ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου έρχονται στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου προτείνουν για το καλοκαίρι 2024, τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, 60 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στην Επίδαυρο.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Λάρισα, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 25 Ιουλίου και ώρα 21:15.

Λίγα λόγια για το έργο

Οι «Ικέτιδες» είναι έργο ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό. Μιλούν για τη βία, τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις μοναδικές αρχές της δημοκρατίας.

Πάνω από όλα όμως, θέμα του έργου και της παράστασης είναι  «η πάλη της Γυναίκας με τον Άνδρα όταν αυτός είναι ο διώκτης κι εκείνη η κυνηγημένη. Πρόκειται για την πρώτη μορφή της πάλης των φύλων», όπως επισημαίνει ο Μάριος Πλωρίτης.

Είναι η Γυναίκα απέναντι στον Άνδρα, που εδώ εκπροσωπείται από τρία διαφορετικά πρόσωπα της πατριαρχίας.  Της ανδρικής με λίγα λόγια εξουσίας, που είτε με τη σεξουαλική βία, είτε με τη νουθεσία, είτε με τον ίδιο το νόμο επιβάλλεται αιώνες τώρα στο γυναικείο φύλο.

Στους ανδρικούς ρόλουςΛυδία Κονιόρδου (Πελασγός), Γιάννης Τσορτέκης (Αιγυπτίων Κήρυκας), Άκης Σακελλαρίου (Δαναός).

Η μεγάλη πρωτοτυπία του έργου έγκειται στο γεγονός ότι η κεντρική Ηρωΐδα είναι συλλογική. Οι πενήντα Δαναΐδες, εκπροσωπούν για τον Αισχύλο όλο το γυναικείο φύλο.  Κορυφαίες Δαναΐδες είναι η Λένα Παπαληγούρα και η Λουκία Μιχαλοπούλου.

*Η παράστασή έχει επιλεγεί και θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 23-24 Αυγούστου 2024 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες