραση και ανάπτυξη αυτής της διεθνούς συνεργασίας.

Οι μαθητές/τριες από τους Γόννους με ξεναγό τον Πρόεδρο της «Πελαγονίας» κ. Ευγένιο Ρίστεβσκι επισκέφτηκαν και τον αρχαιολογικό χώρο «Ηράκλεια», τον εκθεσιακό χώρο της Παιδικής Εικαστικής Αποικίας «Μικρή Μονμάρτρη της Μπίτολα» και γοητεύτηκαν ιδιαίτερα από τις βόλτες στο Shirok Sokak και τα γύρω στενά του.

Τέλος, πριν από το πέρας αυτών των δύο αξέχαστων ημερών, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Πρόεδρο της «Πελαγονίας» κ. Ευγένιο Ρίστεβσκι, τον Αντιπρόεδρο και κ. Κρίστιαν Βελιάνοβ του Συλλόγου και της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνας Σαΐτη, στους χώρους του Συλλόγου, το οποίο προβλέπει συνέχεια και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Ευχαριστίες

Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αποστολίνα Σαΐτη ευχαριστεί θερμά τον Αξιότιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μοναστήρι κ. Αλέξανδρό Βιδούρη για την υποδειγματική συνεργασία στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού ταξιδιού καθώς επίσης και τα μέλη της «Πελαγονίας» που διοργάνωσαν τις εξαιρετικές δράσεις για τους/τριες του σχολείου μας. Επίσης ευχαριστεί θερμά τον Δημήτρη Μαραγκό Επικοινωνιολόγο και συνεργάτη του σχολείο για την συμβολή του στην εκπαιδευτική δράση καθώς και τους χορηγούς: τον κ. Γρηγόρη Παραγεωργίου χορηγό της μεταφοράς των παιδιών, τον κ. Βασίλη Σίμο Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α’θμιας του Δήμου Τεμπών για την προσφορά προωθητικού υλικού του Δήμου, το Τυροκομείο «Τέμπη» για τα παραδοσιακά προϊόντα γάλακτος, τον κ. Σωκράτη Κατσιούλα για την προσφορά τοπικού οίνου, τον χορηγό για τις συσκευασμένες ελιές των Γόννων, την εικαστικό του σχολείου κ. Ευθυμία Χριστοπούλου για την κατασκευή των πασχαλιάτικων λαμπάδων και την κ. Πούλιου Αικατερίνη για τη συμβολή της στην προετοιμασία της αποστολής του σχολείου και όλους όσους αθόρυβα συνέβαλλαν στην εκπαιδευτική δράση. Η κ. Σαΐτη ευχαριστεί θερμά τους συνοδούς εκπαιδευτικούς καθώς και τους γονείς των παιδιών της Στ΄ Τάξης γιατί με την εξαιρετική συνεργασία τα παιδιά βίωσαν μια ανεπανάληπτη εκπαιδευτική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη για πολύ καιρό. Τέλος εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄Τάξης που ως «Πρεσβευτές των Γόννων» με μια υποδειγματική παρουσία και προσπάθεια σε αυτό το σημαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι, άφησαν σε όλους/όλες τις καλύτερες εντυπώσεις και συνέβαλλαν στην διάδοση του τοπικού πολιτισμού της Κοινότητας των Γόννων του Δήμου Τεμπών και στην διαπολιτισμική κατανόηση στην εκπαίδευση.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

https://www.youtube.com/watch?v=xo06ahEA8mQ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες