ΛΑΡΙΣΑ

Τι φέρνει στα δημοτικά πράγματα η νέα κίνηση “Λαρισαίων Κοινόν”; Ο Δημήτρης Τσιάρας μιλά στο onlarissa.gr

Νεαρός αλλά πολυδραστήριος ο Λαρισαίος μηχανολόγος Δημήτρης Τσιάρας συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις της γενιάς του, η οποία έχει αποστασιοποιηθεί στη μεγάλη πλειοψηφία της από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, απόρροια της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και της κρίσης.

Συμμετέχει ενεργά στη νέα δημοτική κίνηση η οποία τιτλοφορείται “Λαρισαίων Κοινόν” και εξηγεί τους λόγους της δημιουργίας της, αλλά και τους στόχους.

“Για να αγαπάς την πόλη σου και τον τόπο σου, πρέπει πρώτα να αγαπάς την πατρίδα σου” σημειώνει με νόημα, παρατηρώντας τα πράγματα από μία σαφώς διαφορετική οπτική.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Για να αγαπάς την πόλη σου, το περιβάλλον, τον τόπο σου, την ενορία που θέτουμε εμείς – μία έννοια που έχει ξεχαστεί, τον κοινοτισμό, πρέπει πρώτα να αγαπάς και την πατρίδα σου

Για ποιό λόγο αποφασίσατε να δημιουργήσετε μία νέα δημοτική κίνηση στη Λάρισα;

Ήταν μία απόφαση κοινή, δεκάδων ανθρώπων, που θεωρούμε πως πράγματα που μας ενώνουν δεν εκφράζονται στην τοπική κοινωνία και πρέπει να εκφραστούν. Αρχικά, με μία ιδρυτική διακήρυξη που δημοσιεύθηκε δέκα μέρες πριν και υπέγραψαν 52 Λαρισαίες και Λαρισαίοι. Κάνουμε βήμα – βήμα τις κινήσεις μας και θα δούμε στην πορεία των πραγμάτων πώς θα εξελιχθεί η δημοτική μας κίνηση…. Για να αγαπάς την πόλη σου, το περιβάλλον, τον τόπο σου, την ενορία που θέτουμε εμείς – μία έννοια που έχει ξεχαστεί, τον κοινοτισμό, πρέπει πρώτα να αγαπάς και την πατρίδα σου.

Ο πατριωτισμός φαντάζει ως μία αρκετά παρεξηγημένη έννοια, ειδικά μετά τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς εν μέσω μνημονίων. Πόσο εύκολο είναι να ισορροπεί κανείς ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο;

Η προκατάληψη αυτή πρέπει να καταπολεμηθεί. Ειδικά αυτή τη στιγμή με τόσα ανοιχτά εθνικά ζητήματα και τα αρνητικά τους επακόλουθα όπως η συμφωνία των Πρεσπών και το θέμα της Βόρειας Ηπείρου. Πρέπει να μη βλέπουμε ως ταμπού ή προκατάληψη την έννοια του πατριωτισμού, γιατί είναι ένας από τους κύριους λόγους της συνέχισης του Ελληνισμού.

Σ’ αυτούς που επιχειρούν να ταυτίσουν όλα αυτά τα οποία εσείς λέτε με αρνητικές έννοιες ο ρατσισμός ή ξενοφοβία, τι απαντάτε;

Απαντάμε ότι τα κίνητρα συνήθως από τέτοιες συμπεριφορές είναι για να καλυφθεί μία πολιτική αδυναμία. Επειδή δεν υπάρχουν επιχειρήματα λοιπόν, αρχίζουμε να τοποθετούμε τις ταμπέλες.

Ποιά είναι η επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτό που συνέβη είναι τραγικό. Δεν έπρεπε αυτό το κρατίδιο σε καμία περίπτωση να φέρει τον όρο Μακεδονία. Θεωρούμε ότι είναι τόσο τραγικό που δεν επανορθώνεται, διότι αποδεχθήκαμε επίσημα ως κράτος αυτό που δεν έπρεπε. Σκεφθείτε πως μόνον αν κινητοποιούσαμε τους 30.000 πανεπιστημιακούς καθηγητές σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι γνωρίζουν την ιστορία της Μακεδονίας και την ελληνικότητά της, το θέμα θα είχε λάβει εντελώς διαφορετική τροπή.

Στα σύνορά μας έχουμε το διαρκώς ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η ένταση με την Αλβανία μετά το θέμα διευθέτησης συνόρων με την Ελλάδα για το οποίο μίλησε ανοιχτά ο πρωθυπουργός κ. Ράμα…

Είναι τόσο μεγάλη η προκλητικότητα των γειτόνων μας απέναντι στην Ελλάδα που ειλικρινά δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Η Ελλάδα αντί να είναι ο ηγέτης των Βαλκανίων, έρχεται ως ουραγός να ασχολείται με θέματα που δεν έπρεπε καν να έχουν τεθεί. Αντίθετα όμως, όλοι διεκδικούν εναντίον της Ελλάδας. Είμαστε σε παθητικό ρόλο στην εξωτερική μας πολιτική εδώ και πολλά χρόνια.

Η Λάρισα πρέπει να είναι η μητρόπολη αξιών, συνεχίζοντας με την παραδοσιακότητά της και την ιστορία της

Είστε ένας νέος άνθρωπος, πώς βλέπετε τη δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη;

Δεν είμαι προσωπικά ικανοποιημένος όπως και αρκετοί πολίτες. Θεωρώ ότι ο κ. Καλογιάννης είναι ένας εξαιρετικά έντιμος άνθρωπος πάραυτα. Υπάρχουν πράγματα που χρίζουν διόρθωσης και μας βρίσκουν απέναντι. Η Λάρισα είναι σύγχρονη πόλη σε συγκεκριμένες στιγμές και όχι συνολικά.

Πότε θα ανακοινωθεί ο επικεφαλής της κίνησης;

Θα το δούμε. Είναι στα άμεσα σχέδιά μας.

Έχουμε ήδη πολλές υποψηφιότητες για το δήμο. Σε τι διαφέρετε από τους υπόλοιπους;

Κατ’ αρχάς πιστεύουμε στην ξεχασμένη έννοια του κοινοτισμού που πρέπει να επαναφέρουμε. Ο κοινοτισμός περιλαμβάνει στοιχεία της άμεσης δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι η Λάρισα πρέπει να είναι η μητρόπολη αξιών, συνεχίζοντας με την παραδοσιακότητά της και την ιστορία της. Να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία ως βασικά συστατικά της εξέλιξης και της πραγματικής προόδου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις