ΛΑΡΙΣΑΠαρασκήνιοΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τη φωνή των αγροτών άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας – Παραλειπόμενα από την επίσκεψη στο Κιλελέρ (φωτό)

Επίσκεψη στο Κιλελέρ για να αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και Μαγνησίας κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης, Άννα Βαγενά, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος και πλήθος στελεχών του κόμματος. Το παρών στο πλευρό του κ. Τσίπρα έδωσε κατά τη διάρκεια όλης της επίσκεψης ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Μάλιστα ο δήμαρχος Κιλελέρ υποδέχτηκε τον πρώην πρωθυπουργό με ένα «πείραγμα» αναφέροντας πως δεν επισκέφθηκε το Κιλελέρ με το προηγούμενό του αξίωμα. Του μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του δήμου με βασικό αυτό της άρδευσης και τον ενημέρωσε για την πορεία δημιουργίας του αγροτικού μουσείου. Ο κ. Τσίπρας του ανταπάντησε πως πρωτεύον μέλημά του είναι να δοθεί μάχη για την επιβίωση των αγροτών.

Οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στο μνημείο του αγρότη στο Κιλελέρ, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία σύντομη «στάση» και μίλησε με τον πρώην βουλευτή Λάρισας κ. Νίκο Παπαδόπουλο, όπου τον ρώτησε χαριτολογώντας αν «μαύρισε» λόγω της παραλίας ή του χωραφιού με τον δεύτερο να απαντά πως «φυσικά και το απέκτησε στο χωράφι».

Ευθύς αμέσως κατευθύνθηκε στο μνημείο, όπου κατέθεσε στεφάνι και πραγματοποίησε δηλώσεις στα ΜΜΕ, υπερτονίζοντας την ανάγκη σύναψης ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου, πέραν ενός κοινωνικού, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση δεν κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Έτσι ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του στην πρώτη στάση του ταξιδιού του στον λαρισινό δήμο.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την πλατεία του χωριού, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με ένα μπουκέτο λουλούδια.

Μάλιστα πριν καθίσει είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του Αγροτικού συνεταιρισμού Κιλελέρ, κ. Απόστολο Μούσιο, ο οποίος έκανε μια αναφορά στα προϊόντα που παράγουν οι ντόπιοι αγρότες, καθώς και στις προσπάθειες του συνεταιρισμού να κρατήσει τους αγρότες στα χωράφια.

Αφού κάθισαν ο κ. Μούσιος και οι αγρότες που τον συντρόφευσαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ζουν καθημερινά από πρώτο χέρι. Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο πρόβλημα του μεγάλου κόστους παραγωγής, στην άρδευση, στην ανυπαρξία ρυθμίσεων για ρεύμα και ΦΠΑ, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση αγρότη που τόνισε πως «δεν έχει μπει ούτε ένα σεντ στην πραγματική οικονομία».

Οι αγρότες μίλησαν ακόμα και για εκβιασμούς να πουλήσουν το προϊόν τους (σιτάρι στο συγκεκριμένο παράδειγμα) με 0,22 ευρώ, ενώ η επιθυμητή τιμή για τους ίδιους ανέρχεται στα 0,30, για ένα ποιοτικό όπως το χαρακτήρισαν προϊόν.

Στη συνομιλία του με τους αγρότες ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα μεγαλύτερα – κατά τον ίδιο – προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το μεγάλο κόστος παραγωγής και τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού με τις πιέσεις από τα οργανωμένα καρτέλ. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμη ανάγκη ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος ώστε να μπορεί να συντονίσει τις διεκδικήσεις του και μίλησε για την πρόταση δημιουργίας εγγυοδοτικού χαρτοφυλακίου στην Αναπτυξιακή τράπεζα.

Παράλληλα έστρεψε εκ νέου τα βέλη του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας αποσπασματικές τις επεμβάσεις της στον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού προϊόντος καθώς «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις επιδοτήσεις» και την ανάγκη η χώρα να μην στηρίζει την οικονομία της μόνο στις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αυτή την στιγμή το ποσοστό στο δίπολο υπηρεσίας – παραγωγής ανέρχεται στο 70 – 28%.

Με το τέλος της συζήτησης ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για την Καρδίτσα – αφού φωτογραφήθηκε με πολίτες – για τη συνάντηση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης – Φωτογραφίες: Ανδρέας Τσιβούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες