ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Βρέθηκαν νέα ηχητικά αρχεία της τραγωδίας των Τεμπών – Δεν είχαν παραδοθεί στην Αστυνομία – Τί γίνεται με την έρευνα στα χώματα

Τα ηχητικά αρχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία του εφέτη ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, και αφορούν στην ώρα της σιδηροδρομικής τραγωδίας «ταυτίζονται» με τα ηχητικά που περιλαμβάνονται στους σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. και εισαγγελικών λειτουργών σε κτίρια του ΟΣΕ στην Αθήνα, στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας.

Οι κατασχεμένοι σκληροί δίσκοι επιστράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, στον Εφέτη-Ανακριτή, και μετά από έλεγχο στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει η ταύτιση των αρχείων την ώρα του δυστυχήματος.

Ωστόσο, από τον ίδιο έλεγχο, προέκυψε ότι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- βρέθηκαν επιπλέον ηχητικά αρχεία, τα οποία άγνωστο γιατί, δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ηχητικά εκείνα που είχαν παραδώσει στελέχη του ΟΣΕ στις 3 Μαρτίου του 2023 στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας και συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα επιπλέον ηχητικά (σ.σ. ορισμένα εκ των οποίων είναι διάρκειας ελάχιστων δευτερολέπτων) περιλαμβάνουν συνομιλίες σταθμαρχών και με μηχανοδηγούς άλλων αμαξοστοιχιών, ωστόσο αφορούν σε διαφορετικές ώρες, πριν και μετά το δυστύχημα. Αποσαφηνίζεται πως τα ηχητικά αρχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αφορούν στις συνομιλίες του προφυλακισμένου σταθμάρχη την ώρα του δυστυχήματος, από τη διασταύρωση στα Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως ταυτίζονται με τα αρχεία που περιλαμβάνονται στους σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν μετά την έφοδο.

Διευκρινίζεται πως μετά από παραγγελία της τότε Ανακρίτριας, η Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ παρέδωσε στις 3/3/2023 στην ΕΛ.ΑΣ. τις ηχητικές συνομιλίες των σταθμαρχών (Ραδιοτηλέφωνα, GSMR, σταθερά τηλέφωνα) που αφορούσαν στο χρονικό διάστημα από τις 14.00 το μεσημέρι της 28ης Φεβρουαρίου 2023 έως τις 03.00 τα ξημερώματα της 1η Μαρτίου 2023, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην πορεία της Ανάκρισης μετά από αίτημα του κ. Μπακαΐμη (σ.σ. απαιτήθηκε ρύθμιση του υπ. Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη) ήρθη το απόρρητο των υπηρεσιακών κινητών των μηχανοδηγών, αλλά και του προσωπικού κινητού του προφυλακισμένου σταθμάρχη, χωρίς ωστόσο να προκύψουν μεταξύ τους συνομιλίες.

Ο κ. Μπακαΐμης εστιάζει στις ώρες πριν και μετά το δυστύχημα, και έτσι προκύπτει η ταύτιση των αρχείων, ωστόσο προκύπτει ένα ερώτημα γιατί ο ΟΣΕ δεν παρέδωσε εξ αρχής όλα τα ηχητικά αρχεία, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στους κατασχεμένους δίσκους. Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί πως τα επιπλέον αρχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απομαγνητοφωνηθούν και θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία. MONTAZ

Υπενθυμίζεται πως η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στα κτίρια του ΟΣΕ προέκυψε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» (24/3/2024, «Μονταζιέρα στα Τέμπη»), σύμφωνα με το οποίο, έγινε μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη, με απώτερο σκοπό από τη «συρραφή των δύο διαφορετικών συνομιλιών» να ενισχυθεί το επιχείρημα «περί ανθρώπινου λάθους». Πτυχή στην οποία εξ αρχής εστιάζει η κυβέρνηση απορρίπτοντας τις πολιτικές ευθύνες υπουργών, προ- καλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Κόμματα της οποίας, πέραν του ανθρώπινου λάθους, σημειώνουν και τις σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας με αφορμή και την «αμαρτωλή» σύμβαση 717/2014, όπως μάλιστα προκύπτει και από τα δύο πορίσματα, τόσο της Επιτροπής Γεραπετρίτη όσο και των δικαστικών πραγματογνωμόνων.

Το μοντάζ στις δημοσιευθείσες συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη έγινε αντιληπτό εξ αρχής από τους συνδικαλιστές των μηχανοδηγών, οι οποίοι το κατήγγειλαν δημόσια έχοντας διαπιστώσει πως ο διάλογος του σταθμάρχη που είδε το φως το δημοσιότητας δεν αφορούσε στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά σε μηχανοδηγό άλλης αμαξοστοιχίας. Εκείνη η καταγγελία αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ωστόσο μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεν έγιναν γνωστά και έτσι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα ποιος και για ποιον λόγο διέρρευσε τις συνομιλίες τις πρώτες κιόλας ημέρες της τραγωδίας, με αποτέλεσμα μετά και τη συρραφή των ηχητικών να εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα από τους πολίτες.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ

Στο μεταξύ, και σε ό,τι αφορά την ανάκριση που διενεργεί ο κ. Μπακαΐμης, μέχρι τα μέσα της ερχόμενης και Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα των εκπαιδευμένων σκύλων στους χωμάτινους όγκους που φυλάσσονται στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει εντοπιστεί γενετικό υλικό, για εργαστηριακό έλεγχο θα αποσταλούν τμήματα οστών, ενώ το 50% των χωμάτινων όγκων έχει ήδη μεταφερθεί στο Κουλούρι, όπου φυλάσσονται και τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας και μετά και τις απολογίες των τελευταίων στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Μεγ. Δευτέρα και μεθαύριο Μεγ. Τρίτη, ο κ. Μπακαΐμης αναμένεται να ερευνήσει ποιος έδωσε την εντολή από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την τραγωδία, την 1η Μαρτίου, να μεταφερθούν αρκετοί όγκοι χωμάτων από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο οικόπεδο ιδιοκτήτη χωματουργικών μηχανημάτων.

Πηγή: Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες