ΛΑΡΙΣΑ

Αγροτικοί Σύλλογοι Ελασσόνας: «Να διορθωθούν οι αδικίες των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ»

Σε ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Ελασσόνας με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον ΕΛΓΑ Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους αγωνιζόμενους συναδέλφους αμυγδαλοπαραγωγούς αλλά και άλλους παραγωγούς που θίγονται από τα εξευτελιστικά πορίσματα του ΕΛΓΑ Λάρισας.

Η χτεσινή διαμαρτυρία αποτελεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα πάρουμε σε αγωνιστική κατεύθυνση προκειμένου να δικαιωθούμε και να διορθωθούν οι αδικίες των «συλλογικών εκτιμήσεων».

Υπενθυμίζουμε ότι η επίκληση των συλλογικών εκτιμήσεων λόγω αδυναμίας προσωπικού όπως μας λέγεται από την διοίκηση στη Λάρισα έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν στην περιοχή μας σε χαλαζόπτωση. Γεγονός που μαρτυρά την υποστελέχωση καθώς και την διολίσθηση στο όνομα αυτής, σε εκτιμήσεις διαχρονικά που θα μας πετσοκόβουν.

Από την άλλη, είναι προφανές ότι φέτος η επιλογή ζωνών, ποσοστού ζημιάς, απόδοσης ανά στρέμμα, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι επιλέχθηκαν έτσι, ώστε ο οργανισμός να έχει την μικρότερη καταβολή στους παραγωγούς. Γιατί πώς εξηγείται το γεγονός κτήματα με δυνατότητα απόδοσης στα 500+ κιλά ανά στρέμμα που φαίνεται στις αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών να καταλήγουν σε εκτίμηση 150 κιλών α/σ;

Πώς είναι δυνατόν γειτνειάζοντα κτήματα να διαφοροποιούνται σε ποσοστό ζημιάς από 10% έως 100%;

Η χτεσινή μας διαμαρτυρία αποτελεί μία νίκη γιατί αφενός από την πλευρά της διοίκησης αναγνωρίζεται η αδικία, αφετέρου αποδέχεται την σύνταξη αιτήσεων από την πλευρά των παραγωγών για επανεκτιμήσεις.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, αφού οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν συλλογικά αποδεκτές από την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ με έναν κανονισμό που είναι εχθρικός απέναντι στους παραγωγούς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και παράλληλα να συνεχίσουμε την προσπάθεια να μην φύγει από την επικαιρότητα και να πεταχτούν οι αιτήσεις μας στα καλάθια.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους για την πορεία των κινήσεων από πλευράς των συλλόγων και συνεχίζουμε τον αγώνα.

Θέλουμε να σημειωθεί ότι η αλληλεγγύη και η στήριξη από την τοπική κοινωνία αποτελεί μονόδρομο καθώς η παραγωγή αμυγδάλου στην περιοχή της Ελασσόνας δίνει ζωή σε αρκετά χωριά του Δήμου και παράλληλα εισόδημα σε αρκετούς κλάδους επαγγελματιών. Πράγμα που παρά την υπόσχεση από πλευράς της Δημοτικής αρχής στην σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας ότι βρίσκεται στο πλευρό μας αυτό δεν εκφράστηκε διά εκπροσώπου στη Λάρισα.

Αστοχία, αμέλεια; Ας το δούνε.

Αγαπητοί συνάδελφοι αυτό το διάστημα εκδηλώνεται στα κτήματα και το φαινόμενο της καρπόπτωσης πράγμα που ακόμη δεν έχει εξηγηθεί, σε ορισμένες περιοχές του νομού μετά από παρέμβαση των συναδέλφων και δήμων, ο ΕΛΓΑ αποδέχτηκε δηλώσεις παγετού σαν αιτία… Μένει να δούμε από την πλευρά μας
πώς θα κινηθούμε.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αιτιολογηθεί από πλευράς δημοτικής αρχής η αναγκαιότητα υποβολής δηλώσεων και η ένταξη σε παγετό που επηρέασε την καρπόδεση.

Τέλος, σημειώνουμε την ανάγκη συνέχισης τού αγώνα για τα πάγια αιτήματα των αγροτών που αφορούν το κόστος παραγωγής και την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας.

Οι οικογένειες μας βιώνουν τα ίδια βάσανα των λαϊκών οικογενειών των εργαζομένων που την Τετάρτη απεργούν για καλύτερους μισθούς, για την ακρίβεια σε καύσιμα και ενέργεια, για τα προϊόντα μας που κοψοχρονιά τα παίρνουν οι έμποροι και τα χρυσοπωλούν στο ράφι.

Δεν μπορεί να λείπει η αγροτιά από έναν τέτοιο αγώνα που έχει κοινά αιτήματα, γι’ αυτό η συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις δίνει άλλη αξία.

Σύλλογος δεντροκαλλιεργητών Δομενίκου, αγροκτηνοτροφικοί σύλλογοι Ολύμπου, Σαρανταπόρου»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες