ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωριμία με το βιβλίο του Θ. Στάθη στο Χατζηγιάννειο: «Οι εκλογές δούρειος ίππος, που στερεί από τα κόμματα να λειτουργήσουν δημοκρατικά» (φωτό – βίντεο)

Σημαντικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το βιβλίο του Θεόδωρου Στάθη με τίτλο «Δούρειος ίππος της Δημοκρατίας», που παρουσιάστηκε σήμερα, το απόγευμα της Παρασκευής, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Μιλώντας για το βιβλίο του ο συγγραφέας σημείωσε: «κάποια μέσα υπονομεύουν αντί να ενισχύουν τη δημοκρατία. Στη σύγχρονη περίοδο χρησιμοποιούμε τις εκλογές για πάσαν νόσο, όμως οι εκλογές δεν δίνουν δημοκρατική λύση. Αυτό οφείλεται στο ότι κάθε εκλογική διαδικασία παράγει μια μορφή διαπλοκής, εξάρτησης μεταξύ υποψηφίου και ψηφοφόρου… Οι ανάγκες των πολιτικών να εκλέγονται και να επανεκλέγονται δημιουργούν μια αγορά… Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται σε ένα δούρειο ίππο και στερεί από τα πολιτικά κόμματα να λειτουργήσουν δημοκρατικά».

Για το βιβλίο μίλησαν η χωρική αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Μαρία Γαλλιού και ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Την παρουσίαση διοργάνωσαν η Αντιδημαχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, οι εκδόσεις ΑΜΜΩΝ και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η οικονομική κρίση, που ξέσπασε το 2009 με την χρεοκοπία της Leeman Brothers, αναζωπύρωσε, σε διεθνές επίπεδο, το ενδιαφέρον για την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, της οποίας χαρακτηριστικό της στοιχείο θεωρείται η εκκλησία του δήμου. Σε όλες τις φερόμενες δημοκρατίες, ιδιαίτερα, της Δύσης, ξεκίνησε ένα κίνημα που βασίζεται στο σχηματισμό συλλογικοτήτων (Citizens’ Assemblies) οι οποίες παριστάνουν την εκκλησία του δήμου, χωρίς, βεβαίως, να έχουν κάποια σχέση με αυτήν, και στέλνουν διάφορα υπομνήματα προς τις κυβερνήσεις τους παρακαλώντας τες να τα υλοποιήσουν. Δεν διαφέρουν και πολύ από τις μονοδιάστατες αντιπολεμικές ή οικολογικές οργανώσείς.

Άλλαξε, δηλαδή, ο Μανωλιός και έβαλε την κάπα του αλλιώς. Όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να αφήσει τους Έλληνες αδιάφορους, μάλιστα όταν η κρίση εδώ είχε ανοίξει ακόμα και την πόρτα της χρεωκοπίας. Και εδώ στήθηκαν συλλογικότητες οι οποίες προωθούν την άμεση δημοκρατία κατά τα πρότυπα της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας με σύνθημα: ο λαός στην εξουσία. Στο βιβλίο αυτό αναδεικνύονται οι παγίδες της εκκλησίας του δήμου που δημιουργούνται σε συνελεύσεις πέραν των εκατό ατόμων και για το λόγο αυτό θεωρείται ως ακατάλληλο μέσο για την ικανοποίηση των αξιωματικών αρχών της δημοκρατίας οι οποίες άλλωστε και την ορίζουν.

Συγχρόνως παρουσιάζεται για πρώτη φορά και ένα λειτουργικό πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα με το οποίο, χωρίς να απαιτούνται, αρχικά, συνταγματικές αλλαγές, δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι αξιωματικές αρχές ενός πραγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες