Νίκος Ράπτης

Στη φορολόγηση των ελευθεροεπαγγελματιών, η Κυβέρνηση έχει δίκιο

Του Νίκου Ράπτη

Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που αποφάσισε η Κυβέρνηση, είναι κατ’ αρχή θετική. Αν μη τι άλλο, εκφράζει την αντίδραση της κοινωνίας στην συστηματική και οργανωμένη κοροϊδία χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών, που δηλώνουν επί σειρά ετών στις αρχές εξευτελιστικά εισοδήματα, σκανδαλωδώς και ολοφάνερα υποπολλαπλάσια των πραγματικών. Από την άποψη αυτή, η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι πολιτικά σημαντική, διότι θέτει επί τάπητος τη μείζονα αντίθεση στην ελληνική κοινωνία, αυτή μεταξύ δηλωμένων και αδήλωτων εισοδημάτων, από την οποία πηγάζουν πολλές από τις κακοδαιμονίες και τα αδιέξοδα της Πατρίδας μας. Είναι μάλιστα διπλά επαινετή η Κυβέρνηση, διότι προχώρησε σε αυτόν τον δρόμο εντελώς απρόκλητα, αποσκοπεί σε μικρά δημοσιονομικά οφέλη, και συγκρούεται με τον σκληρό πυρήνα των οπαδών και του κομματικού της ακροατηρίου.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και μπορεί να ασκηθεί κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική. Είναι αλήθεια πως η οριζόντια φορολόγηση αφορά εξ ορισμού πολύ τους φτωχότερους και ελάχιστα τους πλουσιότερους επαγγελματίες. Ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας ύλης είναι εντελώς αναχρονιστικός και παραβλέπει κατάφωρα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα εντοπισμού της φοροδιαφυγής. Τέλος, το δημοσιονομικό όφελος που αναμένεται να προκύψει, είναι ένα μικρό μόνο κλάσμα από αυτό που θα πρόσφερε μία πραγματική εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτές οι παρατηρήσεις όμως έπονται των επιδοκιμασιών για τη σωστή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Πόσο μάλλον, όταν οι αντιπολιτευόμενοι αντηχούν, ως «κύμβαλα αλαλάζοντα», τον παραδοσιακό μεταπολιτευτικό λαϊκισμό. Πρόκειται για ένα πολιτικό φολκλόρ, στο οποίο οι «προοδευτικοί» ομοφωνούν με  τις πιο έκφυλες πελατειακές λογικές. Αυτός ο συνασπισμός δεν είναι άμοιρος για την καταστροφική πορεία που ακολουθεί η χώρα. Από αυτή την άποψη, στη φορολογία των ελευθεροεπαγγελματιών, είμαι με την Κυβέρνηση.

  • Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες