ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Απογευματινά χειρουργεία: Η ΟΕΝΓΕ προσέφυγε στο ΣτΕ για ακύρωση της Υπουργική Απόφασης

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία.

Όπως αναφέρει: «Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των ΄΄απογευματινών΄΄ επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματικά τα απογευματινά χειρουργεία

Στο πλαίσιο αυτό η ΟΕΝΓΕ, από κοινού με 30 Ενώσεις – μέλη της, κατέθεσε την Τρίτη 16/4/24 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης, την οποία και σας κοινοποιούμε».

Στην αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων, οι γιατροί αναφέρουν ότι «το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών και ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, μέσα από το ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Νόθευση, αν όχι ακύρωση, του σκοπού των ασφαλιστικών εισφορών

Επίσης, από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, προκύπτουν, όπως αναφέρουν, τα εξής:

  • Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ωθούνται να εμπορεύονται την υγεία και για ίδιον όφελος, με συνεργούς ιατρούς κλάδου ΕΣΥ.
  • Η απόκτηση ίδιων πόρων, με τους οποίους, μάλιστα, θα αποζημιώνονται οι πρόσθετες εφημερίες (παρ. 118 του άρθρου 45 Ν. 3205/2003).
  • Η μείωση, δια της απόκτησης ιδίων πόρων, της χρηματοδότησης των νοσοκομείων ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας και, τελικά, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η ώθηση των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ν’ ασκούν ιδιωτικώς την ιατρική και με πελάτη τον ασθενή να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
  • Η μεταχείριση των ασθενών ανάλογα με το εισόδημά τους. Οι έχοντες να πληρώσουν λαμβάνουν εγκαίρως τις αναγκαίες για την υγεία τους ιατρικές υπηρεσίες, οι μη έχοντες στην αναμονή.
  • Η νόθευση, αν όχι ακύρωση, του σκοπού των ασφαλιστικών εισφορών, που αναγκαστικά παρακρατούνται από τις αποδοχές των εργαζομένων, για να έχουν και προστασία της υγείας τους, αφού όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια προηγούνται, αν και πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές και οι μη έχοντες οικονομική δυνατότητα.
  • Οι γιατροί χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματική» την εξουσιοδοτική διάταξη στην οποία εδράζεται η ΚΥΑ και ως εκ τούτου προσφεύγουν στο ανώτατο όργανο της Δικαιοσύνης για την ακύρωσή της.

Το αναλυτικό κείμενο προς το ΣτΕ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις