ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κρίσεις πανικού και λιποθυμίες λόγω πανελλαδικών εξετάσεων στη Λάρισα – Ποιά η αποστολή της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης

Ένα χέρι βοηθείας έχουν από σήμερα Κυριακή 4 και μέχρι τις 25 Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι Θεσσαλοί μαθητές που παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι οποίες ξεκινούν την Τετάρτη 7 Ιουνίου.

Πρόκειται για την 24ωρη Γραμμή Υποστήριξης που λειτουργεί καθημερινά – και τα Σαββατοκύριακα- στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ειδικότερα,  στο ΠΓΝΛ, οι υποψήφιοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 2413 501041, σήμερα Κυριακή 4, αύριο Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 5 και τα Σαββατοκύριακα 10 – 11, 17-18 και 24-25 Ιουνίου, ενώ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στον τηλεφωνικό αριθμό 2410 669221, μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές τις καθημερινές 6, 7, 8, 9 Ιουνίου, 12, 13, 14, 15, 16 Ιουνίου και 19, 20, 21, 22 και 23 Ιουνίου.

Πέρα από την 24ωρη, καθημερινή κάλυψη των όποιων αναγκών παραστούν, για πρώτη φορά φέτος η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης λειτουργεί πριν την έναρξη των εξετάσεων, τις μέρες δηλαδή της κορύφωσης του άγχους για τους υποψήφιους, αλλά και μετά το τέλος των εξετάσεων – ολοκληρώνονται στις 21 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι ανάλογη γραμμή λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΓΝΛ, αλλά μόνο τις καθημερινές και μέχρι το μεσημέρι.

Φέτος, η οργανωμένη αυτή ψυχολογική υποστήριξη των υποψηφίων είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της διοίκησης των νοσοκομείων της Λάρισας και συγκεκριμένα του αναπληρωτή διοικητή του ΓΝΛ, Δημήτρη Λιόλιου, του αναπληρωματικού μέλους του Δ.Σ., ψυχολόγου, Στέλλας Τρίγκα, της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένης Αναστασοπούλου και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, Νέστορα Αντωνίου.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λιόλιο, καίριο ρόλο στην ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών, θα διαδραματίσουν 4 ψυχολόγοι, οι οποίοι κατέχουν το αντικείμενο, είναι καλά καταρτισμένοι και διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής υπεύθυνης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Χριστίνας Βακάλη και του συντονιστή διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, επίκουρου καθηγητή Ψυχιατρικής, Κωνσταντίνου Μπονώτη.

Από την εμπειρία των ειδικών, προκύπτει ότι τα περισσότερα προβλήματα αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν οι αριστούχοι υποψήφιοι, αυτοί δηλαδή για τους οποίους γονείς, καθηγητές και φιλικό περιβάλλον, έχουν προεξοφλήσει την επιτυχία τους.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις», λέει ο κ. Λιόλιος, «είναι συχνές οι κρίσεις πανικού, η αίσθηση ότι όσο κι αν έχουν διαβάσει, δεν θυμούνται το παραμικρό, ότι θα απογοητεύσουν τους γονείς τους… Συνήθως, με την σωστή υποστήριξη, αυτά τα κρούσματα αντιμετωπίζονται με μερικές βαθιές ανάσες ή μια απλή συζήτηση και την διαπίστωση ότι μια αποτυχία δεν φέρνει το τέλος του κόσμου, οπότε οι υποψήφιοι ηρεμούν. Αν όμως δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, προκαλούν λιποθυμίες –έχει συμβεί πολλές φορές και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, μέσα στην αίθουσα-, ζαλάδες ή εμετούς».

Σημαντική είναι επίσης η ψυχολογική υποστήριξη αμέσως μετά το τέλος των εξετάσεων, καθώς οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται μια αποτυχία ως πένθος, με τις σωματικές ή ψυχολογικές διαταραχές να λαμβάνουν περισσότερο επικίνδυνες διαστάσεις που οδηγούν μέχρι και την αυτοκτονία ή την απόπειρα. Έχει συμβεί ορισμένες φορές στο παρελθόν, όχι όμως στην περιοχή μας.

Διευκρινίζεται ότι η 24ωρη Γραμμή Υποστήριξης δεν αφορά τους γονείς των υποψηφίων – που κάποιες φορές παθαίνουν ισχυρότερες κρίσεις άγχους από τα παιδιά τους, αλλά μπορούν και οι γονείς να επικοινωνούν με αυτές τις τηλεφωνικές γραμμές, αν θεωρήσουν ότι τα παιδιά τους χρειάζονται βοήθεια, είτε τηλεφωνικά, είτε και διά ζώσης αν ο ψυχολόγος το κρίνει απαραίτητο.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις