ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο ιστορικός καφές “John Top” πατέντας Λαρισαίου επιστρέφει με νέο concept στο κέντρο της πόλης

Στη δεκαετία του ΄80 μια χαρακτηριστική συνήθεια των Λαρισαίων ήταν ο στιγμιαίος καφές John Top στο πλαστικό σπαστό ποτηράκι, η οποία έχει συνδεθεί κατά κόρον με τους αγώνες της ΑΕΛ στο Αλκαζάρ, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν πωλούνταν στο κυλικείο του γηπέδου.

Ο συγκεκριμένος καφές έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες στιγμές του λαρισινού ποδοσφαίρου, το κύπελο του΄82 και του ΄85 και το πρωτάθλημα του ΄88, καθώς οι Λαρισαίοι τον κατανάλωναν κατά χιλιάδες τα μεσημέρια που συνωστιζόταν στις τσιμεντένιες τότε κερκίδες του Αλκαζάρ.

Καφές John Top της δεκαετίας του ΄80

Ο καφές “John Top” υπήρξε μια ευρεσιτεχνία του Λαρισαίου επιχειρηματία Γιάννη Τοπάλη, ο οποίος εμπνεύστηκε ένα είδος πρακτικού στιγμιαίου καφέ, που αποτελούνταν από το χαρακτηριστικό πλαστικό ποτηράκι, το οποίο «έσφιγγες» με το χέρι σου και από το επάνω τμήμα του έπεφτε ο συμπυκνωμένος καφές σε σκόνη στο κυρίως τμήμα που περιείχε νερό. Τον ονόμασε δε,  “John Top” κάνοντας λογοπαίγνιο με το ονοματεπώνυμό του.

Ο στιγμιαίος καφές, που όπως θα θυμούνται και οι παλιότεροι μπορούσε να τον αγοράσει κανείς και από τα περίπτερα της πόλης, εμφανίστηκε στην τοπική αγορά το 1979 διαγράφοντας το δικό του success story  για μία δεκαπενταετία, μέχρι το 1994.

Οι γιοι του Γιάννη Τοπάλη, Θάνος και Κώστας Τοπάλης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά τροφίμων (χυμοί λεμονιού και ξυδιού) συμμετέχοντας στην ομώνυμη οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1979 από τον πατέρα τους, επαναφέρουν μετά από 27 χρόνια το brand name “John Top” στην αγορά του καφέ στη Λάρισα, με ένα καινούργιο concept το οποίο θα στεγαστεί στο διώροφο κτίριο στη γωνία της οδού Παπαναστασίου και του πεζοδρόμου της Κουμουνδούρου.

Το νέο concept περιλαμβάνει την αξιοποίηση ολόκληρου του κτιρίου που βρίσκεται  στον ισόγειο χώρο του οποίου θα λειτουργήσει από αύριο, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ένα all day cafe και σε δεύτερο χρόνο, μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά μέτρα που αφορούν στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, θα διαμορφωθεί στον πρώτο όροφο ένα play  room με μπιλιάρδα, επιτραπέζια παιχνίδια, οθόνες για παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Το διώροφο ακίνητο, το οποίο είναι ένα ιστορικό κτίριο και στολίδι της πόλης – υπήρξε η  κατοικία του γνωστού γιατρού Καρύδα  – ανασκευάστηκε πλήρως από την κατασκευαστική εταιρία Ταουσάνης, διατηρώντας όλα τα στοιχεία του παλιού αρχοντικού.

Άλλωστε, η φιλοσοφία της δεύτερης γενιάς Τοπάλη, είναι η διατήρηση του νήματος με το παρελθόν και η ενίσχυση της μνήμης των Λαρισαίων μέσα από τη δημιουργία μιας επιχείρησης που στηρίζεται στις συνήθειες παλαιότερων εποχών στοχεύοντας στη δημιουργία νέων εμπειριών και τη συνέχιση του brand name “John Top της οικογένειας στο χώρο του καφέ.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες