ΛΑΡΙΣΑ

Ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά από αιώνες το Γομαροπάζαρο του Τυρνάβου

Το Γομαροπάζαρο, ένας θεσμός που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει συνδεθεί με την ζωή της πόλης του Τυρνάβου και κατά συνέχεια με την Εμποροπανήγυρη (Κουμπαζάρι), φέτος ακυρώθηκε, προκαλώντας έκπληξη στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το πρωί της Τρίτης (7 Μαΐου) δεκάδες ζώα τόσο από την περιοχή όσο και από άλλες πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στην κοίτη του Τιταρήσιου κάτω από την γεφυρα ώστε να ξεκινήσει το παζάρι.

Ξαφνικά όπως δηλώνουν οι συμμετέχοντες, τους ζητήθηκε από την αστυνομία να αποχωρήσουν γιατί έγινε καταγγελία από φιλοζωικές οργανώσεις που θεωρούν την συγκεκριμένη διοργάνωση παράνομη.

Μάλιστα όπως τονίζει στο tirnavospress.gr έμπορος από την Φλώρινα τους υποδείχθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου νέος χώρος συγκέντρωσης ώστε να γίνει τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη σε περιοχή της κοιτης όπου υπήρχε και νερό για τα ζώα.

Πάνω από 30 άλογα και μουλάρια μεταφέρθηκαν στο χώρο εκείνο, αλλά το μεσημέρι της ίδιας μέρας παρενέβη εκ νέου η αστυνομία και τους ζήτησε να αποχωρήσουν οριστικά διότι έγιναν καταγγελίες από κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς δεν είχαν πρόσβαση τα ζώα τους για πόσιμο νερό.

Ο ίδιος έμπορος δήλωνει απογοήτευση, αφού όπως σχολιάζει δαπανηθηκαν χρήματα ώστε να έρθει στην περιοχή μας αλλά και ταλαιπωρήσαν τα ζώα τους αρκετά χιλιόμετρα χωρίς να έχουν ενημερωση.

Το Γομαροπάζαρο, είναι ένας θεσμός που χρονολογείται από την πρώιμη εποχή της Τουρκοκρατίας και συγκεντρώνει κάτω από τη γέφυρα του Τυρνάβου όλους όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να πουλήσουν κάποιο άλογο. Φοράδες, πουλάρια και επίδοξα πουλέν σε ένα σκηνικό βγαλμένο απ’ το παρελθόν.

πηγή: tirnavospress.gr

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες