ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με 84 κολυμβητές, συναρπαστικός και φέτος ο Μαραθώνιος Κολυμβητικός Αγώνας «Φιλοκτήτης»

Συναρπαστικός και απόλυτα επιτυχημένος ο 15ος «Φιλοκτήτης» πέρασε στην ιστορία χθες Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022. Ο Αίολος, ο οποίος σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία  κρατούσε τους ανέμους μέσα στον ασκό του, φαίνεται να ζήλεψε την δόξα των μαραθώνιων κολυμβητών εξαπολύοντας τους λίγο πριν από την προγραμματισμένη εκκίνηση του αγώνα.

Ευτυχώς βέβαια στην σύγχρονη εποχή, οι διοργανωτές ανέμεναν την εμφάνιση του βορειο-ανατολικού ανέμου έντασης 5-6 μποφόρ. Για τον λόγο αυτό οι διοργανωτές προσάρμοσαν την αρχική απόσταση των 6 χιλιομέτρων σε 2,0 χιλιόμετρα αλλάζοντας και την κατεύθυνση της με γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών.

Ο μικρότερος αγώνας με την διαδρομή των 2 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε και αυτός τροποποιημένος ως προς την κατεύθυνση του, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια και φαίνεται να καθιερώνεται καθώς απευθύνεται σε ένα μεγαλύτερο κοινό ερασιτεχνών κολυμβητών. Από νωρίς το πρωί πάντως δεκάδες επισκέπτες και συνοδοί των αθλητών βρέθηκαν στο «LasRamblas – Spitaki» στην παραλία της Βελίκας για να χαρίσουν το  πιο ζεστό τους χειροκρότημα σε όλους τους κολυμβητές που πήραν μέρος στον αγώνα.

Ο «Φιλοκτήτης», ο οποίος από το 2006 αποτελεί ένα σημαντικό αθλητικό θεσμό και ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την περιοχή αφού είναι ο μοναδικός – στο είδος του – αγώνας ανοικτής θάλασσας που διεξάγεται στον νομό της Λάρισας. Χαρακτηριστικό του αγώνα οι συμμετοχές αθλητών της κολύμβησης, από την Λάρισα, τις πόλεις της Θεσσαλίας, την Αθήνα, την Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και από άλλες περιοχές της Ελλάδος με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 13 έως 67 ετών!

Συν-διοργάνωση.

Τον αγώνα συνδιοργάνωσαν, ο Δήμος Αγιάς και το «Las Ramblas – Spitaki»   ενώ η άδεια διεξαγωγής του αγώνα εκδόθηκε έπειτα από την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, από την  Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο αγώνας υποστηρίχθηκε υγειονομικά από τους  Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Αγιάς που συνέδραμαν στην ασφάλεια των κολυμβητών μέσα και έξω από την θάλασσα.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά t-shirt και σκουφάκια κολύμβησης προσφορά των διοργανωτών και μετάλλια προσφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δύναμη Ψυχής

Ένα ξεχωριστό κοινωνικό μήνυμα έστειλαν με την συμμετοχή τους στον 15ο «Φιλοκτήτη» κολυμβητές με ειδικές ικανότητες. Ο κολυμβητής κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος, φανατικός οπαδός του «Φιλοκτήτης», απέδειξε για πολλοστή φορά ότι η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και η αγάπη για τον αθλητισμό μπορεί να υπερκεράσει τις ατέλειες που προκύπτουν από την σωματική αναπηρία. Συγκινητική και η παρουσία του κολυμβητή Βασίλη Μάρκου ο οποίος κολύμπησε για πρώτη φορά στον «Φιλοκτήτη» κομίζοντας το μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων αφού ο ίδιος είναι μεταμοσχευμένος νεφροπαθής.

 Ξεχωριστές συμμετοχές.

Τον φετινό Φιλοκτήτη τίμησαν με την παρουσία τους οι τρίδυμες αδελφές Αλεξανδρή, οι οποίες είναι παγκόσμιες πρωταθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης αγωνιζόμενες με τα χρώμα της Εθνικής Ομάδας της Αυστρίας.

Μοντέλο αθλητικού τουρισμού.

Δεκάδες ήταν οι αθλητές που ταξίδεψαν με τις οικογένειες τους από  όλη την Ελλάδα για τον αγώνα. Οι περισσότεροι βρέθηκαν από νωρίς το Σάββατο στην περιοχή απολαμβάνοντας τις ομορφιές της και επισκέφτηκαν καφέ και ταβέρνες της περιοχής προσθέτοντας στο τουριστικό προϊόν της από όλες τις πλευρές.

Απονομές

Τις απονομές έκαναν ο αντιδήμαρχος του δήμου Αγιάς κ. Νίκος Ντάγκας, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος και ο υπεύθυνος της επιχείρησης  «Las Ramblas – Spitaki» κ. Αχιλλέας Παπαχατζής.

Ραντεβού του χρόνου στον 16ο  Φιλοκτήτη.

Την οργανωτική επιτροπή του αγώνα στελέχωσαν και την φετινή χρονιά οι κ.κ Νίκος Ντάγκας, Κώστας Τοπάλης και Άρης Γαλάτος. Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν τα εξής: « Ο φετινός αγώνας ήταν ξεχωριστός από κάθε άποψη αφού οι καιρικές συνθήκες μας οδήγησαν στην δύσκολη απόφαση να μειώσουμε την απόσταση της μεγάλης διαδρομής έχοντας ως αποκλειστικό μέλημα μας την ασφάλεια των αθλητών. Αυτό συνέβη για τέταρτη φορά από το 2006 οπότε και αναλάβαμε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και της καθιέρωσης ενός αγώνα ανοικτής θάλασσας στα παράλια του νομού Λάρισας. Το γεγονός αυτό δεν υποβίβασε τις αξίες του αγώνα που είναι η θέληση, η επιμονή, η αντοχή της ψυχής, η δύναμη της καρδιάς και πολλά ακόμη που εκφράζουν τους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων. Κάθε τερματισμός είναι χαρά για τους υπόλοιπους. Ακόμα και η ατυχής προσπάθεια αγκαλιάζεται το ίδιο και  απολαμβάνει το χειροκρότημα όλων γιατί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό το σπουδαίο είναι η συμμετοχή και η συλλογικότητα. Ο «Φιλοκτήτης» είναι μια αθλητική και πολιτιστική γιορτή για τα παράλια του νομού και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Απο το μακρινό 2006 ο αγώνας “παράγει” προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, η οποία προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μεταξύ των οποίων και ο αθλητικός τουρισμός».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις