Life & Style

Γιατί να επιτρέψουμε στο παιδί μας το messy playing;

 

Το messy playing, ή αλλιώς το «ακατάστατο παιχνίδι», βοηθάει τα παιδιά να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Τα βοηθάει να σκεφτούν σε βάθος τις πράξεις τους, να προβληματιστούν και να παρατηρήσουν. Παίρνουν εφόδια που είναι δύσκολο να αντλήσουν από αλλού στη ζωή τους.

Η ακαταστασία στην τέχνη και στο παιχνίδι, σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, επιτρέπει στα παιδιά να βιώνουν την αιτία, αλλά και το αποτέλεσμα που επιφέρει κάθε τους δράση, με τον πιο υγιή τρόπο. 

Πώς ωφελεί τα παιδιά;

  • Ξυπνά τις αισθήσεις. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι οι αισθήσεις είναι αυτές που ενεργοποιούν τις μαθησιακές εμπειρίες. Η αφύπνισή τους δημιουργεί ζωντανές αναμνήσεις και με αυτόν τον τρόπο η μάθηση εντυπώνεται πιο έντονα και παγιώνεται στα παιδικά μυαλά. Είναι πιθανό να υπάρξουν στιγμές που θα μας φανεί κουραστικό όλο αυτό, αφού θα κληθούμε να καθαρίζουμε ξανά και ξανά.
  • Ανάπτυξη ελεύθερου πνεύματος. Η ζωή δεν είναι μονόχρωμη, ούτε μονοδιάστατη. Είναι πολύπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Δίνοντας στα παιδιά μας την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν, τους δίνουμε επιπλέον κίνητρο να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Πράγμα που θα τα βοηθήσει σε ολόκληρη τη ζωή τους, όποιον δρόμο κι αν διαλέξουν.
  • Εχει πλάκα. Μη φοβόμαστε να κάνουμε πράγματα απλά γιατί έχουν πλάκα. Είναι και αυτό άλλο ένα μάθημα ζωής που χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά μας. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε έναν μικρό, ή μεγάλο, «χαμό» που θα δημιουργηθεί στο σπίτι, δεν πειράζει. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βγούμε έξω και να παίξουμε στη φύση. 
  • Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Θα μας βοηθούσε να έχουμε κατά νου ότι τα παιδιά μας μπορεί να «αποκαρδιωθούν» πιο εύκολα από ό,τι ένας ενήλικας. Σε δραστηριότητες ιδίως με μια συγκεκριμένη απάντηση, όπως για παράδειγμα μια άσκηση μαθηματικών. Μέσα από το messy playing οι προκλήσεις φαίνονται λιγότερο τρομακτικές αφού δεν υπάρχει μία ακριβής-σωστή απάντηση.


  


Πηγή: govastileto.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις