ΚΟΣΜΟΣ

Δυσκολεύει ο δρόμος για επανεκλογή της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνίου ο επικεφαλης εκπρόσωπος Τύπου  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησε δήλωση της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Markus Pieper ως εντεταλμένου συμβούλου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ανταπόκριση – ΕΡΤ: Γιώργος Συριόπουλος

«Η Πρόεδρος σέβεται και ταυτόχρονα λυπάται για την απόφαση του Markus Pieper να μην αναλάβει τα καθήκοντά του ως εντεταλμένος για τις ΜμΕ στις 16 Απριλίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Markus Pieper είναι αποδεδειγμένα ειδικός στις ΜμΕ και είχε ολοκληρώσει επιτυχώς μια διαδικασία επιλογής πολλαπλών φάσεων. Πρέπει να γίνεται σεβαστή η αυτονομία κάθε θεσμικού οργάνου της ΕΕ στον διορισμό των ανώτερων υπαλλήλων του. Ως εκ τούτου, η Πρόεδρος αποφάσισε να αναστείλει την εκ νέου έναρξη της διαδικασίας επιλογής για τη θέση του απεσταλμένου για τις ΜμΕ μέχρι την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές».

Η παραίτηση Pieper δεν είναι «αθώα». Ο διορισμός του έχει επικριθεί απ’ όλον το ευρωπαϊκό και κυρίως τον γερμανικό Τύπο, καθώς αφορά προεκλογική πρόσληψη με μισθό ανώτατου στελέχους της Κομισιόν, πάνω από € 17.000 το μήνα.

Επίσης ο Επίτροπος Τιερύ Μπρετον είχε δηλώσει την άρνησή του και ο κ. Pieper δήλωσε οτι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του

Η αποκαλούμενη υπόθεση «Piepergate» ήρθε στη δημοσιότητα μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη χρήση μηνυμάτων για τη διαπραγμάτευση μεγάλων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν λέγεται οτι «μερικές φορές παραμέρισε τους Επιτρόπους της ή τις εθνικές κυβερνήσεις», οδηγώντας σε γκρίνιες που μπορεί να της κοστίσουν όταν θα συζητηθεί από τους ηγέτες το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Κομισιόν από τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Σημειώνεται οτι, οι  ηγέτες του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μειοψηφούν. Τον Ιούνιο θα είναι  μόνον 10 ή 11. Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ζητήματα με την απερχόμενη Πρόεδρο, ενώ Γαλλία και Γερμανία δεν θα την ήθελαν να συνεχίσει για δεύτερη θητεία. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι και στο συνέδριο του ΕΛΚ, στο Βουκουρέστι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέσπασε μικρό αριθμό ψήφων και περιορισμένο ενθουσιασμό. 

Συγκεκριμένα, το Κογκρέσο εξέλεξε, μετά από μυστική ψηφοφορία, την Ursula von der LEYEN ως την κύρια υποψήφια του ΕΛΚ για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει των εκλογών του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο συνέδριο μετείχαν 801 αντιπρόσωποι. Από αυτούς οι 737 είχαν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του επικεφαλής υποψηφίου του ΕΛΚ. 

Από τους 737 αντιπροσώπους με δικαίωμα ψήφου για αυτές τις εκλογές, 591 εγγράφηκαν για να ψηφίσουν μόνον 591. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν έγκυρες ψήφοι 489, υπέρ: 400, κατά 89 ψήφοι, άκυρα/λευκά 10. 

Αποτέλεσμα που δείχνει οτι μεγάλα κόμματα της οικογένειας του ΕΛΚ δεν στηρίζουν την επανεκλογή της κυρίας φον ντερ Λάιεν για εκ νέου επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Στο μέγα ερώτημα «ποιος θα μπορούσε να παει στη θέση Προέδρου της Κομισιόν, αν αποχωρήσει από την κούρσα – για οποιοδήποτε λόγο – η κυρία φον ντερ Λάιεν;» η απάντηση δεν είναι προφανής. 

Θα μπορούσε να είναι πρόσωπο απο μικρή χώρα (κατά προτίμηση πρωθυπουργός) που να μιλά οπωσδήποτε αγγλικά (για να συνεννοείται με τους γραφειοκράτες) γαλλικά ( διότι το απαιτεί συμφωνία κυρίων από ιδρύσεως της Ένωσης) και γερμανικά (διότι έτσι διασφαλίζεται η καλή σχέση με τη δεύτερη λοκομοτίβα της Ευρώπης). 

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις