ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα «Το στοίχημα της ανασυγκρότησης της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας: Πλαίσιο, όροι και χρονοδιάγραμμα»

Το Παράρτημα Θεσσαλίας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Το στοίχημα της ανασυγκρότησης της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας Πλαίσιο, όροι και χρονοδιάγραμμα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19/4/24 στη Λάρισα, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρισας (Παπακυριαζή 44) στις 7 μ.μ.

Επτά σχεδόν μήνες από τις ακραίες πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, σε ανθρώπινες, ζωές, κατοικίες, υποδομές, στους εδαφικούς και υδατικούς πόρους, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και στην οικονομία της περιοχής και ακόμα ό,τι αφορά την αποκατάσταση και την ανάκαμψη της περιοχής δεν έχει αποσαφηνισθεί. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας βρίσκεται στο επίκεντρο με τη διατύπωση πολλών προτάσεων για το σκοπό αυτό από πολλούς φορείς, ομάδες και μεμονωμένους πολίτες.

Η Πολιτεία με μια επιλογή που προκάλεσε απορίες και αντιδράσεις ανέθεσε σε ξένη εταιρεία, την Ολλανδική HVA, την εκπόνηση ενός Master Plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, το οποίο ανακοινώθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση -και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα-, η οποία ολοκληρώθηκε με ποικίλες και έντονες επιφυλάξεις και αντιδράσεις για το περιεχόμενό του. Παράλληλα η επιστημονική ομάδα που έχει συσταθεί να συμβουλεύει την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξέδωσαν ανακοινώσεις διατυπώνοντας έντονη κριτική σε πολλές θέσεις του περιεχομένου του Master Plan της HVA. Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε σε συνεργασία με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και λοιπών αρμόδιων θεσμικών φορέων, σειρά προτάσεων στο πλαίσιο της Διημερίδας/διαβούλευσης που διοργάνωσε στις 6 και 7/4 με θέμα την «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας».

Η Ολλανδική εταιρεία, εν όψει των νέων αυτών δεδομένων, απάντησε προσπαθώντας να ανασκευάσει τις αιτιάσεις που εκφράσθηκαν τόσο στη διαβούλευση όσο και γενικότερα. Επί πλέον, το ΥΠΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα θέτοντας σε πολύ σύντομη διαβούλευση σχέδιο νόμου, που περιέχει πολλά θέματα που αφορούν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, όπως π.χ. τη σύσταση φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, που επίσης έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, μέσω του Παραρτήματος Θεσσαλίας που δημιουργήθηκε και άρχισε ήδη να δραστηριοποιείται, αποφάσισε να συμβάλει στο σοβαρό αυτό ζήτημα με τη διοργάνωση εκδήλωσης σε συνέχεια της προηγούμενης τον περασμένο Δεκέμβριο με θέμα «Η Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες: Μια πρώτη αποτίμηση», που θέτει μια σοβαρή διάσταση που μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί με σαφήνεια. Ποιος θα αναλάβει την εθνικής σημασίας επιχείρηση ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και με ποιο τρόπο; Πως θα αντιμετωπισθεί η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα, απώλεια χρόνου και δημιουργία δυνατοτήτων οικονομικής κακοδιαχείρισης; Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, αλλά και της κοινωνίας που υφίσταται τα αποτελέσματα των επιλογών; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα επιχειρηθεί να απαντηθούν από τους εισηγητές της εκδήλωσης και του κοινού που θα συμμετάσχει.

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν: α) μία καταγραφή των επιπτώσεων των πλημμυρών στη Θεσσαλία και των αναγκαίων μέτρων αποκατάστασης (Χρίστος Τσαντήλας), β) προτάσεις για ολοκληρωμένο σχεδιασμό και διαχείριση της μεσομακροπρόθεσμης ανάπτυξης της Θεσσαλίας (Λόης Λαμπριανίδης) και γ) το κατάλληλο μοντέλο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας (Κώστας Παπαδημητρίου).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες