ΛΑΡΙΣΑ

Ολοκληρώθηκαν «Οι λαμπάδες της Λαμπρής» στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Με επιτυχία υλοποιήθηκε η εβδομάδα προγραμμάτων εθιμικού κύκλου για μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Οι λαμπάδες της Λαμπρής» που διοργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας- Γιώργος και Λένα Γουργιώτη από τις 22 έως τις 26 Απριλίου.

Πεντακόσιοι μικροί φίλοι του μουσείου έμαθαν για τον Απρίλη τον Αη-γιωργίτη και το Λαμπριάτη και για τα πασχαλινά έθιμα της παράδοσης και το συμβολισμό τους. Μίλησαν για τα λαζαράκια, τα λαζαρικά και τις λαζαρίνες, για τον τρόπο που οι νοικοκυρές έβαφαν παλαιά τα κόκκινα αυγά την Κοκκινοπέφτη και για τον τρόπο που παρασκεύαζαν το ειδικό ψωμί της Λαμπρής, τη Λαμπροκουλούρα.

Έπειτα, οι μαθητές έκαναν λαμπάδες με φυσικά υλικά, αγαπημένα στα χρόνια της παράδοσης, που πήραν ζωή μέσα από σύγχρονες ευφάνταστες συνθέσεις. Στο τέλος τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους πασχαλινές ευχετήριες κάρτες χρησιμοποιώντας αντίγραφα από παλιές καρτ ποστάλ από τις Συλλογές του Μουσείου κι έγραψαν ευχές.

Ο στόχος του προγράμματος επιτεύχθηκε και έτσι οι μαθητές μέσω της βιωματικής προσέγγισης γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στη Θεσσαλία και αντιλήφθηκαν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής παράδοσης. Επίσης, ψυχαγωγήθηκαν και αλληλεπέδρασαν μέσα στο Μουσείο.

Οι μικροί μαθητές κάθε φορά τραγουδούσαν με ενθουσιασμό τα Λαζαρικά και έφευγαν παίρνοντας μαζί τους τις χειροποίητες κατασκευές τους και τις λαμπάδες που έφτιαξαν.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέστη και ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Άρης Καρτσαφλέκης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες