ΑΡΘΡΑ

Εκποίηση ή αξιοποίηση της ΔΕΗ;

Του Νικ. Καλιακούδα, Οικονομολόγου

Τα γεγονότα και οι αντιδράσεις που διαδραματίζονται το τελευταίο καιρό, σχετικά με τη πώληση του 30% της ΔΕΗ, φέρνουν ξανά στη επιφάνεια τις επιλογές των κυβερνώντων που οδηγούν σε αδιέξοδα. Οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που συνδέονται με την ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική στήριξη της χώρας, δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και φυσικά σε καμία περίπτωση δε πρέπει να συνδέονται με πολιτικές εκποίησης.

Άλλωστε αυτές οι επιλογές έχουν αναθεωρηθεί σε πολλές χώρες, ακόμα και σε εκείνες που σήμερα εκπροσωπούν την πλευρά των δανειστών. Όμως προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια, που σχετίζονται με στρατηγικής σημασίας συμφέροντα, επιβάλουν τις επιλογές τους με σκοπό να ελέγξουν το δημόσιο πλούτο της χώρας μας (βλπ. Deutsche Telekom).

Ανεξάρτητα αν συμφωνεί η διαφωνεί κανείς με τα συντεχνιακά και άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά, που οι κατά καιρούς οι διοικήσεις σε συνεργασία με τις συντεχνίες-τρωκτικά σημάδεψαν τη πορεία της ΔΕΗ, για τα οποία βέβαια υπεύθυνοι δε μπορεί να είναι άλλοι από τους κυβερνώντες, που διόριζαν τις διοικήσεις και ευνοούσαν αυτές τις πολιτικές, η ΔΕΗ διαδραμάτισε ένα σημαίνοντα ρόλο στην δημιουργία του κοινωνικού, παραγωγικού και οικονομικού ιστού της χώρας.

Φυσικά το ενεργητικό αυτής της στρατηγικής βιομηχανίας, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, ειδικά αυτή τη περίοδο που η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της αναπτυξιακής ανασυγκρότησής της. Αλήθεια ποιος θα εγγυηθεί τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους που σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο ποσοστό δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού;

Θα υπάρξουν άραγε κοινωνικά τιμολόγια για τους οικονομικά περιθωριοποιημένος ανθρώπους, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται δραματικά; Θα στηριχθούν οι ηλεκτροδοτήσεις των απομακρυσμένων οικισμών; Θα ενισχυθεί η ηλεκτροδότηση των αγροτικών περιοχών & ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών εκμεταλλεύσεων; Θα στηριχθεί το κόστος παραγωγής των ελληνικών  προϊόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυτή τη περίοδο είναι δυσβάστακτο;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και σ’ αυτά πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τους κυβερνώντες. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι αυτός που ελέγχει την ενέργεια θα έχει και το βασικότερο λόγο στη αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική της χώρας και φυσικά θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο στη λειτουργία και αξιοποίηση των μελλοντικών κοιτασμάτων του ορυκτού πλούτου.

Οι στρατηγικού χαρακτήρα δημόσιες επιχειρήσεις αποτελούν τους εθνικούς πρωταθλητές της οικονομίας, και μόνο με τη μορφή αυτή μπορούν να στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα καταστρέψουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αναμόρφωσης και οικονομικής ανάτασης, που έχει ανάγκη ο τόπος. Μόνο ο πυλώνας των δημοσίων επενδύσεων και οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία, να τονώσουν την απασχόληση, να δημιουργήσουν εισοδήματα και να αναθερμάνουν την εσωτερική ζήτηση. Αυτή η θανατηφόρα πολιτική σε βάρος της χώρας και των πολιτών της πρέπει να σταματήσει, τώρα!

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις