Νίκος Ράπτης

«Για να μείνουν όλα ίδια, όλα πρέπει να αλλάξουν» – Τζιουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα, «Ο Γατόπαρδος»

Του Νίκου Ράπτη 
Σε ότι αφορά την Κλιματική Κρίση, η ανθρωπότητα προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνειδητοποιείται ευρέως ότι τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν στο παρελθόν της ανθρωπότητας και πως υπάρχουν συστατικά στοιχεία του τρόπου ζωής μας που χρειάζονται επειγόντως αλλαγή.
Όλα όμως συμβαίνουν πολύ αργά, με ρευστή και ανατρέψιμη πολιτική δέσμευση και με μεγάλη δειλία στην αντιμετώπιση ορισμένων ισχυρών λόμπι. Είναι υπερβολικά αδύναμη η πολιτική βούληση να γίνουν οι δομικές, συστημικές αλλαγές που απαιτεί η Κλιματική Δικαιοσύνη (όπως είναι π.χ. η ραγδαία αναδιανομή του πλούτου, η εξαφάνιση της φτώχειας, η ισχυροποίηση των μεσαίων τάξεων στη Δύση και στις υπό ανάπτυξη χώρες).
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η 28η COP, που αρχίζει αύριο 30/11/2023 στο Ντουμπάι, να αποτυπώσει την δυσμενή αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, που συνοδεύει την προϊούσα πολιτική ισχυροποίηση του «πλουτολαϊκισμού». Απειλούμαστε με οπισθοχώρηση αντί για προχώρημα στον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, με αποσιώπηση της ανάγκης για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, με εμπέδωση μίας «ελευθεριακής νιρβάνα» που επαφίεται στην «αγορά» στην τεχνολογία και στο «business as usual».

Από την Κλιματική Αλλαγή πήγαμε στην Κλιματική Κρίση  και κατευθυνόμαστε πια στο Κλιματικό Χάος. Αυτό που απειλείται είναι η δυνατότητα των επόμενων γενιών ακόμα και να ονειρεύονται έναν κόσμο με Ειρήνη, Ελευθερία και Ευημερία. Κληροδοτούμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μας θα μάχονται για το ψωμί και τα εγγόνια μας για τη ζωή τους. Η COP 28 στο Ντουμπάι δεν πρέπει να εκτροχιάσει την ανθρωπότητα από τη σωτήρια πορεία των συμφωνιών του Παρισιού και της Κλιματικής ευαισθητοποίησης.

  • Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες