ΑΡΘΡΑ

Σύλληψη Τούρκου στις Καστανιές Έβρου: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η σύλληψη του Τούρκου πολίτη στις Καστανιές σηματοδοτεί μια νέα τροπή στις εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη.  Εκτιμώ ότι αυτός είναι ο λόγος που  η ελληνική πλευρά προσπάθησε να αποτρέψει  ένα παραλήρημα Καμμένου πριν από οτιδήποτε άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανταλλαγής όπως πολύ ανθρώπινα θα περίμενε κανείς. Ο Τούρκος θα είναι ελεύθερος  το πολύ σε 20 ημέρες καθώς η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και μετά το αυτόφωρο, την αναβολή , την δίκη, θα έρθει η απέλαση, εκτός εάν πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση αίτησης πολιτικού ασύλου , το οποίο θα φανεί άμεσα. Η έκτακτη ανάγκη στην οποία έχει κηρυχθεί η Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια για μια τέτοια ευρωπαϊκού επιπέδου νομική συμπεριφορά προς τους δύο δικούς μας ανθρώπους.

Ο Τούρκος θα είναι σπίτι του σύντομα λοιπόν. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά καθώς η Τουρκία θα εγκλωβιστεί να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εάν δεν προβεί και αυτήν σε απελευθέρωση των κρατουμένων που δεδομένης της εξέλιξης θα είναι μία έξυπνη κίνηση από πλευράς  Ερντογάν , ειδικά αν γίνει νωρίς στην προεκλογική περίοδο.  Ίσως λοιπόν αναγκαστεί να αλλάξει την ατζέντα  καθώς αν δεν το κάνει αυτός υπάρχει το ενδεχόμενο να το κάνει η αντιπολίτευση  και εν μέσω προεκλογικής περιόδου να μιλά για πλήγμα στην εικόνα της χώρας.

Η ανελεύθερη Τουρκική δημοκρατία δεν νοιάζεται για τέτοιες πολυτέλειες, θα πουν μερικοί και ίσως να έχουν δίκιο. Όμως είμαστε στη μέση μιας προεκλογικής περιόδου και οι συσχετισμοί αλλάζουν. Η εικόνα είναι ακόμη πιο σημαντική. Όπως δεν θα θελήσει προεκλογικά ένα θερμό επεισόδιο   , δεν θα θελήσει ακόμη μία κατακραυγή. Ούτως ή άλλως, η σημερινή εξέλιξη είναι θετική.

Του Ηρακλή Γερογιώκα

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις