ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Έκλεψαν” εντυπώσεις οι “Ανακυκλώσιμες Μεταμορφώσεις” του Ι. Ποιμενίδη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (φώτο)

Μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο “Ανακυκλώσιμες Μεταμορφώσεις” και αυτό διότι βασίζεται αποκλειστικά στην ανακύκλωση υλικών εγκαινιάστηκε σήμερα, αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Διαχρονικό Μουσείο της πόλης.

Η έκθεση ανήκει στον αυτοδίδακτο γλύπτη κ. Ιορδάνη Ποιμενίδη του Χαραλάμπους και λόγω της πρωτοπορίας της προσεγγίστηκε από φιλότεχνους Λαρισαίους, οι οποίοι θαύμασαν τα έργα της έκθεσης και κατάφεραν να πληροφορηθούν για την μοναδική κατασκευή τους μέσα από διαδικασία της ανακύκλωσης.

Όσα είπε ο κ. Ποιμενίδης στο onlarissa.gr:

“Φτιάχνω έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά. Είμαστε σήμερα στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας και εκθέτουμε αρκετά έργα, είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση που έχω φτιάξει. Είναι μια έκθεση που προάγει την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση είναι ένα ζήτημα που σύμφωνα με τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε σοβαρά. Παίρνω χαρά γιατί φτιάχνοντας ανακύκλωση προστατεύω το περιβάλλον και κάνω το χόμπι μου.”

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Λίγα λόγια για τον γλύπτη Ιορδάνη Ποιμενίδη:

Κατάγεται από τον Κορινό και εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Είναι αυτοδίδακτος γλύπτης, που αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του κατασκευάζοντας έργα από ανακυκλώσιμα υλικά. Έχει αποκομίσει πολλά από το «δάσκαλό» του γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, με τον οποίο έχει συμμετάσχει στο ετήσιο Συμπόσιο Γλυπτικής που γίνεται στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

“Είναι ένας δημιουργός με την αρχέγονη σημασία της λέξης, που βασίζεται στην επινοητικότητα, στη φαντασία και στη χειρωνακτική εργασία.΄Άνθρωπος που αξιοποιεί κάθε τι που βρίσκει και κάθε λεπτό της ημέρας του, ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, δημιουργεί γλυπτά, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, από ανακυκλώσιμα υλικά, από άχρηστα υλικά, από υλικά παροπλισμένα, που μάλλον κανείς δεν θέλει πια. Εκείνος τα διασώζει και τους δίνει ζωή.

Τα περισσότερα από αυτά τα «παλιοσίδερα» ήταν χειροποίητα, και “καλοφτιαγμένα, με αγάπη και μεράκι από καλλιτέχνες μαστόρους της παλιάς εποχής”, όπως λέει ο ίδιος. Μπορεί να βρει ένα παλιό δρεπάνι και ένα παλιό ψαλίδι και τα υλικά αυτά να τον οδηγήσουν να φτιάξει τον καμπύλο λαιμό και το όμορφο σχήμα ενός τσικνιά (ardea alba) και το αποτέλεσμα να είναι κομψό και αληθινό, να έχει ζωή δική του. Από εξαρτήματα στα άχρηστα, να γεννήσει έναν κύκνο.” (Ν.Βατόπουλος, Καθημερινή 12-5-2022).

φώτο – βίντεο: Θάνος Παλούκας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες