Ηρακλής Γερογιώκας

Ο Κασελλάκης με το γαρύφαλλο

Όταν ο Φουκουγιάμα στα τέλη του περασμένου αιώνα, μιλούσε για το «τέλος της ιδεολογίας» που προμήνυε η πτώση του κομμουνισμού και η κατάρρευση των απολυταρχικών καθεστώτων που είχε εγκαθιδρύσει η Σοβιετική Ένωση, δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί τι καταστάσεις και ευτράπελα η ανθρώπινη φύση θα δημιουργούσε όταν θα αφηνόταν αχαλίνωτη να ακολουθήσει τα θέλω της, δηλαδή τις εγωιστικές τις επιδιώξεις.

Θα εμφανιζόταν άνθρωποι που θα λυμαίνονταν τις ιδέες και τις πολιτικές, ισοπεδώνοντας πολιτική και φιλοσοφία για εξουσία, για χρήματα, για δόξα. Έτσι, ποιος να περίμενε ότι οι ΗΠΑ, θα ήταν η πατρίδα του νέου αριστερού showman, που συνεπήρε τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ίσως περισσότερο από τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο».

Ένα κόμμα όπως ο  ΣΥΡΙΖΑ όμως, που επιδοκίμασε το «τέλος της ιδεολογίας» με τον πιο εμφατικό τρόπο, συγκυβερνώντας με τους ΑΝ.ΕΛ, ενώ ακόμη κουβαλά τα απομεινάρια τους, δεν θα έπρεπε να υποστεί ένα τόσο τρανταχτό σοκ όταν κάποιος Κασσελάκης αναδείχτηκε ως ένα από τα φαβορί  για την αρχηγία του. Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Η ταυτότητά του ως κόμμα δοκιμάστηκε όταν έκανε τις «συγκλίσεις» που χρειάστηκε για να υφαρπάξει την εξουσία. Η ταυτότητά του χάθηκε ανεπιστρεπτί όταν φάνηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απείχε παρασάγγας από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου που αυτοί που χόρευαν συρτάκι στο Σύνταγμα νόμισαν ότι θα κυβερνούσε. Τους διέψευσε ο Παύλος Χαϊκάλης.

Και ήρθε ο Κασσελάκης. Με την Αμερική, την Goldman Sachs, και κάτι μυθιστορηματικού περιεχομένου βιογραφικά στοιχεία που περαιτέρω ναρκοθετούν την προσπάθεια ανάκτησης μιας ταυτότητας, τόσο σημαντικής για την επιβίωση ενός ζωντανού πολιτικού οργανισμού.

Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών θεωρητικά θα δώσει ένα τέλος στις λίγες μέρες δόξας του κ.Κασσελάκη και ο ίδιος θα συνεχίσει την ήσυχη ζωή του με τον σύζυγό του στις ΗΠΑ. Θα μείνει η Έφη Αχτσιόγλου να παλεύει με το «φαινόμενο Μητσοτάκης». Τι άλλο  θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου;

Θα έχει μείνει μια ακόμη απόδειξη ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεπεράσει τον ιστορικό συμβιβασμό στον οποίο τον υπέβαλλε ο Τσίπρας και τα σημάδια δείχνουν ότι δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ, στερώντας τη χώρα από την παρουσία σοβαρής αντιπολίτευσης, που η δημοκρατία χρειάζεται. Η αλλοίωση της πολιτικής χάριν της εξουσίας δεν είναι κάτι καινούριο στην παγκόσμια ιστορία. Η πολιτική όμως δεν χάνει ποτέ τον πόλεμο, μόνο μάχες, επανέρχεται δριμύτερη και στέλνει τους υβριστές της στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ο Ηρακλής Γερογιώκας είναι εκπαιδευτικός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας με την παράταξη “Η Λάρισα που μας αξίζει” και Συντονιστής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες