ΛΑΡΙΣΑ

Με τη μαζική συμμετοχή έκλεισαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Λάρισα

Με τη μαζική συμμετοχή νέων, μαθητών, σπουδαστών και ανθρώπων όλων των ηλικιών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Λάρισα στην κοίτη του Πηνειού.

Η ανακοίνωση αναφέρει: Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φετινών εκδηλώσεων είναι οι πολύμορφες δραστηριότητες στα διάφορα στέκια,  οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις αλλά και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και νεανικά συγκροτήματα, που αναδεικνύουν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, στο μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός της πόλης, που αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται χρόνο με τον χρόνο.

Από νωρίς το απόγευμα , τα στέκια των φοιτητών, των μαθητών, το βιβλιοπωλείο, η κεντρική έκθεση  γέμισαν  με κόσμο που συζήτησε με τους νέους κομμουνιστές για τις θέσεις του ΚΚΕ   για τη δράση τους στους χώρους δουλειάς, την αξία της οργάνωσης στα συνδικάτα, τη δράση στα σχολεία και στις σχολές αλλά και την πολιτική πρόταση διεξόδου από τη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνει ο  εργαζόμενος λαός.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι στην κεντρική σκηνή, την μουσική – αφηγηματική – χορευτική παράσταση, «Η Σμύρνη μάνα καίγεται…», με  αφορμή τρεις σημαντικές επετείους: Τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη καθώς και του συνθέτη Απόστολου Καλδάρα.

Σε αυτήν συμμετείχαν:  το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, ο Δημήτρης Φωτιάδης στο πιάνο, σε ρόλο αφηγητή – τραγουδιστή ο Βασίλης Καρμίρης και η Δέσποινα Μαύρου, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί Φώτης Παπανικολάου, Δημήτρης Πατούλιας, Παναγιώτης Σδράλης.

Αντίστοιχα στη νεανική σκηνή δεκάδες μαθητές παρακολουθούν τα νεανικά συγκροτήματα

Σταθερά γεμάτος ήταν ο χώρος των μικρών φίλων του «Κόκκινου Αερόστατου» και ο παιδότοπος, όπου παρουσιάστηκαν το θεατρικό σκετς,  «Ο Χαρτογράφος»,  από τους μικρούς φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου» και το διαδραστικό παραμύθι, «Μια φορά και μια κλωστή»,  από την ομάδα «Κινούμενα Σχέδια».

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών τραβήξε το  Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»  με τις πολλές προσφορές του και η έκθεση με θέμα,  «Η σωστή πλευρά της Ιστορίας, η πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών». Στα ταμπλό της έκθεσης παρουσιάζονταν με ωραία γραφιστικά και με πρωτότυπο τρόπο βασικές πλευρές των εξελίξεων, οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για την αναβάθμιση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά είναι τα ταμπλό με τις φωτογραφίες με τη στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο που σταθμεύουν και εκπαιδεύονται τα πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ, αλλά και με την αεροπορική βάση στην 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Τέλος, παρουσιάζεται η προσπάθεια των κομμουνιστών να οργανώσουν την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

Στην ομιλία Της  η Ελ. Μπέλλου μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τόνισε : «Τα μεγάφωνα του Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή δε στέκονται στην επιφάνεια, σκορπίζουν θέσεις και συνθήματα που δεν είναι δήθεν αντισυμβατικά, δήθεν ανατρεπτικά. Γιατί το ΚΚΕ – η ΚΝΕ θέλουμε πρώτ’ απ’ όλα οι νέοι και οι νέες να έχουν ερεθίσματα για ατομική ευχαρίστηση και συλλογική διασκέδαση, αλλά θέλουμε να έχουν και κρίση, ν’ αναπτύσσουν το αισθητικό τους κριτήριο αντάμα με το πολιτικό – ταξικό κριτήριο, να προσεγγίζουν την επιστημονική γνώση, απαλλαγμένη από την εκμεταλλευτική σκοπιμότητα της αστικής ιδεολογίας· να έχουν αντισώματα στην ιδεολογία που θέλει να επιβάλει το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ως μοναδικό και αιώνιο, ως δήθεν αναντικατάστατο πλέον στην κοινωνική εξέλιξη.

Τα συνθήματα, το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ διαλαλούν την πραγματική αμφισβήτηση κι απόρριψη του σάπιου κατεστημένου, διαλαλούν τη ρεαλιστική ελπίδα και αισιοδοξία για τη ζωή, δημιουργούν κλίμα ευφορίας που να οδηγεί στην ανάταση, στη συντροφικότητα μιας ανατρεπτικής θέλησης και δράσης, έτσι ώστε να δένεται η ατομική ευχαρίστηση και ικανοποίηση με την ικανοποίηση που φέρνει η πραγματοποίηση συλλογικών – κοινωνικών στόχων. Αυτό εκπέμπει το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ: “Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό. Σοσιαλισμός, η απάντηση του 21ου αιώνα”».

Το ΚΚΕ και η Νεολαία του, η ΚΝΕ, έχουν ρίζες βαθιές στην υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων, μεταναστών και προσφύγων» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υποχωρήσαμε στιγμή, ακόμα και στις συνθήκες του πρώτου θανατηφόρου τότε κύματος της πανδημίας Covid-19, αλλά και σε συνθήκες που η έλλειψη υποδομών προστασίας από οξυμένα φυσικά φαινόμενα –πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς– άγγιζαν ζωές, κατέστρεφαν το αποτέλεσμα χρόνιας δουλειάς, μόχθου.

Πρωτοστατούμε σε μαθητικούς – φοιτητικούς αγώνες όπως πρόσφατα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, πρωτοστατούμε σε εργατικές απεργίες και αγροτικά μπλόκα και αγώνες των αυτοαπασχολούμενων για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, για διεκδίκηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Υψώσαμε το ανάστημά μας για την καταδίκη του ρατσισμού και του φασισμού, χωρίς να εφησυχάζουμε.

Πρώτ’ απ’ όλα δείχνουμε το δρόμο για σχολείο χωρίς φροντιστήρια, ικανό για πολύπλευρη μόρφωση, για επαγγελματική, πανεπιστημιακή, καλλιτεχνική εκπαίδευση που θα παρέχει πτυχίο, ως μοναδική πιστοποίηση για εξασφάλιση ανάλογης εργασίας, μ’ ελεύθερο χρόνο, με ποιότητα ζωής τέτοια που να ταιριάζει σ’ ό,τι έχει κατακτήσει ως σήμερα η γνώση, η επιστήμη και η τεχνολογία, η παραγωγική δραστηριότητα.

Και από αυτό το βήμα του Φεστιβάλ, καλούμε εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους, μαθητές – φοιτητές, καλούμε ιδιαίτερα τις γυναίκες, να οργανώσουμε μια δυναμική αντεπίθεση απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική αλλά και σε κάθε πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, παίρνοντας μέρος στην προκηρυγμένη απεργία – συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη». 

Ταυτόχρονα, θέτουμε το ερώτημα: Γιατί η μια γενιά μετά την άλλη να ζει όλο και πιο δύσκολα; Τι είναι αυτό που έχει σαπίσει, που λειτουργεί σαν καρκίνωμα σε όλο το σώμα της κοινωνίας και γιατί δεν είναι πλατιά ορατή η αιτία αυτής της σήψης;

Η ρίζα του κακού είναι αυτό που απ’ το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο, από το διαδίκτυο έως το στρατό, διδάσκεστε ως τη δήθεν μοναδικά αξεπέραστη αρχή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Ποια είναι αυτή η αρχή;

Η ατομική πρωτοβουλία στην οικονομική δραστηριότητα, με άλλα λόγια το επιχειρηματικό κέρδος, η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, γιατί από τη νομοτελειακή αρχή “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό” κρίνεται η επιχειρηματική αντοχή, είτε αφορά αγροτικά, βιοτεχνικά – βιομηχανικά προϊόντα είτε εμπόριο, επισιτισμό, τουρισμό κλπ.

Η Ελ. Μπέλλου τόνισε: Έχετε εμπειρίες, μπορείτε να σκεφτείτε και να δράσετε για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό”, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό. Είναι  μεγάλη ιδεολογική-πολιτιστική πρόκληση για τα μέλη και τους φίλους-φίλες της ΚΝΕ, για τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς, για να μπορέσουν να διαμορφωθούν προσωπικότητες αγωνιστών, κομμουνιστών – κομμουνιστριών ικανές ν’ ανοίγουν δρόμο «στο μεγάλο, στο ωραίο, στο συγκλονιστικό», σε όλα τα πεδία και τις πτυχές της ζωής, να διαχέονται οι αξίες και η προοπτική του σοσιαλισμού στη μορφωτική – πολιτιστική προσέγγιση, στη συλλογικότητα κι αλληλεγγύη, στον αλληλοσεβασμό μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην καθημερινότητα και στους μεγάλους κοινωνικούς στόχους.

Η ΚΝΕ έχει τις προϋποθέσεις, την Ιστορία, τη στήριξη του Κόμματος να κάνει άλματα με τον πήχη ψηλά, οδεύοντας στο 13ο Συνέδριό της. Εμπρός, πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, πιο πολλοί νέοι και νέες να νιώσουν “γεμάτοι, χρήσιμοι και περήφανοι”, όπως έλεγε ο μεγάλος μας ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Πιο πολλοί νέοι, πιο πολλοί κομμουνιστές και κομμουνίστριες να βάλετε το αποτύπωμά σας “… στους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθούν» για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό”». Το πρόγραμμα  έκλεισε με Συναυλία με τους «Stavento» ι και Λαϊκό Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες