ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Εθνική Ελλάδος έγινε κάτι σαν θίασος

Εθνική μας ηττήθηκε στην Κύπρο με 1-0 σε ένα ματς που δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον για την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ που θα ολοκληρώσει την παρουσία της στον όμιλο του Nations League πρώτη έτσι κι αλλιώς, αλλά που αποτελεί και ήττα ιστορική: την πρώτη σε επίσημο ματς από την Κύπρο μετά από δυο δεκαετίες. Δεν ξέρω ωστόσο αν είναι χειρότερη η ήττα ή το γεγονός ότι ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική μας έψαχνε γήπεδο για να προπονηθεί: πρέπει να είναι η μοναδική εθνική ομάδα χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία να συμβαίνει αυτό!

Καλλιθέα

Θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή σας για μια δήλωση που έγινε πριν απ’ το ματς της Εθνικής στην Κύπρο, όταν η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ έψαχνε στην Αθήνα γήπεδο για να προπονηθεί και πάλι καλά που δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Σουπερλίγκ2 και βρέθηκε το γήπεδο της Καλλιθέας. «Υπάρχει κάποιο θέμα με τον χλοοτάπητα στον Αγιο Κοσμά. Πρέπει η Εθνική να είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που δεν έχει προπονητικό κέντρο. Με τις αντιπαλότητες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας δεν έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα να μην υπάρχει μόνιμο προπονητικό κέντρο της Εθνικής».

Ντροπή

Διαβάζεις τη δήλωση αυτή και πιστεύεις πως την έχει κάνει κάποιος από τους σκληρούς επικριτές της ΕΠΟ, ένας από αυτούς που πιστεύουν πως το τελευταίο με το οποίο στην ομοσπονδία ασχολούνται είναι το ποδόσφαιρο. Γελάς σίγουρα με τη φράση «με τις αντιπαλότητες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, τα μέλη τη εκτελεστικής επιτροπής δεν έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν με αυτό το θέμα» – γελάς διότι σκέφτεσαι ότι η φράση είναι η επιτομή της ειρωνείας διότι τα τελευταία πέντε χρόνια της «εξυγίανσης» και μέχρι στη Σουπερλίγκα να εκλεγεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, το μόνο που δεν υπήρχε στο ΔΣ ήταν αντιπαλότητες: η σύμπνοια ήταν καθολική. Υποθέτεις ότι όλα αυτά τα λέει κάποιος που κάνει πλάκα στον κόσμο ποντάροντας στην άγνοιά του: κι όμως τα έχει πει ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος στην τελευταία του ραδιοφωνική συνέντευξη στην κρατική ραδιοφωνία! Αραγε αυτό το «είναι ντροπή» σε ποιον άλλο εκτός από την ομοσπονδία μπορεί να απευθύνεται;

Αυτοκριτική

Δυο μήνες τώρα ήταν γνωστό ότι ο χλοοτάπητας του Αγίου Κοσμά είχε πρόβλημα. Δυο μήνες δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για την αποκατάσταση της ζημιάς, παρά τις ενημερώσεις και τις εκκλήσεις των διευθυντών της Εθνικής. Παραμονή του ματς με την Κύπρο, η Εθνική έγινε κάτι σαν θίασος, που αναζητούσε γήπεδο να κάνει προπόνηση: το 2022! Αφού δεν υπάρχει εδώ και χρόνια έδρα της Εθνικής (από τότε δηλαδή που οι «εξυγιαντές» της ομοσπονδίας την πήραν από το Καραϊσκάκη) τώρα περάσαμε στο δεύτερο στάδιο γελοιποίησης κάθε προσπάθειας: η Εθνική δεν έχει καν προπονητικό κέντρο! Κι ο πρόεδρος της ΕΠΟ μας λέει ότι αυτό είναι ντροπή – λες και φταίμε εμείς και πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική.

Λεφτά

Συζητάμε για την Εθνική και τις πιθανότητες να αρχίσει πάλι να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες διοργανώσεις. Και η Εθνική, που έχει φέρει στην ΕΠΟ από το 2004 μέχρι σήμερα πάνω από 40 εκατ. ευρώ (και λίγα λέω), δεν έχει κέντρο να προπονηθεί! Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι αυτό συμβαίνει σε μια χώρα στην οποία από τη μεριά του κράτους λεφτά υπήρχαν για αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμα και στα χρόνια της χειρότερης οικονομικής κρίσης. Για την ολοκλήρωση του γηπέδου της ΑΕΚ π.χ. και την απαραίτητη για τη λειτουργία του υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου ξοδεύτηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και τα αρμόδια υπουργεία πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα υπάρξει μια συμμετοχή από το Ταμείο Ανάπτυξης που υπολογίζεται μεγαλύτερη των 30 εκατ. ευρώ. Και στη Θεσσαλονίκη ΠΑΟΚ και Αρης έχουν εισπράξει κυβερνητικές υποσχέσεις για τα νέα τους γήπεδα.

Καβγάδες

Για προπονητικό κέντρο της Εθνικής όμως λεφτά δεν υπάρχουν για ένα λόγο απλούστατο: διότι η ΕΠΟ ποτέ δεν τα ζήτησε. Πρώτον γιατί, εξαιρουμένων ελάχιστων διαστημάτων ηρεμίας, με την εκάστοτε κυβέρνηση όλοι όσοι τη διοικούν τσακώνονται διαρκώς. Και δεύτερον γιατί στην επικαιρότητα της ΕΠΟ υπάρχουν πάντα άλλα τρομερά ζητήματα, σαφώς πιο σημαντικά από το προπονητικό κέντρο της Εθνικής. Αυτές τις μέρες π.χ., καθώς λέγεται, το τεράστιο θέμα στην ομοσπονδία είναι αν θα ανανεωθεί η παρουσία του Ιάκωβου Φιλιππούση στη θέση του CEO: ποιος να ασχοληθεί με την καταστροφή του χλοοτάπητα στον Αγιο Κοσμά, όταν στην καθημερινότητα όλων είναι κάτι που μπορεί να συνταράξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο; (Τώρα που το σκέφτομαι οι «αντιπαλότητες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο», στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπαλτάκος πρέπει να είναι οι καβγάδες του με τον Φιλιππούση…)

Οταν

Για να μην τον αδικώ τον πρόεδρο στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στην οποία είπε ότι είναι ντροπή το γεγονός ότι η Εθνική μας περιφέρεται δεξιά κι αριστερά σαν γύφτισσα ζητιάνα, παρουσίασε και το όνειρό του. «Θα ήθελα στο διάστημα της θητείας μου να θεμελιωθεί το προπονητικό κέντρο» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαλτάκος. Αλλά μάλλον εννοεί πως θέλει η θητεία του να κρατήσει καμιά εικοσαριά χρόνια ώστε να έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με το προπονητικό κέντρο όταν και εφόσον καταφέρει να αντικαταστήσει τον Ιάκωβο από CEO…

Μυστήριο

Στο μεταξύ και παρά το γεγονός ότι η Εθνική ξεσπιτώθηκε από το προπονητικό της κέντρο κάνοντας μια προετοιμασία για το ματς με την Κύπρο καθόλου συνηθισμένη, η σοβαρή ομάδα του Πογέτ θα μπορούσε στη Λάρνακα τουλάχιστον να μην ηττηθεί. Δυο λεπτά πριν από τη συμπλήρωση του 90λεπτου ο Ταξιάρχης Φούντας, που είχε και σουτ στο δοκάρι προηγουμένως, πέτυχε ένα γκολ κανονικότατο που ο λευκορώσος διαιτητής Κουλμπάκοφ και οι συνάδελφοί του στο VAR ακύρωσαν για μυστηριώδεις λόγους. Δεν είναι ωστόσο παράξενο: οι ξένοι διαιτητές ενημερώνονται για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ομάδες που βγάζουν ανακοινώσεις και τους βρίζουν με τις ευλογίες της ΕΠΟ, που ούτε καν παρεμβαίνει να κάνει συστάσεις έστω για τα μάτια του κόσμου.

Απέχθεια

Θυμίζω πως φέτος ο ΠΑΟ είχε παράπονα για τη διαιτησία του στο ματς με τη Σλόβαν στην Πράγα, ο Ολυμπιακός γκρίνιαζε για όσα έκαναν οι διαιτητές στο ματς με τη Ναντ, ο ΠΑΟΚ τελείωσε το παιχνίδι με τη Λέφσκι Σόφιας με εννέα παίκτες στην Τούμπα: η Εθνική δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Χάρη στα κατορθώματά μας οι ευρωπαίοι διαιτητές αντιμετωπίζουν τις ελληνικές ομάδες όχι απλά με προκατάληψη, αλλά σχεδόν με απέχθεια…

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις