ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Δύο φορές χιόνι και μέσα στη Λάρισα περιμένουν οι μετεωρολόγοι το φετινό χειμώνα – Δείτε την αναλυτική εκτίμηση στο onlarissa.gr

Περιγράφοντας έναν χειμώνα που θα θυμίζει περισσότερο… χειμώνα σε σχέση με πέρυσι, ο μετεωρολόγος κ. Φάνης Τακούδης μιλώντας στο onlarissa.gr, επιχειρεί να αποτυπώσει τις γενικές γραμμές πάνω στις οποίες θα πορευτούν τα καιρικά φαινόμενα τους επόμενους μήνες στη Λάρισα, με βάση τους μακροχρόνιους μετεωρολογικούς χάρτες.

Όπως εξηγεί, για την ίδια την πόλη της Λάρισας, εκτιμάται πως θα έχουμε χιονοπτώσεις τουλάχιστον δύο φορές, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στα άλλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας. Όλα αυτά, μάλλον μετά τα Χριστούγεννα, αφού ο Δεκέμβρης δεν προβλέπεται να φέρει βαρυχειμωνιά, με ένα μικρό ερωτηματικό κατά την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Τακούδης σημείωσε πως από το τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο εκτός από βροχές θα φέρει και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές.

Για τον χειμώνα υποστήριξε πως «θα είναι πιο χειμώνας από τον περσινό, με περισσότερο κρύο, περισσότερα χιόνια στις ορεινές και πιθανόν στις πεδινές περιοχές» ενώ πρόσθεσε: «Μία γενική εκτίμηση στην οποία συμφωνούν Γερμανοί, Άγγλοι, Ιταλοί και κάπως οι Αμερικανοί σχετικά με τους χάρτες που δείχνουν για τις μακροπρόθεσμες κινήσεις των συστημάτων, είναι ότι ο φετινός χειμώνας στα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα και κατεξοχήν στην περιοχή μας, θα έχει πολύ αυξημένες υγρασίες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερες βροχές από τους συνήθεις χειμώνες και περισσότερες χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Γενικά θα είναι ένας χειμώνας ευνοϊκός γιατί ο περασμένος με την ηπιότητα που παρουσίασε, ναι μεν βοήθησε στο να μη ξοδέψουμε αρκετά καύσιμα, αλλά δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στις δενδροκαλλιέργειες και γενικά στις καλλιέργειες του Θεσσαλικού κάμπου».

Πότε όμως θα πρέπει να περιμένουμε τα χιόνια; Ο Λαρισαιός μετεωρολόγος απαντά πως «πέραν από ένα ερωτηματικό για τις παραμονές Χριστουγέννων, μάλλον από τέλος Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τα φαινόμενα».

Η ΚΑΡΛΑ ΦΕΡΝΕΙ ΒΡΟΧΕΣ

Σημαντική αλλαγή στο κλίμα της περιοχής της Λάρισας όμως φέρνει και η μερική ανασύσταση της Κάρλας αφού όπως σημειώνει ο κ. Τακούδης «η έλλειψη της Κάρλας παλιά είχε δώσει πιο ξηρό κλίμα σε αρκετές περιοχές. Η μερική ανασύσταση σαφώς και αυξάνει την υγρασία στο ηπειρωτικό κομμάτι της Θεσσαλίας που συνορεύει με τη Μαγνησία. Είναι γεγονός ότι αυτό συμβάλει και στην αύξηση των βροχοπτώσεων σε Λάρισα και Μαγνησία και ως εκ τούτου και την αύξηση των φαινομένων».

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις