ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Απολαυστικός Κώστας Τζανακούλης: Όταν πήγαινε σχολείο και κουβαλούσε την δασκάλα με γαϊδούρι…

Τα μαθητικά του χρόνια όταν πήγαινε δημοτικό σε ένα χωριό του νομού Λάρισας, αναπολεί και μοιράζεται μαζί μας ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει ένα περιστατικό με την έλευση της νέας δασκάλας στο χωριό…

«Ήθελα να ευχηθώ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα καλή σχολική χρονιά πάνω απ όλα με υγεία σ όλους.

Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας ήθελα απλά να μοιραστώ μαζί σας αυτό που έγινε την ίδια ημέρα πριν από εξήντα χρόνια όταν ήμουν στην ΣΤ Δημοτικού στο μέχρι τότε μονοθέσιο σχολείο του χωριού. Για πρώτη φορά στην ιστορία του εκείνη την χρονιά έγινε διθέσιο.

Ο Δάσκαλος μετα τον αγιασμό μας ανακοίνωσε το νέο και ειπε οτι έρχεται η καινούρια δασκάλα με το τρένο. Ο σταθμός, ο ιστορικής σταθμός Εφυρα απείχε περίπου 2 χιλμ απο το χωριό. Το δρομολόγιο το έκανε Λάρισα Φάρσαλα η θρυλική “πόστα” κάτι σαν τον σημερινό προαστιακό με μικρή ταχύτητα που βέβαια σταματούσε οχι μόνο στους σταθμούς , αλλά και όπου χρειαζόταν. Λέει λοιπόν ο δάσκαλος, τα 2 αγόρια της ΣΤ ,6 παιδιά είχε η ΣΤ,2 αγόρια και 4 κορίτσια, να πάνε να πάρουν την δασκάλα. Όλα τα σπίτια του χωριού είχαν οπωσδήποτε απο ενα γαϊδούρι, ζωο απαραίτητο και χρήσιμο διότι χωρίς αυτό τα σπίτια δεν είχαν νερό.

Έτσι λοιπόν εγω και Νίκος πήγαμε πηραμε τα γαϊδούρια μας και πήγαμε στον σταθμό όπου σε λιγο ηρθε η δασκάλα που δεν την γνωρίζαμε αλλά δεν χρειαζόταν, ποιος άλλος θα κατέβαινε στην Εφύρα τέτοια ώρα 10 το πρωί. Στο ενα γαϊδούρι ,σαμαρωμένα τα γαϊδούρια, ανέβηκε η δασκάλα και στο αλλο φορτώσαμε τα πραγματα της. Τα γαϊδούρια μπροστά και μείς απο πίσω ,σε άλλες καταστάσεις θα ήμασταν ανεβασμένοι στα καπούλια, αλλά δασκάλα ήταν αυτή. Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για να πάμε στο σχολείο όπου περίμεναν οι μαθητές και αρκετοί γονείς αφου ηταν κατι ασυνήθιστο να έχουμε δεύτερο δάσκαλο. Καταλαβαίνετε τι έγινε όταν φτάσαμε στην αυλή.

Τέτοια γεγονότα δεν ξεχνιούνται με τίποτα έστω και αν δεν αποτυπώθηκαν ούτε με φωτογραφίες. Φωτογραφική μηχανή; είδος πολυτελείας, ειναι αμφίβολο αν ολο το χωριό είχε έστω και μια.

Ωραίες μαθητικές αξέχαστες αναμνήσεις.

Καλή σχολική χρονιά».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες