Συνταγές

Τα κόκκινα αυγά και τα μυστικά τους

Κόκκινα αυγά! Ξέρω ότι λατρεύεις τα Πασχαλινά κόκκινα αυγά, όπως όλοι άλλωστε. Κάθε Χρόνο Μεγάλη Πέμπτη ή την Μεγάλη εβδομάδα βλέπεις ότι όλοι βάφουν κόκκινα αυγά. Αλλά ίσως σε απασχολεί γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα; τι συμβολίζουν και τέλος γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά;
Σου έχω όλες τις απαντήσεις και φυσικά, σου έχω και τον τρόπο για να πετύχεις τα τέλεια κόκκινα αυγά!

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ:

Πάμε να δούμε τα πάντα για τα κόκκινα αυγά, από το γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το πάσχα μέχρι τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά και γιατί τα τσουγκρίζουμε κάθε πάσχα!

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Στο Χριστιανισμό, όπως γνωρίζουμε, η αγαπημένη διαδικασία μικρών και μαγάλων, το βάψιμο των αυγών, γίνεται πάντα την Μεγάλη Πέμπτη, για αυτό και θα ακούσεις την Μεγάλη Πέμπτη να την λένε και Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.

Τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά;

Τη Μεγάλη Πέμπτη ψάλλεται και στις εκκλησίες ο Μυστικός Δείπνος. Κατα τη διάρκεια αυτού και σύμφωνα με την θρησκεία μας, προσέφερε στους μαθητές του, άρτο και οίνο συμβολίζοντας το σώμα και το αίμα του.
Αυτό είναι ο λόγος που έχει επιλεχθεί το κόκκινο χρώμα για την βαφή των αυγών, συμβολίζοντας την κίνηση του Χριστού κατά το μυστικό Δείπνο αλλά και το αίμα του, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης πάνω στον Σταυρό. Ακούγεται, μάλιστα, ότι όταν οι γυναίκες διαπίστωσαν ότι ο Χριστός είχε αναστηθεί, η Μαρία Μαγδαληνή προσπάθησε να πείσει έναν Ρωμαίο στρατιώτη που ήταν δύσπιστος για την Ανάσταση του Κυρίου, λέγοντας: “Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αυγά; Και πράγματι έγιναν!”.
Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού
Ο συμβολισμός του αυγού στο Χριστιανισμό ακόμα μια σημασία, αφού θυμίζει στους πιστούς τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Χριστός κατά την Ανάστασή του. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν, να φυλάνε το πρώτο κόκκινο αυγό του σπιτιού δίπλα στο εικονοστάσι για να εξορκίσουν το κακό. Ακόμη, το κόκκινο χρώμα θεωρείται σύμβολο χαράς και αντίδοτο κατά του κακού.

Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα;

Οι “αυγομαχίες” είναι άμεσα από τις αγαπημένες διαδικασίες μικρών και μεγάλων που είναι άμεσα συνυφασμένες με τον εορτασμό του Πάσχα και την επανένωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι της Λαμπρής. Το τσούγκρισμα των αυγών με την ανταλλαγή ευχών “Χριστός Ανέστη” και “Αληθώς ο Κύριος” συμβολίζει τη γέννηση της ζωής, καθώς σπάει το κέλυφος, καθώς και το “σπάσιμο” του τάφου του Τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Του.
τσούγκρισμα αυγών
Αφού μάθαμε με κάθε λεπτομέρεια βασικά στοιχεία της θρησκείας μας, σχετικά  με τα κόκκινα αυγά, θέλω να σου δείξω πως θα κάνεις τα πιο λαμπερά και κόκκινα αυγά!

 

Το βάψιμο και το βράσιμο των κόκκινων αυγών

 

Το Βάψιμο των αυγών

Βάψιμο αυγών με κλωστές

 

Δες όλες τις συνταγές και τα φαγητά αλλά και γλυκά για το Πασχαλινό σου τραπέζι στο άρθρο για Το παραδοσιακό Πασχαλινό τραπέζι με όλες τις συνταγές

 

Πηγή: petros-syrigos.com

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις