Ηρακλής Γερογιώκας

kazan kazan

Του Ηρακλή Γερογιώκα**

Όπως κάθε προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων και φιλικής προσέγγισης, η χθεσινή ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι καλοδεχούμενη και θεάρεστη και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να παράγει. Διαβάζοντας τον τύπο και στις δυο πλευρές του Αιγαίου διαφαίνεται μια βούληση στην μακροχρόνια τήρηση της χθεσινής Διακήρυξης των Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, το μέρος που θα απομακρυνθεί πρώτο από το πνεύμα της διακήρυξης θα υποστεί πλήγμα στην ήπια ισχύ του και την δημόσια διπλωματία του.

Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο είναι από μόνα τους μια θετική εξέλιξη και η θετική ατζέντα σε μια σειρά πολιτικών φέρνει έναν άνεμο αισιοδοξίας αλλά είναι προφανές ότι η ειλικρίνεια των προθέσεων των μερών θα φανεί μεσοπρόθεσμα με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε νευραλγικά θέματα τα οποία στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει εντάσεις. Πέρα από τις διαφωνίες σε θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, θα μπορούσαν να γίνουν βήματα σε ζητήματα που αφορούν στις μειονότητες και αιτήματα που εκφράζονται εδώ και χρόνια, όπως τα μειονοτικά νηπιαγωγεία, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό κ.α.

Ταξιδεύοντας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου,  θα δει κανείς ότι οι άνθρωποι βιώνουν τα ίδια προβλήματα, έχουν τις ίδιες ανησυχίες και επιδιώξεις, το ίδιο ταπεραμέντο, τα ίδια «θέλω». Τα ήρεμα νερά θα συμβάλλουν στην ευημερία των ανθρώπων, η οποία είναι και ο πρωταρχικός σκοπός του κράτους. Η στιγμή για τεκτονικές αλλαγές είναι κατάλληλη καθώς επιτάσσεται από τη διεθνή συγκυρία και την παγκόσμια οικονομία αλλά και ευνοείται από την παντοδυναμία των δύο ηγετών, Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Η υψηλή στρατηγική των κρατών όμως, δυστυχώς, δεν χαράσσεται πάντα με βάση τα «θέλω» των πολλών. Μένουν πολλά να γίνουν για να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα δούμε ριζικές αλλαγές που θα επηρεάσουν λόγου χάριν τις εξοπλιστικές δαπάνες των δύο χωρών, καθώς για να έχουμε αλλαγή πλεύσης θα πρέπει να έχουμε απτές ενδείξεις αλλαγής νοοτροπίας σε βάθος αρκετών χρόνων, αν όχι δεκαετιών.

**Ο Ηρακλής Γερογιώκας είναι εκπαιδευτικός, νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας με την παράταξη “Η Λάρισα που μας αξίζει” και Συντονιστής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες