ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το βιβλίο του Γιώργου Κουτσογιάννη “Μαρμώ, η στοιχειωμένη κυρά του Τζελάλ εφέντη” (φωτό – βίντεο)

Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης χαράς και με τη συμμετοχή αρκετών Λαρισαίων βιβλιολατρών παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας το νέο βιβλίο του Γεωργίου Κουτσογιάννη με τίτλο “Μαρμώ, η στοιχειωμένη κυρά του Τζελάλ εφέντη”.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας κα Αθανασία Μπλέτσα και ο ηθοποιός κ. Νικόλαος Ζαρκογιάννης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η λα Δήμητρα Μπαρδάνη.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό χωριό ξαπλωμένο νωχελικά στον κάμπο της Λάρισας που το όνομά του στην τουρκική ήταν Τουρσαλάρ!

Απολάμβανε την παρέα με θέα την οροσειρά της Νοτιοανατολικής Πίνδου, των Αγράφων, του Ολύμπου και του Κισσάβου· κι όταν έριχνες την ματιά σου δυτικά στον ανοιχτό ορίζοντα διέκρινες μέχρι και τις δαντελωτές κορυφές του Κόζιακα.

Ήταν ένα χωριό σαν όλα τα χωριά της Θεσσαλικής πεδιάδας. Τον χειμώνα, απροστάτευτο κι εκτεθειμένο, το έδερναν αλύπητα οι βροχές και τα χιόνια, και το καλοκαίρι, παραδομένο στον καυτό ήλιο, το καψάλιζε ο λίβας, που έκαιγε σπαρτά μα και κορμιά. Οι άνθρωποί του ήταν ξωμάχοι, άνθρωποι του μόχθου, της αγροτιάς, αγράμματοι, παιδεμένοι, ταλαιπωρημένοι.

Ένα χωριό σαν όλα τα άλλα λοιπόν. Μόνο που είχε κάτι ξεχωριστό τον μαχαλά Μαρμαριό όπου ήταν χτισμένο το τρίπατο αρχοντικό κονάκι του Τζελάλ εφέντη, τον τόπο μαρτυρίου της Μαρμώς, της Ζαφείρας μα και της γριάς Μαρίγως. Το Μαρμαριό το στοιχειωμένο, που έκρυβε ένα φοβερό μυστικό. Ένα μυστικό που όλοι ήξεραν, μα κανείς δεν τολμούσε να αποκαλύψει. Ένα μυστικό επτασφράγιστο! Στόματα ερμητικά κλειστά! Ποιος να τολμήσει να αποκαλύψει αλήθειες και γεγονότα; Ποιος να σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στους ώμους του;

Ασήκωτο το βάρος της αλήθειας, της ηθικής και της πνευματικής αποκατάστασης του εξαγνισμού. Κι έμεινε μια ψυχή, μόνη και έρημη, να τριγυρνά τα βράδια μέσα στα σοκάκια του χωριού και να αναζητά την λύτρωση. Μα κανείς δεν τολμούσε να δράσει…

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παρουσίαση βιβλίου:

Φωτό/Βίντεο: Θάνος Παλούκας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες