ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πώς η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας συνδέεται με περισσότερες βροχές και χιόνια το χειμώνα στη Λάρισα;

Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για έναν εξαιρετικά υγρό χειμώνα στη Λάρισα, όπου σύμφωνα με τον μετεωρολόγο – μαθηματικό κ. Φάνη Τακούδη, θα χιονίσει δύο φορές – τουλάχιστον – μέσα στην πόλη της Λάρισας, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια για το ρόλο στην αλλαγή του μικροκλίματος, που έχει διαδραματίσει η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Πώς όμως εμπλέκεται η Κάρλα σ’ αυτή την αλλαγή του καιρού το χειμώνα για τη Λάρισα; Όπως μας είχε εξηγήσει ο κ. Τακούδης “η αποξήρανση της Κάρλας έφερε στη Λάρισα κλίμα ξηρότερο. Όταν έρχονταν από βορειοανατολικά η κακοκαιρία, δηλαδή το ψυχρό ρεύμα αέρα, μετά την αποξήρανση της Κάρλας, έριχνε το χιόνι στο Πήλιο, αλλά στη συνέχεια ο όγκος του αέρα που έρχονταν προς τη Λάρισα είχε μειωμένη υγρασία. Έτσι, οι χιονοπτώσεις ακολουθούσαν λίγο ακόμη στον κάμπο αλλά δεν έφθαναν ποτέ στην πόλη της Λάρισας.

Από τη χρονιά όμως που άρχισε η ανασύσταση της Κάρλας, έγινε αυτό που γίνονταν και παλιά: Με το που περνάει το Πήλιο και το Μαυροβούνι η ψυχρή μάζα αέρα και δίνει χιόνια, εμπλουτίζεται εκ νέου από τα νερά της Κάρλας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να φθάνουν και μέχρι τη Λάρισα. Γι’ αυτό εξάλλου είχαμε φαινόμενα και πέρυσι αλλά και φέτος εντονότερα στην πόλη”.

Ο φετινός χειμώνας όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός με έντονα φαινόμενα, ίσως και την παραμονή των Χριστουγέννων…

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις