ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έναυσμα για δυνατούς αγώνες η πολιτιστική εκδήλωση του ΕΚΛ και του Μουσικού Συλλόγου (φωτό – βίντεο)

Με κεντρικό σύνθημα “Η Τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών”, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου πραγματοποίησαν πολιτιστική εκδήλωση απόψε το βράδυ της Τρίτης στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στη Λάρισα.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε το απόγευμα με την πορεία που πραγματοποίησαν σωματεία της πόλης μαζί με μουσικούς ξεκινώντας από την Κεντρική πλατεία και καταλήγοντας στο Κηποθέατρο. Εκεί ακολούθησε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, αρχικά με ένα dj set του Σωματείου Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας και εν συνεχεία το θεατρικό δρώμενο “Δημοψήφισμα” του Μπ. Μπρεχτ από τη Θεατρική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό έκαναν ο πρόεδρος του ΕΚΝΛ κ. Γιάννης Σκόκας και ο πρόεδρος του ΠΜΣ Λάρισας κ. Βασίλης Παρασκευόπουλος, ενώ την παρουσίασή της είχε η ηθοποιός και μουσικός Έλενα Γράβαλου. Ακόμη, τη συμμετοχή του έδειξε και το Επιμελητήριο Εικαστικό Τεχνών παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους εκθέσεων της.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Γιάννης Σκόκας: “Χαιρόμαστε που ανταμώνουμε. Μετά από τόσο κόπο, κόντρα στον καιρό – από κάθε άποψη – βρισκόμαστε εδώ. Συναντιόμαστε σε αυτή την ωραία βραδιά, σε αυτή την ωραία πρωτοβουλία.

Μια βραδιά χαλάρωσης, λίγες νότες ξεγνοιασιάς μέσα στον ατελείωτο καθημερινό μόχθο, την ακατάπαυστη προσπάθεια επιβίωσης όλων των απλών ανθρώπων. Ανάμεσα στο γκρίζο και το σκοτεινό που χρωματίζει η φτώχεια, ο πόλεμος, η εκμετάλλευση. Όλα αυτά που καθημερινά την ζωή μας κυνηγούν να την ξεμοναχιάσουν μες την νύχτα…

Όμως σήμερα έχουμε έρθει εδώ να δώσουμε κι ένα μήνυμα ελπίδας. Και η αλήθεια είναι πως μέσα σε αυτή την καταχνιά έχει ήδη αρχίσει να προβάλει στον ορίζοντα και το ελπιδοφόρο, το φωτεινό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τους μεγάλους μαχητικούς αγώνες σε δεκάδες χώρους δουλειάς του τελευταίοι διαστήματος και την εικόνα των εργατών έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Κι αυτό δεν είναι άλλο από του υγειονομικούς μπροστά στις πόρτες των νοσοκομείων να μάχονται για την υγεία του λαού. Δεν είναι άλλο από τους καλλιτέχνες που με την τέχνη τους, τον μοναδικό τρόπο τους αναδείξαν την απίστευτη ομορφιά του αγώνα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την εικόνα ανθρώπων, χιλιάδων εργατών να βαδίζουν στον δρόμο του αγώνα. Στην χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες λαοί ξαναμπαίνουν στον αγώνα.

Με την σκέψη αυτή καρφωμένη στο νου μας, με αυτή την πείρα, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας… Δεν θεωρούμε μοιραίο να ζούμε μέσα στο κρύο και στο σκοτάδι, στην πείνα. Δεν προσαρμοζόμαστε στα όρια της εξαθλίωσης που βάζουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Δεν θα συμμορφωθούμε προς τις υποδείξεις τους!

Οργανώνουμε την πάλη μας, προετοιμάζουμε την δική απάντηση σε αυτή τη πρόκληση με την μεγάλη Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη. Με αυτό το περιεχόμενο όλα τα Σωματεία, οι φορείς της πόλης να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης για την επιτυχία της απεργίας, παίρνοντας μέρος στην πλατιά Σύσκεψη Σωματείων και Φορέων, μεθαύριο την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο, στις 7:00 το απόγευμα.

Δεν αρκούμαστε σε ότι περισσέψει από τα φαγοπότια τους. Η αξιοπρέπεια μας μετριέται με αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα και η ζωή μπορεί να μας δώσει. Σε αυτό το ύψος είναι οι μισθοί, το εισόδημα, τα δικαιώματα που διεκδικούμε. Δεν είναι κανονικότητα να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Δεν κάνουμε πίσω από αυτό.

Σε αυτό τον δρόμο, σε αυτή την επιλογή είναι αφιερωμένη αυτή η εκδήλωση. Στην δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας και πρέπει να φανερώσουμε. Στην δύναμη που έχει ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Αυτό είναι το μήνυμα φέρνει.

Γιατί αγαπητοί φίλοι αυτή «η καταχνιά» που μας πνίγει, ο κόσμος της εκμετάλλευσης, της φτώχειας των πολέμων είναι ένας κόσμος προσωρινός που θα τσακίσει σαν το γυαλί κάτω από την αποφασιστικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που θέλουν να κερδίζουν την ζωή τους πίσω.

Γι’ αυτό τελικά αυτή η ακαταμάχητη θέληση είναι που ενέπνευσε μερικές από τις ποιο μνημειώδης καλλιτεχνικές δημιουργίες! Αποδεικνύοντας πως… το ποιο συγκλονιστικό, το ποιο μυστηριακό, το ποιο μεγάλο είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει, είναι ένας άνθρωπος που τώρα αλυσοδένουν…

Κι αυτή είναι μια σχέση αμφίδρομη. Γιατί θεωρούμε πως και η ίδια η πολιτιστική δημιουργία είναι ανάγκη να αποτελέσει κι ένα μέσο εμψύχωσης, διαπαιδαγώγησης, ανάτασης. Εργαλείο για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης. Γι΄αυτό και η ιστορία του εργατικού κινήματος είναι συνυφασμένη με την πολιτιστική δημιουργία. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές του αγώνα στις φυλακές, στα ξερονήσια…

Από αυτήν σκοπιά βλέπουμε την Τέχνη και τον Πολιτισμό ως λαϊκό δικαίωμα και την πάλη για τη διεκδίκησή τους ως μέρος της ταξικής πάλης, του αγώνα των εργατών και του εργαζόμενου λαού όχι μόνο κόντρα στα σκουπίδια της πολιτιστικής βιομηχανίας .Αγωνιζόμαστε για να μπορέσει η εργατική τάξη να κατακτήσει αυτά που παράγει, αυτά που της ανήκουν. Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής.

Γι’ αυτό, λοιπόν, από τα βάθη της καρδία μας χαιρετίζουμε όλους και όλες τους καλλιτέχνες βρέθηκαν σήμερα εδώ, στην σωστή πλευρά της ιστορίας – την πλευρά των πολλών, συμβάλλοντας καθοριστικά να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Ακολουθώντας την ρήση του μεγάλου μας ποιητή Γ. Ρίτσου πως… εμείς δεν τραγουδάμε για ξεχωρίσουμε από τον κόσμο – εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…”

Βασίλης Παρασκευόπουλος: “Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των Καλλιτεχνικών Σωματείων της Θεσσαλίας. Και από αυτή την πρωτοβουλία επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η δύναμη της οργάνωσης και της διεκδίκησης. Αυτή τη δύναμη οι περισσότεροι την ανακαλύψαμε στην πιο δύσκολη περίοδο, στην πανδημία. Μπροστά στην ολοκληρωτική απώλεια της δουλειάς μας δεν ακολουθήσαμε τον ατομικό τρόπο της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας. Αντίθετα διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης. Σήμερα πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι έχουμε προσωπική πείρα για το πώς διεκδικούμε το δίκιο μας. Ξέρουμε ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές το δίκιο μας μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, όταν παλεύουμε συλλογικά. Καταλάβαμε ότι οι αγώνες μας δυναμώνουν όταν συνδέονται με τις ανάγκες των πολλών. Όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο για το επάγγελμα μας βρεθήκαμε πιο κοντά στις ευθύνες μας σαν Καλλιτέχνες.

Νιώσαμε τη μεγάλη δύναμη της αλληλεγγύης των εργαζομένων από τους άλλους κλάδους, που έγιναν ασπίδα υπεράσπισης μας σταματώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να μας χτυπήσει. Σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλία οι πρωτοβουλίες μας ήρθαν σε επαφή με την πλειονότητα του κόσμου που υποφέρει, συζητήθηκαν τα αιτήματα μας γιατί πολλοί άλλοι εργαζόμενοι ένιωσαν ότι είναι και δικά τους αιτήματα.

Όλα αυτά αποτελούν μια αναντικατάστατη πείρα που αποτελεί μεγάλο όπλο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Παρά το ότι είχαμε ένα καλοκαίρι που εργαστήκαμε κανονικά μετά από μια διετία παύσης, η κατάσταση για τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου μας είναι ακόμα πιο δύσκολη. Η πανδημία έκανε πολλούς συναδέλφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, άλλους να βρουν μια πρωινή δουλειά γιατί δεν άντεχαν την υποαπασχόληση και τη μισοζωή. Όσο η πανδημία φεύγει από το προσκήνιο τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτή, η μεγάλη οικονομική κρίση. Για άλλη μια φορά αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν μας ζητούν να κάνουμε θυσίες, να βάλουμε πλάτη. Πλέον μπορούμε να καταλάβουμε ότι η φτώχεια σήμερα δεν υπάρχει γιατί οι αποθήκες είναι άδειες, αλλά αντίθετα γιατί είναι γεμάτες. Για αυτόν τον πλούτο και το μοίρασμα του προβάλει μετά από πολλές δεκαετίες η απειλή ενός γενικευμένου πυρηνικού πολέμου. Αυτοί που συγκρούονται για τη λήστευση του πλούτου μας λένε ότι ρεαλισμός σήμερα είναι να ζούμε με τους όρους του προηγούμενου αιώνα. Να μην έχουμε φως, θέρμανση, ψυγείο στα σπίτια μας. Μας εμφανίζουν σαν οικολογικό καθήκον να ζούμε με ξυλόσομπες και να ξεχάσουμε το αυτοκίνητο. Αυτοί που ύψωσαν τη σημαία της πράσινης ανάπτυξης και απαγόρευσαν τη λιγνιτική παραγωγή στη Χώρα μας που έχει τεράστια αποθέματα, σήμερα μας λένε ότι πρέπει η βιομηχανία να χρησιμοποιεί Πετρέλαιο λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Εμείς οι Καλλιτέχνες γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα μας λειτουργεί σα θερμόμετρο της οικονομικής κρίσης. Καταλαβαίνουμε ότι στο χειμώνα που έρχεται , οι περισσότερες οικογένειες δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν. Ήδη το τεράστιο ενεργειακό κόστος δεν επιτρέπει σε πολλά μικρά μαγαζιά με μουσική, σε μουσικές σκηνές, θέατρα και ωδεία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών χώρων, που πολλές φορές είναι και οι ίδιοι Καλλιτέχνες και επέλεξαν αυτό το δρόμο για να εξασκούν την τέχνη τους χωρίς παρεμβάσεις, θα αναγκαστούν να κλείσουν. Στη Χώρα μας το πάθος πολλών Καλλιτεχνών και η δίψα του λαού μας για Τέχνη που να του μιλά για τα βάσανα του, μεγαλούργησε σε μικρούς Χώρους από τους οποίους πέρασε ένα μεγάλο μέρος της Πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας. Αυτή τη λαϊκή παράδοση έχουμε ευθύνη να την προχωρήσουμε και να αγωνιστούμε για αυτή μαζί με χιλιάδες κόσμου που διψά για αυτό.

Σε αυτή τη συγκυρία η Κυβέρνηση λέει ανοιχτά ότι όποιος κατάφερε να επιζήσει από την Πανδημία καλώς, αλλά τώρα θα αναλάβει ο καθένας μόνος του το κόστος της επιβίωσης του. Εξαγγέλλει την επέκταση της αυτοαπασχόλησης σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, φορτώνοντας στην πλάτη μας το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης, καταργώντας το αφορολόγητο του μισθωτού απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την ευθύνη της υγιεινής και της ασφάλειας του χώρου εργασίας μας και φυσικά από κάθε δικαίωμα μας που προκύπτει από την εργατική νομοθεσία. Για να πριμοδοτήσει μάλιστα αυτή την πολιτική χαρίζει το τέλος επιτηδεύματος για τους πρώτους 3000 εργαζόμενους του κλάδου που θα κάνουν έναρξη βιβλίων. Δηλαδή μας λένε ότι κάλυψη για τη φουρτούνα που έρχεται είναι να πάρει ο καθένας τη βάρκα του με δώρο τα κουπιά για τους πρώτους που θα τρέξουν να πνιγούν.

Αυτή η Κυβερνητική πολιτική δεν ήρθε από τον ουρανό, ούτε είναι εφεύρεση αυτής της Κυβέρνησης. Αντίθετα προετοιμάζεται χρόνια από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις με ένα νομοθετικό πλαίσιο που την επιβάλλει De facto. Αυτό το πλαίσιο έχει επιβάλει την εργασία των μουσικών στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν Δήμοι και Περιφέρειες αποκλειστικά με ΤΠΥ. Αποτέλεσμα εργασία με όλο και λιγότερα χρήματα , με μεγαλύτερη φορολόγηση και φυσικά με πληρωμή μετά από 3 με 6 μήνες.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς που επιβάλλουν τα συμφέροντα που καθοδηγούν την πολιτική της ΕΕ και όλων των Κυβερνήσεων που την εφάρμοσαν, οργανώνουμε τις δικές μας δυνάμεις, δημιουργούμε το δικό μας σχέδιο.

Δύναμη για εμάς είναι τα Σωματεία μας. Ο συντονισμός τους ανά κλάδο που εδώ στη Θεσσαλία έχει εκφραστεί στον κλάδο μας με το συντονισμό των Μουσικών Σωματείων της περιοχής με πλούσια δράση και μεγάλο κύρος στην περιοχή. Δύναμη είναι ο συντονισμός με τα Σωματεία των εργαζομένων των άλλων κλάδων σε ένα Πανεργατικό Μέτωπο που συσπειρώνει δυνάμεις και φέρνει αποτελέσματα.

Δύναμη είναι η πείρα που αποκτήσαμε να παλεύουμε μέσα από τα Σωματεία μας και τα πιο δύσκολα ζητήματα.

Προχωράμε με σχέδιο δράσης για κάθε χώρο (ωδεία, συναυλίες, μαγαζιά εστίασης, συγγενικά δικαιώματα κ.α). Προχωράμε σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και σε Γ.Σ των Σωματείων. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη σε ένα δύσκολο χειμώνα για όλους. Οργανώνουμε τη δράση μας για να μη μείνει κανένας χωρίς σπίτι , χωρίς τροφή , χωρίς ρεύμα. Έχουμε πείρα , για να καταλάβουμε ότι η οργάνωση της δράσης μας και για τα πιο δύσκολα ζητήματα περνά μέσα από τα Σωματεία μας. Όλοι θυμόμαστε κινήματα στημένα από τα πάνω, χωρίς να ξέρει κανείς ποιος τα καθοδηγούσε και που οδήγησαν όταν ξεφούσκωσαν.

Τέλος, καλούμε όλους και όλες στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα να κάνουν υπόθεση τους την Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Αυτή είναι η δική μας απάντηση. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ποτάμι ξεσηκωμού των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, όλων αυτών που υποφέρουν. Να τους κάνουμε να φοβηθούν τη δύναμη μας. Η 9 Νοέμβρη να γίνει μια αρχή χειραφέτησης, απαλλαγής από τις αυταπάτες των λύσεων από σωτήρες που στο προεκλογικό σκηνικό διαγκωνίζονται για το μοίρασμα των θέσεων για τη διαχείριση της εξαθλίωσης μας”

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με μεγάλη συναυλία από σχήματα μουσικών της πόλης και την εμφάνιση συνολικά 40 καλλιτεχνών.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το χρονικό της εκδήλωσης:

Φωτό/Βίντεο: Θάνος Παλούκας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες