ΛΑΡΙΣΑ

Ναύαρχος Γρυπάρης από Λάρισα: Η επιχείρηση «Ασπίδες» δεσμεύεται για την προστασία της ναυσιπλοΐας – Καμία επιθετική κίνηση της Ελλάδας (φωτό – βίντεο)

Για τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδες», η οποία έχει ως στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και η οποία λειτουργεί με κέντρο της το Στρατηγείο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στην πόλη της Λάρισας, ενημέρωσε χθες το πρωί της Τρίτης ο Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην 1η Στρατιά. Οι «Ασπίδες», όπως, εξήγησε είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί υπό το καθεστώς της μέγιστης δυνατής επιφυλακής, πάντοτε αμυντικά -και μόνον αμυντικά- απέναντι σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να πλήξει τα συμφέροντα της χώρας μας και κατά συνέπεια της Δύσης.

«Η περιοχή δράσης είναι εξαιρετικά μεγάλη, η Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Άντεν, η Θάλασσα του Ομάν, ο Περσικός Κόλπος και ο Βορειοδυτικός Ινδικός Ωκεανός, δύο φορές το μέγεθος των 27 κρατών-μελών», τόνισε ο κ. Γρυπάρης. «Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της περιοχής και την εντολή να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, η κυρία προτεραιότητά μας ήταν η περιοχή υψηλού ρίσκου, όπου έλαβε χώρα η πλειοψηφία των επιθέσεων.

Η περιοχή έχει βιώσει αρκετές επιθέσεις τους προηγούμενους μήνες από μονόδρομα drones, συνθέτες επιθέσεις και επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους. Η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα του αρχηγείου ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας εκκίνησης της επιχείρησης. Από την πρώτη μέρα τα μικρά της πλεονεκτήματα στράφηκαν στην προστασία της ναυσιπλοΐας και των δικαιωμάτων της παγκόσμιας κοινότητας, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις αντίστοιχες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή ήταν μια ταχεία, αμυντική αντίδραση στις έκνομες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα. Η επιχείρηση κλείνει τον δεύτερο μήνα μετά την εκκίνησή της, μαζί με την παρουσία μας στον επιχειρησιακό χώρο, έχουμε ήδη εγκαταστήσει τα απαραίτητα διοικητικά συστήματα και κατασκευάζουμε υλικοτεχνικά συστήματα, ένα αξιόπιστο μέσο με μια φιλόδοξη πορεία για τη θαλάσσια κοινότητα και τη βιομηχανία των μεταφορών.

Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε και παρουσιάζουμε την αποστολή στις γειτονικές χώρες. Συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε με ομοϊδεάτες στην περιοχή της δράσης, όπως, πρώτα από όλα με την Eπιχείρηση Atalanta, ενισχύοντας ο ένας τις δραστηριότητες του αλλου.

Για να ενισχύσουμε περαιτέρω την αντίληψη της θαλάσσιας κατάστασης, το “Ασπίδες” συνεργάζεται και με άλλες διεθνείς θαλάσσιες επιχειρήσεις, όπως η Επιχείρηση Prosperity Guardian, παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ αυτών των δύο, καθώς το Ασπίδες διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ξεκάθαρη αμυντική εξουσιοδότηση.

Οποιαδήποτε απάντηση από τις ασπίδες θα έρθει πάντοτε και μόνον ως συνέπεια κάποια επίθεσης, σύμφωνα με τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Επιπλέον αυτή η επιχείρηση δεν θα διεξάγει κάποιο χτύπημα σε κανέναν. Στη διάρκεια των σχεδόν δύο εβδομάδων λειτουργίας τους, οι «Ασπίδες» έχουν επιτύχει τη στενή προστασία εβδομήντα εννέα εμπορικών πλοίων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση και τη σιγουριά του κλάδου του εμπορίου ώστε να επιστρέψει στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι «Ασπίδες» με περηφάνεια μπορούν να “αναγνωρίσουν” ότι, ως στιγμής, όλα τα πλοία προστατεύτηκαν επιτυχώς και όλα όσα ζήτησαν προστασία, συνοδεύτηκαν. Φυσικά, για όλα αυτά θα πρέπει να δώσουμε τα ανάλογα εύσημα στα πληρώματα των πλοίων μας που παρείχαν αυτή την προστασία.

Επεκτείνουμε τη δέσμευσή μας με το θαλάσσιο εμπόριο και η ανταπόκριση είναι εξαιρετικά θετική. Είμαι βέβαιος ότι οι Ασπίδες έχουν κάνει μια σημαντική συνεισφορά στη θαλάσσια ασφάλεια της περιοχής και ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία κοινών παγκόσμιων αγαθών, όπως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του πρώτου, όπως εξήγησε ο κ. Γρυπάρης, η επιχείρηση «Ασπίδες» συνέχιζε τη δράση της όπως είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιώντας συνοδείες πλοίων κατά την ίδια διαδικασία, ενώ καμιά επίθεση δεν υπήρξε από την πλευρά της Ελλάδας. «Τίποτα δεν επηρέασε την περιοχή, οτιδήποτε συνέβη βόρεια του Ιράν ήταν πάνω από 2.500 ναυτικά μίλια μακριά, επομένως δεν θα γινόταν αντιληπτό από τα πλοία μας».

Όπως τέλος σημείωσε ο ίδιος, ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα έγκειται στο γεγονός ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε το ρίσκο. «Η διαδικασία που ακολουθούμε για να προστατέψουμε και να προωθήσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή φαίνεται σωστή, ωστόσο πάντοτε εξετάζουμε λεπτομερώς το πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια καλύτερη λύση, εάν χρειαστεί». Επίσης, όπως τόνισε, η μείωση του όγκου των πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι ένα θετικό δείγμα για εμάς, το οποίο μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την αύξηση των δυνάμεών μας στην περιοχή, με τα συνακόλουθα θετικά αποτελέσματα.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες