ΛΑΡΙΣΑ

ΕΚΛ: Σε τροχιά κινητοποιήσεων για 8ωρο και Παλαιστίνη – Προς κήρυξη νέας απεργίας την Κυριακή

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται διοίκηση και μέλη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με αφορμή τόσο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και τις ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται νέα προκήρυξη απεργίας στο εμπόριο, για την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαϊου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας το ΕΚΛ θα συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΕΔΥΕ, στην πλατεία ΑΤΑ.

Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Όπως υπογραμμίστηκε σχετικά, μεταξύ άλλων, «Θέλουμε από την σημερινή μας σύσκεψη να καταγγείλουμε τις νέες βάρβαρες και συνεχόμενες επιθέσεις του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ και των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής κατά του παλαιστινιακού λαού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Αποτέλεσμα των συνεχόμενων πολυήμερων επιθέσεων είναι να υπάρχουν δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των συλληφθέντων. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης και την υποστήριξή μας στον αγώνα του για τον τερματισμό της κατοχής, τη διάλυση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα στη βάση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής του 2015. Να σταματήσει η εμπλοκή-συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ στην περιοχή . Να εκφραστεί η πλατιά καταδίκη από όλο τον λαό, με ανακοινώσεις, πρωτοβουλίες με μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης μας την Κυριακή 23 Μάη, στις 6:30μμ, στην Πλατεία ΑΤΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες με την μαζική Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση αλλά και το Συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης, δώσαμε μια πρώτη μαχητική απάντηση ,ένα πρώτο μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μηχανισμούς τους που βάλθηκαν να ξεμπερδέψουν ακόμα και μ΄αυτό που αποτέλεσε την πρωταρχική διεκδίκηση των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο : το 8ωρο, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο.

Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο που ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία κι εκτίμηση. Ένα νομοσχέδιο που χτυπά βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Από όσα μας αποκάλυψε ο υπουργός την προηγούμενη εβδομάδα αποδείχτηκε πως ο χαρακτηρισμός που δώσαμε από την πρώτη στιγμή μιλώντας για «ανατροπές του αιώνα» ήταν όχι μόνο ακριβής αλλά μπορεί να ήταν κι επιεικής .

Με αυτή την νομοθετική ρύθμιση εκτός των άλλων επικυρώνει ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, σχέσεις εργασίας μεσαίωνα. Δηλαδή συνθήκες σαν εκείνες που οδήγησαν την εργατική τάξη για πρώτη φορά στην ιστορία της να οργανωθεί, να αντιμετωπίσει με τον συλλογικό της αγώνα την εργοδοτική ασυδοσία κι εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το νομοσχέδιο είναι προοδευτικό, ότι είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, ότι κατοχυρώνονται το 8ωρο .Αρκεί να διαβάσει κάποιος το νομοσχέδιο για να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που διατηρείται είναι μόνο το «κουφάρι» από την κατάκτηση που λέγεται σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Εκτός από το ότι ανοίγει διάπλατα η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας το όποιο πλαίσιο απομένει γίνεται σουρωτήρι από τις πολύμορφές δυνατότητες να ελαστικοποιείται, να διευρύνεται ακόμη παραπέρα το καθημερινό ωράριο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ξέχωρα που αυτό που λέει ο υπουργός ως διατήρηση του 8ωρου και του 40ωρο είναι ο μέσος όρος σε εξαμηνιαία βάση κι όχι σε καθημερινή και εβδομαδιαία αναφορά.

Όλα αυτά που έρχονται δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ήταν και είναι διακαής στόχος των καπιταλιστών η κατάργηση του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου. Να διευρύνουν δηλαδή την δυνατότητα να μεγαλώνει το κομμάτι του ημερήσιου χρόνου εργασίας για το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται .Αυτό είναι προϋπόθεση για να μεγαλώνει η εκμετάλλευση, να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό απαιτεί η στρατηγική του κεφαλαίου και διαπερνά από άκρη σε άκρη το νομοσχέδιο. Γι΄αυτό ανεξάρτητα από ποια αστικό κόμμα βρίσκεται στην διακυβέρνηση, επειδή συμφωνούν σε αυτό τον στόχο, τον υπηρετούν η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής, αδιάκοπη. Οι απόπειρες και οι προηγούμενες προσπάθειες είναι πολλές . Έτσι η σημερινή έρχεται να επεκτείνει αυτά τα οποία έχτισαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι λοιπόν τον νόμο 3986/2011 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , συνέχισε και τον εμπλούτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4498/2017 και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα.

Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε νομοσχέδιο . Κήρυξε ξανά τον πόλεμο απέναντι στην ζωή και τα δικαιώματά μας. Στο πόλεμο αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Στο ερώτημα σήμερα τι να κάνουμε η απάντηση είναι στο δυνάμωμα της συλλογικής οργάνωσης και πάλης με την συμμετοχή των νέων εργαζομένων αυτό δηλαδή που φοβάται η κυβέρνηση γι΄αυτό χτυπά τα συνδικάτα. Αυτή είναι η μόνη πραγματική απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα», στην ένταση της εκμετάλλευσης που φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστροφή στον μεσαίωνα και την «δουλειά ήλιο με ήλιο» σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί . Να μην μπορούμε να βρούμε την υγεία μας όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Χωρίς χάσιμο χρόνου, να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα για να υπάρξει ένα πλατύ εργατικό μέτωπο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα κι όχι μόνο : να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν τσακίσει διαχρονικά και κυριολεκτικά την ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να προετοιμαστούμε για αγώνα σκληρό, μαζικό σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε προβάλουμε το δικό μας σχέδιο:

Ø Καταρχήν επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας για απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με νέα Πανελλαδική Πανεργατική Απεργιακή κινητοποίηση. Καλούμε όλα τα Σωματεία να πάρουν ανάλογες αποφάσεις προετοιμάζοντας από τώρα την επιτυχία της νέας απεργιακής μάχης.

Ø Τις επόμενες ημέρες οργανώνουμε πλατιά ενημέρωση σε χώρους δουλειάς και γειτονιές με πρόγραμμα παρεμβάσεων με κλιμάκια συνδικαλιστών, με διάφορες μορφές(συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες, εξορμήσεις κα) .

Ø Ταυτόχρονα στηρίζουμε την πρόταση συνδικαλιστικών φορέων να επανέλθουμε με επικαιροποιημένο σχέδιο νόμου στη βάση της απόφασης των 510 σωματείων που αφορούσε συλλογικές συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις προσθέτοντας τα εξής:

· Η κατάργηση των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

· Η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

· Η κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της Απεργίας και των διαδηλώσεων.

· Η κατάργηση του «μίνι εργασιακού» του Χατζηδάκη που πέρασε εν μέσω πανδημία με το χαρακτήρα του προσωρινού, αλλά με στόχο να μείνει μόνιμα.

Ø Αυτό το σχέδιο νόμου στη συνέχεια θα κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα με την απαίτηση να συζητηθεί και να γίνει νόμος. Από τώρα όμως να μπεί στόχος να συζητηθεί πλατιά, σε σωματεία, με εργαζόμενους και να στηριχθεί αυτή προσπάθεια από πολύ περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και στην περιοχή μας.

Ø Την Κυριακή 23/05 το πρωί προχωράμε σε νέα απεργιακή κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στο εμπόριο ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση κι αυτή την Κυριακή

Ø Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας από κοινού με φορείς στην Πλατεία ΑΤΑ, 6:30μμ(αναφέρεται αρχικά), να απαιτήσουμε να ξηλωθούν οι βάσεις των ιμπεριαλιστών από την πόλη και την χώρα μας, να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή κι εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους. Αντίστοιχα την επόμενη Κυριακή 30 Μάη παίρνουμε μέρος στην μηχανοκίνητη πορεία στο Στεφανοβίκειο στις 10:30πμ.

Ø Στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αποφασιστεί σε μια σειρά κλάδους όπως οι μουσικοί, καλλιτέχνες που εδώ και 13 μήνες έχουν δεχτεί αποφασιστικό πλήγμα μένοντας χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες