Απόστολος Ράιδος

Ο Μητσοτάκης διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές που θα προκηρύξει το ερχόμενο φθινόπωρο…

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα.

Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου. Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών.

Το λέω χαριτολογώντας αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».

Τα παραπάνω είπε σήμερα στο υπουργικό του συμβούλιο ο πρωθυπουργός, τραβώντας τα… αυτιά των υπουργών του δημόσια και στέλνοντας παράλληλα ένα ακόμη μήνυμα αναχαίτισης της ακατάσχετης φημολογίας περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκλέχθηκε όχι γιατί έταξε αυξήσεις, αλλά γιατί φορούσε το παράσημο του υπουργού που… «έβαλε χέρι» στον δημόσιο τομέα ο οποίος μέχρι τη μνημονιακή εποχή φάνταζε ως η ιερή αγελάδα της χώρας.

Ο ίδιος πάλι, με την εκλογή του στην προεδρία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, έχτισε με διαρκείς δηλώσεις, το προφίλ ενός ηγέτη που αδιαφορεί για τον μπαμπούλα του πολιτικού κόστους, υποσχόμενος λελογισμένες παρεμβάσεις, απέναντι σε έναν πολιτικό αντίπαλο, θιασώτη του «πάρτα όλα». Και εξελέγη ακριβώς με αυτό το αφήγημα: Του πρωθυπουργού που αφήνει πίσω του το πελατειακό κράτος, εκείνου που θα κόψει τον γόρδιο δεσμό της εξουσίας με την κάλπη.

«Ο Μητσοτάκης θέλει να πάει στην κάλπη ως ο πρώτος δεξιός πρωθυπουργός που εξαντλεί την τετραετία, για να στείλει το μήνυμα της συνέπειας» σχολίαζε έμπειρος δεξιός Λαρισαίος, επιχειρώντας να ρίξει νερό στο μύλο της πρωθυπουργικής επιχειρηματολογίας.

Ωραίο ακούγεται. Ας δούμε όμως και την άλλη όψη της πραγματικότητας. Ήδη η κυβέρνηση καταγράφει σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες αφού από τη μία η πανδημία και από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία και η λαίλαπα ανατιμήσεων σε ενέργεια και σχεδόν σε… οτιδήποτε πωλείται σ’ αυτό τον πλανήτη, έχουν θυμώσει και τους πλέον φανατικούς οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας προϊδεάζει για έναν ακόμη χειμώνα «αγκαλιά» με τον κορωνοϊό, ενώ σύσσωμοι οι μεγαλύτεροι οικονομικοί αναλυτές παγκοσμίως, προεξοφλούν ότι η ισχυρή οικονομική πίεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Προφανώς τα παραπάνω προϊδεάζουν για έναν χειμώνα χειρότερο από τον προηγούμενο, που μία κυβέρνηση με ήδη σημαντική φθορά, αλλά και σαφέστερα μικρότερες δυνατότητες οικονομικής παρέμβασης, βλέπει ως τον μεγαλύτερο εφιάλτη της.

Κοιτώντας κατάματα λοιπόν τα προφανή και προσεγγίζοντας τα στοιχεία με την κοινή λογική, η μόνη περίοδος που ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει εκλογές με σημαντικές πιθανότητες όχι απλά εκλογιμότητας, αλλά και κυβερνησιμότητας, είναι η αρχή του ερχόμενου Φθινοπώρου. Αμέσως μετά από ένα καλό καλοκαίρι για τον τουρισμό – μετά από δύο χρόνια ατονίας – και πριν από έναν… βαρβάτο χειμώνα.

Και μη μου πει κανείς «μα σήμερα ο πρωθυπουργός το απέκλεισε». Γιατί ως γνωστόν, ουδείς ιστορικά έχων το προνόμιο της πρόκλησης πρόωρων εκλογών σε μία χώρα, τις προανήγγειλε. Όσο για το περιβόητο «διακύβευμα» της προσφυγής στην κάλπη… Είναι τόσο δαιδαλώδης αυτή η κατάσταση, που κι ένα μικρό παιδί θα έχτιζε ένα επαρκές αφήγημα. Ραντεβού στην κάλπη το Σεπτέμβριο λοιπόν…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες