ΑΡΘΡΑ

Ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση, ανάσα ζωής στη δημόσια δωρεάν υγεία

Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση το θέμα της δύσμοιρης δημόσιας Υγείας κυριάρχησε ως πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης, δημαγωγίας, παραπλάνησης και ψευδών υποσχέσεων.

Σήμερα μετεκλογικά, η αντιλαϊκή πραγματικότητα και η πρόγευση από τα τεκταινόμενα στην δημόσια υγεία είναι ενδεικτικές του τι μέλλει γενέσθαι για την ολοκλήρωση της διάλυσης και εκχώρησής της στην αδηφάγο κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ήδη βιώνουμε την πλήρη εγκατάλειψη και την επακόλουθη καταιγίδα των παραιτήσεων ειδικών ιατρών, λόγω της εφημεριακής εξόντωσης και των αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση, με παράλληλη επιστημονική και μισθολογική απαξίωση τους. Η κατάσταση αυτή οδηγεί απαρέγκλιτα σε λειτουργική κατάρρευση ή περιορισμό του εύρους της δραστηριότητας πολλών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιφέρειας, καθώς και Τμημάτων νοσοκομείων στις μεγάλες πόλεις, όπως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ήδη διοικήσεις Νοσοκομείων, προωθώντας την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης, επιβάλλουν και διευρύνουν με σπουδή την ποικιλία των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσω της ανάθεσης με υψηλό κόστος σε εργολάβους δραστηριοτήτων, όπως π.χ η καθαριότητα και οι δευτερογενείς διακομιδές αρρώστων. Πασιφανής σκοπός είναι η εκχώρηση κερδοφορίας στον επιχειρηματικό τομέα, μέσω της ομηρίας και της ανασφάλειας σκληρά εργαζομένων συμβασιούχων με πενιχρές οικονομικές απολαβές, σε ένα πλαίσιο εντατικοποίησης της εργασίας και εκφοβισμού απόλυσης.

Ο κατακερματισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) σε ένα συνονθύλευμα ετερογενών υποστελεχωμένων και υποχρηματοδοτούμενων υπηρεσιών (Κέντρα Υγείας, Το.Μ.Υ, Προσωπικός Ιατρός) υποβαθμίζει κάθε έννοια πρόληψης και αποδομεί την συνοχή και τον ουσιαστικό ρόλο των ποικίλων υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Το σχέδιο μεταφοράς της Π.Φ.Υ στην Τοπική Διοίκηση επιδιώκει την ευχερέστερη εμπορευματοποίηση και στοχεύει στην διάχυση κόστους υγείας στα πλατιά λαϊκά στρώματα με άμεσες πληρωμές. Η διοίκηση του Κ. Αγοραστού εξ άλλου στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, εγκαινιάζοντας την πολιτική διείσδυσης στον χώρο της Υγείας, προσπάθησε επανειλημμένα να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει δημαγωγικά παρεμβάσεις και υποσχέσεις για διοχέτευση πόρων και χρηματοδοτήσεων σε υποδομές για την δημόσια υγεία στην Λάρισα και στήριξε δραστήρια την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Αγοραστός αιτήθηκε την υπαγωγή των δημοσίων νοσοκομείων στις Περιφέρειες, δηλαδή την διάσπαση του ενιαίου δημοσίου δωρεάν χαρακτήρα, ως συμβολή στην ευχερή περαιτέρω εμπορευματοποίηση, υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Κατά την περίοδο της πανδημίας αρνήθηκε επιμόνως να στηρίξει τα αιτήματα για ενίσχυση της δημόσιας υγείας με μαζικές προσλήψεις μονίμων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και την επίταξη του επιχειρηματικού τομέα. Αντιθέτως διέθεσε κάποια εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις μέσω Ε.Σ.Π.Α συμβασιούχων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έφθασαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και χρηματοδότησε ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία ελαφρών περιστατικών CoViD19, ευχαριστώντας μάλιστα και επαινώντας τους επιχειρηματίες για την «συνεισφορά» τους.

Εκτός της περιόδου της πανδημίας στήριξε, κατά το κυβερνητικό πρότυπο, με χρηματοδοτήσεις μέσω «αναπτυξιακών» νόμων και προγραμμάτων τις ιδιωτικές κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Αρνήθηκε μαζί με ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Δ. Κουρέτα να στηρίξουν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης εναντίον της αλλαγής του χαρακτήρα του Π.Γ.Ν.Λ από Ν.Π.Δ.Δ σε Ν.Π.Ι.Δ και της εισόδου των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε όλη αυτή την «ανθυγιεινή» δραστηριότητα είχε την συναίνεση των ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Δ. Κουρέτα, οι οποίοι εξ άλλου συμφωνούν απολύτως με την πολιτική της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας στην λογική της συνύπαρξης του δημόσιου και του επιχειρηματικού τομέα.

«Υγιεινός» μονόδρομος, φρένο και λαϊκή αντίσταση στην διαδικασία υπονόμευσης και διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας και της εκχώρησης της ως βορά στο αδηφάγο κεφάλαιο, είναι η αποφασιστική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης στις εκλογές του Οκτώβρη 2023 στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Μια ισχυροποιημένη Λαϊκή Συσπείρωση

θα δώσει ελπιδοφόρα προοπτική για την στήριξη ενός αποκλειστικά κρατικού δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας προσβάσιμου σε όλους, θα ενισχύσει την αποκάλυψη και την δημοσιοποίηση των αντιλαϊκών σχεδίων που εξυφαίνονται για την προώθηση της εμπορευματοποίησης και της μεταφοράς οικονομικού και κοινωνικού κόστους υγείας στην λαϊκή οικογένεια, θα στηρίξει τους εργαζόμενους στις υγειονομικές δομές και θα ενισχύσει την μαχητική παρέμβαση για την ανάσχεση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Δρ Αθανάσιος Αθανασιάδης, Παθολόγος Ογκολόγος, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση, Πρώην Συντονιστής Διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Ογκολογίας του Γ.Ν. Λάρισας, Πρώην αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Λ, Πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες