ΑΡΘΡΑ

Τα θρύψαλα της Κεντροαριστεράς

Η σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της προσέγγισης με τους ΑΝΕΛ, ήταν για το Ποτάμι μια καλή ευκαιρία να επιβληθεί πολιτικά στον ενδιάμεσο χώρο.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έκανε κανένα σχόλιο για την αναβολή της συνάντησης Τσίπρα -Θεοδωράκη, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ποταμιού, που υποστήριξε ότι η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προσβλητική για τον κόσμο της Αριστεράς.

Όμως, είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την πρωτοκαθεδρία στην πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού άλλωστε ο Ευ. Βενιζέλος πρωταγωνιστεί στις επιθέσεις εναντίον της Κουμουνδούρου και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι το μόνο πολιτικό γεγονός που δυσχεραίνει την τακτική του ΠΑΣΟΚ που μιλάει για διεύρυνση με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά στο μεταξύ χάνει δυνάμεις.

Πριν καλά καλά αφομοιώσουν την απόφαση 200 στελεχών του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στη δημιουργία δικής τους κίνησης, χθες παραιτήθηκε από την ΚΠΕ η Κατ. Διαμαντοπούλου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε επαφή με το Ποτάμι.

Η απώλεια δυνάμεων χαλάει την εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Χαριλάου Τρικούπη, με προσκλητήρια ενότητας και συσπείρωσης, ενώ δημιουργεί ανησυχία για το άμεσο μέλλον – πόσοι ακόμη θα φύγουν και προς ποια κατεύθυνση.

Η πρώτη εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης που έγινε χθες στο Κάραβελ χαρακτηρίζεται ως απολύτως επιτυχημένη από τους διοργανωτές (υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς) αλλά τα πρόσωπα που θα ήθελαν να βρίσκονται εκεί απουσίαζαν.

Ειδικά, η απουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη έχει μεγάλη σημασία γιατί επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να κινηθεί αυτόνομα. Την επόμενη Τρίτη, στο Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιάσει τη δική του νέα κίνηση, η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί και σε κόμμα, αν στην πράξη φανεί ότι μπορεί να αναπτύξει κάποια δυναμική.

Για πρώτη φορά έγινε γνωστό χθες, από τον Νίκο Μπίστη, ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα μπορούσε να αποδεχθεί συλλογική ηγεσία στη Δημοκρατική Παράταξη με τον ίδιο, ασφαλώς, μέσα. Εφόσον ισχύει αυτός ο σχεδιασμός πρόκειται για ένα βήμα πίσω, από τη στιγμή που μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι το συνέδριο για την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης θα είναι πολιτικό, προγραμματικό, όχι οργανωτικό, επομένως δεν θα προβλέπει εκλογή οργάνων και ηγεσίας.

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος «σήκωσε σταυρό» για να σταθεί η χώρα όρθια» τόνισε ο Νίκος Μπίστης, στέλεχος της «Ελιάς» και της Δημοκρατικής Παράταξης μιλώντας στο Action24 (Report Evening) και στον Γιώργο Κουβάρα. Ο κ. Μπίστης υποστήριξε ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να είναι μέρος της συλλογικής ηγεσίας της Δημοκρατικής Παράταξης που θα προκύψει από το συνέδριό της, το οποίο, χρονικά, τοποθέτησε πριν από τα Χριστούγεννα.

Σημείωσε ότι το συνέδριο, όπως έγινε και στην περίπτωση της «Ελιάς», θα σεβαστεί τους υπάρχοντες συσχετισμούς και προφανώς ο ισχυρότερος πόλος, που σήμερα είναι το ΠΑΣΟΚ, θα έχει ηγετικό ρόλο προσθέτοντας ότι το ζήτημα του αν θα προηγηθεί ή όχι συνέδριο με θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που αφορά το ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωσε, όμως, ότι την εκλογική μάχη, όποτε αυτή προκύψει, θα την δώσει η συλλογική αυτή ηγεσία.

Για να φτάσει μέχρι εκεί ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να έχει κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με τον Γ. Παπανδρέου που θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Κρήτη στις 24 Οκτωβρίου, αλλά και τον Μ. Χρυσοχοίδη που του ρίχνει το γάντι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Χθες έριξε μια προειδοποιητική βολή σε όσους ζητούν τα ρέστα ενώ οι ίδιοι στήριξαν ή μετείχαν στις αποφάσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είπε ονόματα, αλλά εννοούνται.

(Πολιτική ανάλυση στο tvxs.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις