ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο μουσικός κόσμος της Λάρισας ασφυκτιά – Ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Σκούφας κάνει στροφή στην καριέρα του και τα λέει όλα στο onlarissa.gr

Ο μουσικός χώρος της χώρας αργοπεθαίνει και γενικά το θέαμα και ο χώρος της διασκέδασης διάγει την περίοδο των ισχνών αγελάδων ελέω κορωνοϊού. Οι καλλιτέχνες περνούν μια από τις χειρότερες φάσεις τους καθώς είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους.

Μουσικοί, ηθοποιοί και γενικότερα καλλιτέχνες στη Λάρισα δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτό το σφιχτό κλοιό που δεν λέει να χαλαρώσει όσο η πανδημία βρίσκεται στο πικ της στην χώρα μας.

Συνέντευξη στην Αθανασία Παύλου

Αποτέλεσμα αυτής της δυσάρεστης όσο και πρωτόγνωρης κατάστασης είναι πολλοί καλλιτέχνες να αναγκάζονται να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα για τα προς το ζην.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά, ωστόσο εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν πασίγνωστο και εξαιρετικά αγαπητό τραγουδιστή της Λάρισας ο οποίος αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει το τραγούδι. Εξάλλου, πάντα ήθελε να κάνει την συγκεκριμένη κίνηση, οπότε στην περίπτωσή του οι συγκυρίες τον βοήθησαν.

Ο λόγος για τον Νίκο Σκούφα, ο οποίος κατάγεται μεν από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, αλλά από μικρός ζει στη Λάρισα και όπως μας εξηγεί ήξερε από τα 13 του ότι θα ασχοληθεί με το τραγούδι, οπότε από τα 16 – 17 του μόλις, ξεκίνησε δειλά δειλά την καριέρα του την οποία απογείωσε σε τοπικό επίπεδο, καθώς τώρα στα 37 του χρόνια, είναι από τα πρώτα ονόματα στο λαϊκό τραγούδι όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και στην Θεσσαλία γενικότερα. Μάλιστα πριν δύο ημέρες έκλεισε ακριβώς μια εικοσαετία στο τραγούδι.

Ο Νίκος εδώ και έναν μήνα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι το οποίο βασάνιζε το μυαλό του τρία χρόνια τώρα, αλλά δεν έβρισκε τον χρόνο λόγο της ενασχόλησή του με την μουσική. Η …κορωνοίοκατάσταση του έδωσε αυτόν τον χρόνο και πλέον μην απορήσετε αν τον δείτε να ασχολείται με τις κτηματομεσιτικές υπηρεσίες καθώς είναι Σύμβουλος Ακίνητης περιουσίας και εργάζεται στην εταιρεία  INVESTA.

Θα σου πει και ένα …τραγούδι!

Μάλιστα, εδώ και ένα μήνα που ξεκίνησε να πηγαίνει στο γραφείο του νωρίς το πρωί, έχει κάνει συνήθεια το να τραγουδάει στους συναδέλφους του και να ξεκινάει όμορφα και διασκεδαστικά η μέρα με καλή ενέργεια. Ο ίδιος θα μας πει:

«Είναι τόσο ωραίο συναίσθημα να λες στους συνεργάτες σου ένα τραγούδι μπαίνοντας στο γραφείο κάθε πρωί, τους αλλάζει την ψυχολογία, είναι τα ωραία κατάλοιπα του καλλιτέχνη. Τα καλύτερα στοιχεία της νύχτας, χαρά τραγούδι, χιούμορ, διάθεση καλή, μ’ αρέσει να τα μεταφέρω στη μέρα, διότι την μέρα δεν υπάρχει δυστυχώς αυτή η χαλαρότητα.

Έπιασα τον εαυτό μου όταν βλέπω το στρες των ανθρώπων να μου βγαίνει το αυθόρμητο της καλλιτεχνίας, πετάω μια ατάκα και χαλαρώνουν λίγο. Το υπέροχο είναι ότι με καλοδέχτηκαν στη νέα μου εργασία και μου συμπεριφέρονται με άψογο τρόπο. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός διότι πήγα στην εταιρεία που μου ταιριάζει απόλυτα και το έκανα καθαρά ενστικτωδώς από μια αγγελία, ενώ θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις γνωριμίες μου και να απευθυνθώ σε κάποιους γνωστούς, θα ήταν ο εύκολος δρόμος, όμως εμπιστεύομαι το ένστικτο μου και για αυτό το έκανα. Πιστεύω μάλιστα πως δικαιώνομαι γι’ αυτή μου την επιλογή».

Γιατί όμως συγκεκριμένα τα κτηματομεσιτικά; Τι σε ελκύει σε αυτό το επάγγελμα που δεν έχει καμία σχέση με το τραγούδι;

Ο πατέρας μου ασχολούνταν με τα χρηματοοικονομικά. Θυμάμαι μια ζωή από μικρός να γυροφέρνω μέσα σε γραφεία, και το μικρόβιο προϋπήρχε. Ξεκίνησα ως σύμβουλος ακίνητης περιουσίας και είναι κάτι που αγάπησα από την πρώτη στιγμή.

Το είχα στο μυαλό μου εδώ και 3 χρόνια, αλλά δεν ήταν σωστό το τάιμινγκ, διότι η δουλειά στο τραγούδι χρονικά δεν μου το επέτρεπε. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ για να πάρω την απόφαση.

Όμως το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή, γιατί τα χαρακτηριστικά της δουλειάς αυτής, είναι κοντά στο πνεύμα και την προσωπικότητα μου. Δηλαδή, επικοινωνία με ανθρώπους και νέες γνωριμίες. Το μεσιτικό κομμάτι μου άρεσε ανέκαθεν γιατί θέλω να φροντίζω τους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν το νέο τους σπίτι, να τους συμπεριφέρομαι σαν είναι να το αγοράσω εγώ , νιώθω σαν να κάνω την δουλειά για μένα. Έχω αυτή την διάθεση.

Ούτως ή άλλως είναι μέρος του χαρακτήρα μου να προσφέρω για να περνάνε καλά οι άνθρωποι γύρω μου, αυτό με γεμίζει ως άνθρωπο και με χαροποιεί. Αυτό είναι κάτι που οφείλεται στα 20 χρόνια τραγουδιού που κουβαλάω μέσα μου.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τη νέα σου επαγγελματική ασχολία;

Είμαι χαρούμενος διότι υπάρχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο για εμένα. Ιδίως όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν έχεις κάποιον μισθό.

Νιώθω πολύ τυχερός διότι συνειδητοποίησα από την πρώτη στιγμή ότι επέλεξα το καλύτερο κτηματομεσιτικό γραφείο της Λάρισας.

Έχει χρονική διάρκεια η νέα σου ασχολία; Όταν περάσει όλο αυτό με τον κορωνοϊό, θα επιστρέψεις φουλ τάιμ στο τραγούδι ξανά;

Έχω μάθει στη ζωή μου όταν ξεκινάω κάτι να μην το σταματώ και να επιμένω, διότι πιστεύω πολύ στις δυνατότητες μου και στο δυνατό μου ένστικτο.

Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσω το τραγούδι, είναι μέρος του εαυτού μου και της ψυχής μου, αλλά θεωρώ ότι δεν εμποδίζει η μία δουλειά την άλλη. Δεν με ενοχλούν τα ωράρια. Δεν φοβάμαι την κούραση, επειδή τα αγαπάω και τα δύο πολύ.

Από τα μουσικά δρώμενα έχεις αποστασιοποιηθεί τελείως αυτό το διάστημα;

Όχι, καμία σχέση. Έχουμε δημιουργήσει ένα project διασκέδασης που λέγεται «mix and match» και παίζουμε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορα κλαμπάκια, στα καλύτερα των περιοχών που επισκεπτόμαστε.

Έχω έναν συνεργάτη, τον μαέστρο και φίλο μου Γιώργο Στεφανή από την Λαμία, με τον οποίο συνεργαζόμαστε και συμπορευόμαστε μαζί την τελευταία πενταετία. Οπότε μπορώ να προγραμματίζω τα live με τρόπο τέτοιον ώστε να μην με κουράσει στην καινούργια μου δουλειά.

Δεν δεσμεύομαι από κάτι. Αν αλλάξει η κατάσταση και προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες και οι κατάλληλοι χώροι, προφανώς και θα  συζητήσω κάθε καλή πρόταση.

Το καλοκαίρι κάναμε αρκετές εμφανίσεις διότι ταυτόχρονα, με την ομάδα μου διοργανώνουμε και κάθε είδους εκδηλώσεων σε ότι αφορά το μουσικό κομμάτι (γάμοι, βαφτίσεις, αρραβώνες, γενέθλια, πάρτι πριβέ κλπ).

Θεωρείς ότι είναι ανεπανόρθωτη η ζημιά που έγινε στον τομέα της μουσικής στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας;

Όπως όλοι γνωρίζουμε η κατάσταση στην μουσική και γενικότερα στο θέαμα δεν είναι απλά κακή αλλά είναι τραγική. Υπάρχει κόσμος και οικογένειες συγκεκριμένα στη Λάρισα που πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν. Χαρακτηριστικό στοιχείο το ότι υπάρχουν ζευγάρια μουσικών οι οποίοι δεν γνωρίζω για πόσο καιρό θα μπορέσουν να αντέξουν αυτή την κατάσταση.

Οι λύσεις είναι περιορισμένες, διεκδικούμε συγκεκριμένα πράγματα για την ασφάλισή μας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ίσως κάποια επιδόματα. Μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Ως τώρα η ανταπόκριση του κράτους είναι τυπική και χλιαρή θα έλεγα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι μουσικοί ξεκίνησαν να κάνουν άλλες δουλειές.

Κάθε είδους δουλειά όπως ντελίβερι, σερβιτόροι, πωλητές κλπ.

Αυτή την στιγμή δεν νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός της άγνοιας για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Αν το κράτος είχε την δυνατότητα να μας γνωστοποιήσει μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κατάσταση θα το γνωρίζαμε και εμείς και θα παίρναμε τα μέτρα μας.

Το θετικό είναι ότι το ωράριο που είναι μέχρι τις 12 βοηθάει και τον κόσμο να συνηθίσει έτσι ώστε και τα μαγαζιά να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτές τις ώρες, δηλαδή 8-12 για να μπορέσει να ξεκινήσει και η δική μας δουλειά.

Για τα απογευματινά μπουζούκια που πλέον έχουν ξεκινήσει λόγω της κατάστασης ποια είναι η γνώμη σου; Λειτουργεί όλο αυτό;

Είναι μια λύση αλλά όχι η καλύτερη γιατί υπάρχει και το πρόβλημα του ορίου πελατών και είναι όλο το πράγμα χρονικά περιορισμένο, αλλά επειδή ο Έλληνας μας έδειξε ότι είναι πολυμήχανος, είμαι σίγουρος ότι τα Σαββατοκύριακα του δεν θα τον χαλάει να διασκεδάζει αυτές τις ώρες.

Το κάνουμε και εμείς σε κλαμπάκια και γενικότερα σε χώρους εστίασης. Το θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται, δεν αντέχουν οικονομικά, αλλά το παλεύουν και πρέπει να βρουν τρόπους να ανεβάσουν τους τζίρους και την επιτυχία της επιχείρησης, διαφορετικά η διασκέδαση θα πεθάνει.

Ετοιμάζεις κάποιο νέο τραγούδι, ή ο κορωνοϊός σε μπλόκαρε και εκεί;

Ετοιμάζω καινούργιο τραγούδι το οποίο ελπίζω να κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο με τον τίτλο «2020»

Άρα να υποθέσω έχει να κάνει με όλα αυτά που ζούμε μέσα σε αυτή την χρονιά; Θέλεις να περάσεις κάποιο μήνυμα;

Θα έχει να κάνει με την κατάσταση και με τα συναισθήματα των ανθρώπων τους καιρούς που ζούμε. Είναι μια μπαλάντα σε στοίχους και μουσική του Γιώργου Στεφανή και ελπίζω να το αγαπήσει ο κόσμος  όπως το αγαπήσαμε και εμείς.

Στην περιοχή μας είσαι πολύ γνωστός και αγαπητός τραγουδιστής, πως και δεν επέλεξες να κάνεις το βήμα για την Αθήνα κυνηγώντας κάτι μεγαλύτερο;

Δεν επιδίωξα να φύγω από τη Λάρισα, γιατί αυτή η πόλη πάντα με έκανε να νιώθω ευτυχισμένος. Βρέθηκαν κάποιες ευκαιρίες στο παρελθόν τις οποίες τις κλότσησα διότι είχα σοβαρά προσωπικά θέματα που με κράτησαν πίσω.

Θεωρώ ότι η Λάρισα είναι μια πόλη που δυναμώνει μέρα με την ημέρα σε όλους τους τομείς. Άρα, όπως πολλοί καλλιτέχνες χτίζουν καριέρα σε περιοχές εκτός Αθηνών θα συνεχίσω να το παλεύω από τη Λάρισα. Αν μου προέκυπτε καλή πρόταση στην Αθήνα θα πήγαινα αλλά με βάση πάντα την Λάρισα. Βέβαια, ένα χαρακτηριστικό μου είναι ότι πάντα ήθελα και θέλω να είμαι κοντά στους δικούς μου ανθρώπους. Άλλωστε παντρεύομαι του χρόνου με την κοπέλα μου την Αναστασία με την οποία είμαστε τρία χρόνια μαζί. Είναι από τα Γιαννιτσά, δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο και θέλω να κάνω οικογένεια…

Πως και δεν επέλεξες τον δρόμο των μουσικών τάλεντ σόου για να γίνεις ευρύτερα γνωστός στο πανελλήνιο;

Δεν είμαι αρνητικός στο να πάω, προέκυψαν κάποιες περιπτώσεις για να πάω σε δύο τάλεντ σόου στο παρελθόν. Δεν μου βγήκε. Ξέρεις τι γίνεται, η αλήθεια είναι ότι όσο το σκέφτομαι, σε όλα αυτά τα τάλεντ σόου, δυστυχώς δεν θυμάται στο τέλος της ημέρας κανείς τον νικητή.   Έγιναν πια τόσα πολλά που –να μου επιτραπεί η έκφραση- έχουν γίνει «σούπα». Αν δεν με ήξερε κανείς και ήμουν στην αρχή της καριέρας μου ίσως μου ήταν πιο εύκολο να πάω, τώρα δεν βρίσκω τον λόγο. Όμως αφήνω το ενδεχόμενο ανοιχτό, ποτέ κανείς δεν ξέρει. Πάντως από τα υπάρχοντα αυτό που ξεχωρίζω περισσότερο είναι το «The Voice».

Συνεργάστηκες με πολλούς μεγάλους και γνωστούς τραγουδιστές. Έχεις κάποιο απωθημένο;

Μακάρι να μπορούσα κάποια στιγμή να μοιραστώ την ίδια πίστα με την Μαρινέλλα. Η γυναίκα είναι όνειρο, είναι το απόλυτο.

Έχω επίσης γνωριστεί και βρεθήκαμε αρκετές φορές με τον μεγάλο Βασίλη Καρρά  ο οποίος μου έδωσε μια συμβουλή και την θυμάμαι πάντα. Μου είχε πει: Μην σταματάς να τραγουδάς και να εμφανίζεσαι πάντα κάπου, δημιούργησε το δικό σου κοινό εκεί που ζεις έτσι ώστε αν έρθει η ώρα για να πας στο παραπάνω σκαλοπάτι να πατάς στα πόδια σου 100% και να μην νιώθεις μετέωρος.

Είμαι πάντως πολύ τυχερός γιατί έχω πολλούς ανθρώπους που με αγαπάνε και όχι μόνο στη Λάρισα. Με καλοδέχονται πάντα στις πίστες και στα μαγαζιά σε πολλές πόλεις όπως τα Τρίκαλα, ο Βόλος, η Καρδιτσα, η Κομοτηνή, η Ρόδος, η Κατερινή, η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη κ.α.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο στο χώρο της μουσικής;

Μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να γίνουν γνωστά τραγούδια από εμένα, αλλά να είναι κομμένα και ραμμένα πάνω μου και όχι να κυνηγήσω ένα ευκαιριακό σουξέ.

Αγαπώ το λαϊκό τραγούδι και θεωρώ τον εαυτό μου μέρος του. Το λαϊκό τραγούδι έχει δύο διαστάσεις, την διασκέδαση και την ερμηνεία. Πάντα θα είμαι σε μια κλωστή ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Νιώθεις κάποια πίκρα σε αυτά τα 20 χρόνια που τραγουδάς επαγγελματικά;

Δεν έχω καμία πίκρα από κανέναν, γιατί φρόντισα να προλαμβάνω καταστάσεις. Ήμουν τυχερός άνθρωπος διότι έπεσα σε καλές συνεργασίες.

Ήμουν πολλά χρόνια σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Ίσως και να φταίει βέβαια αυτό που δεν έκανα ακόμη το μεγάλο σουξέ, διότι για συναισθηματικούς λόγους δεν αφήνω εύκολα τα μαγαζιά με τα οποία δένομαι όπως και με τους επιχειρηματίες, τους συνεργάτες μου και τον κόσμο. Ίσως το συναίσθημα σε αυτή την περίπτωση δεν λειτούργησε τόσο ευεργετικά. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνω για τίποτα γιατί στο τέλος της ημέρας είμαι γεμάτος και ευτυχισμένος και αυτό που μένει στην ζωή είναι οι σχέσεις με τους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες