ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας θα πλαισιώσει την ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στο Δημοτικό Ωδείο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, με ομιλήτρια τη Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Λύκειον των Ελληνίδων θα παρουσιάσει, μετά το πέρας της ομιλίας, χορούς και τραγούδια με θέμα τη θάλασσα, εμπνεόμενο από το θέμα, που θα αναπτύξει η σπουδαία ιστορικός με τίτλο: « Η θάλασσα και ο Έλληνας. Μια ιστορία δυναμικής σχέσης στον ιστορικό χρόνο».

Στον πλούτο του λαϊκού- δημοτικού τραγουδιού έχουν αποτυπωθεί όλες οι εκφάνσεις της θαλασσινής μας παράδοσης. Η χώρα εξάλλου είναι γύρω-γύρω κυκλωμένη από θάλασσα, που αιώνες τώρα, ορίζει την καθημερινή ζωή και καθορίζει τη μοίρα της: τρόπος και τόπος βιοπάλης, πύλη επικοινωνίας και τείχος άμυνας, δρόμος που χωρίζει και ενώνει. Το άγριο, αφρισμένο πέλαγος, η γαλήνη της μπουνάτσας, ο φλοίσβος των κυμάτων, το κάλλος, η γαλήνη, αλλά και ο κίνδυνος και ο χαμός, γίνονται εικόνες κι αυτές με τη σειρά τους γίνονται τραγούδι.

Ο δάσκαλος του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας, Δημήτρης Τσιπλακούλης επέλεξε για την περίσταση να χορέψουν και να τραγουδήσουν οι χορευτές του Λυκείου τραγούδια φορτωμένα μνήμες από την Πόλη έως την Κω, τη Νίσυρο, την Κρήτη, τα μικρασιατικά παράλια, μα και τη στεριά, το καθένα ζυμωμένο με το χαρακτήρα του τόπου του. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει και το Χορωδιακό σύνολο δημοτικής μουσικής του Λυκείου των Ελληνίδων, με την καθοδήγηση του Κώστα Δεδούση. Οι χοροί και τα τραγούδια θα ταξιδέψουν το κοινό και θα υπενθυμίσουν στοιχεία του πολιτισμού και της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα, μέσα από μία σύντομη αναδρομή σε τόπους θαλασσινούς και στεριανούς, οι κάτοικοι των οποίων έχουν υμνήσει το θαλάσσιο στοιχείο, είτε ζώντας δίπλα του είτε κουβαλώντας το μέσα στα όνειρά τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες