Ηρακλής Γερογιώκας

Η Δύση υπνοβατεί

Του Ηρακλή Γερογιώκα*

Διαβάζοντας κάποτε τους «Υπνοβάτες» του Christopher Clark, ο οποίος πραγματευόταν την απάθεια των Ευρωπαίων ηγετών στο δρόμο προς τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, απορούσα πώς σε τόσο έξυπνους ανθρώπους διέφευγε  κάτι που στον αναγνώστη φαινόταν προφανές: υπνοβατούσαν προς τον πιο αιματηρό πόλεμο της ιστορίας. Μήπως όμως το κάνουμε και εμείς στη Δύση σήμερα; Μήπως οδηγούμαστε σε επικίνδυνα τετελεσμένα όπου η επιθετικότητα του Πολιτικού Ισλάμ δεν θα μπορεί να ανατραπεί;

Σε μια εποχή που οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όχι μόνο απειλούν αλλά και δρουν τόσο στις παρυφές του δυτικού πολιτισμού που στις μέρες μας εκφράζονται από το Ισραήλ όσο και στην καρδιά του Ευρωπαϊκού  πολιτισμού, με αυξητικές τάσεις πάντα, οι δυτικοί συναγωνίζονται στον αγνωστικισμό, στην ευδαιμονία, στην επιβολή μιας επίπλαστης και συνάμα προσωρινής, ισότητας.

Η κοινωνία που δημιουργείται στην Ευρώπη θα είναι τόσο απαθής και ασύνδετη που δύσκολα θα αντέξει σε κρίσεις και συγκρούσεις, όποιες και αν είναι αυτές. Φαίνεται πάντως πως οδηγούμαστε σε μια σύγκρουση των πολιτισμών, όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει ο μεγάλος Αμερικανοεβραίος πολιτικός φιλόσοφος Samuel Huntington ήδη από το 1993. Μια σύγκρουση που για τους λιγότερο υποψιασμένους συμβαίνει στη Γάζα, όμως σιωπηρά προς το παρόν επεκτείνεται τα στενά του Παρισιού, τα μαγαζάκια της Ρώμης, τα γκέτο του Μπέρμιγχαμ.

Ο μισός πλανήτης παλεύει να διαχωρίσει την εκκλησία από το κράτος και να διαμορφώσει μια ανοικτή σε όλα κοινωνία  με ελάχιστες  εξαρτήσεις και μια αχαλίνωτη ελευθερία ηθών, δεκτική σε όλα. Ο άλλος μισός γοητεύεται από το Πολιτικό Ισλάμ, το οποίο ωθούμενο από τον ριζοσπαστισμό του, επεκτείνεται. Όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά στη φύση, τα κενά καλύπτονται, όταν παρουσιάζεται μια υποχώρηση αμέσως κάποιος επωφελείται. Ισλάμ και Χριστιανισμός μπορούν να συνυπάρξουν μόνο χωρίς πολιτικές προεκτάσεις και αυτό δεν είναι πια δυνατόν.

Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Οδηγούμαστε σαφέστατα σε μια διαφορετική Ευρώπη, που σε βάθος χρόνου δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έζησαν οι τελευταίες γενιές. Τα ξεσπάσματα βίας θα αυξάνονται μέχρι την τελική επικράτηση, μέχρι να επέλθει η τεκτονική αλλαγή της πολιτικής μας ζωής.  Μπορεί σε εμάς να φαντάζει εξωπραγματικό αλλά στο βάθος των αιώνων έχουν συμβεί πολλές τέτοιες αλλαγές και πάντοτε μέχρι να συμβούν υπήρχαν αυτοί που προειδοποιούσαν, αυτοί που αμφέβαλλαν, αυτοί που μειδιούσαν. Αυτοί που δεν φαινόταν ήταν αυτοί που το δούλευαν , και αυτοί ήταν πάντα οι νικητές στο τέλος.

Ο Ηρακλής Γερογιώκας είναι εκπαιδευτικός, νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας με την παράταξη “Η Λάρισα που μας αξίζει” και Συντονιστής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες