ΛΑΡΙΣΑ

Η «Πρωτοβουλία Αξιών» για την ψήφιση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής « Η παράταξή μας από την προεκλογική ακόμα περίοδο είχε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε όλες οι του Δημοτικού συμβουλίου και όλοι οι φορείς της πόλης να εκφράσουν τις θέσεις τους, με σκοπό να ενταχθούν αρκετές από αυτές στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή ακολούθησε, και σε αυτό το ζήτημα, την πεπατημένη. Για μια ακόμη φορά κινήθηκε απολύτως μόνη της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2020, χωρίς καμιά ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, στηριζόμενη στις ρυθμίσεις της Κυβέρνησης ( Κυβερνησιμότητα των Δήμων), που της  δίδουν τη δυνατότητα να υπερψηφιστούν τα ανωτέρω, δίχως να χρειάζονται πραγματικές πλειοψηφίες στο δημοτικό συμβούλιο.

Επιπλέον το ίδιο το κείμενο του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2020 έχει αρκετά κενά. Συγκεκριμένα δε γίνεται καμία αναφορά στην αγροτική οικονομία, που αφορά μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι του Δήμου μας ( πρώην Δήμο Κοιλάδας και τον πρώην Δήμο ΓιάννουληςΦαλάνης), ενώ για τις συνοικίες και τα χωριά της Λάρισας δεν έχει προγραμματιστεί κανένα σοβαρό έργο υποδομής. Δεν υπάρχει επίσης καμία πρόβλεψη για το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και για ψηφιακές δράσεις, που έχει ανάγκη η πόλη μας. Δεν αναφέρεται τίποτα που να αφορά τη βελτίωση των σχολικών δομών του Δήμου, σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προέκυψαν από την καθιέρωση από τον περασμένο Σεπτέμβριο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μένει μακριά από τις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής.

Αρκετά έργα εντάχθηκαν στο προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα μόνο για να ενταχθούν( 52 ΄έργα με προϋπολογισμό 1 €), δίχως να υπάρχει ο στοιχειώδης σχεδιασμός  και εξασφαλισμένων πόρων για την υλοποίησή τους.

Δεν προβλέπονται έργα για  νέες θέσεις πάρκινγκ για να προσεγγίζει χωρίς πρόβλημα  ο Λαρισαίος ή ο επισκέπτης τα καταστήματα του κέντρου , με αποτέλεσμα να προκύπτουν μειωμένες πωλήσεις .

Συγκεκριμένα προτείναμε:

  • 1)Αντί να γίνει αντικατάσταση των λαμπτήρων για εξοικονόμηση πόρων , να προχωρήσει ο Δήμος στην παραγωγή ενέργειας μέσου φωλτοβολταϊκού πάρκου καλύπτοντας τις ανάγκες του σε ενέργεια.
  • 2)Αντί να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων του υπάρχοντος κυνοκομείου, να γίνει αύξηση 100 θέσεων τουλάχιστον για την μερική κάλυψη των αναγκών του Δήμου.
  • 3) Καμία πρόταση στα έργα του Δήμου για τις του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας ( πρώην ΤΕΙ), η Παράταξη μας πρότεινε:
  • α) Την δημιουργία ποδηλατοδρόμου  για τις ανάγκες των φοιτητών από το κέντρο της Λάρισας στο πρώην ΤΕΙ.
  • β) Την κατασκευή πεζογέφυρας στην έξοδο του πρώην ΤΕΙ , για την ασφαλή διέλευση των φοιτητών και λοιπού προσωπικού στην συνοικία του Άγιου Θωμά.
  • γ) Την θεσμοθέτηση 10 υποτροφιών για απόρους φοιτητές
  • δ) Την θεσμοθέτηση 100 θέσεων πρακτικής άσκησης φοιτητών ( 6 μήνες) για τις υπηρεσίες του Δήμου ( Πρασίνου, Διοικητικές, Τεχνικές, Αμαξοστασίου , Πολιτισμού και Θεάτρου).
  • Παραχώρηση στους φοιτητές έναντι χαμηλού ενοικίου από τις αποποιήσεις κληρονομιών (ξεπέρασαν τις 300.000 μέχρι σήμερα) ,αντί να ρημάζουν ή να μένουν ανεκμετάλλευτα διαμερίσματα και μονοκατοικίες.

Όπως προαναφέραμε παραπάνω,  κανένα έργο δεν προτάθηκε από την Δημοτική αρχή στο Τεχνικό Πρόγραμμα , για την βελτίωση της ποιότητας Ζωής  και την στήριξη αγροτικού εισοδήματος  των κατοίκων των Δημοτικών διαμερισμάτων των πρώην Δήμων : Κοιλάδας και Γιάννουλης – Φ αλάνης.

Η Παράταξη μας για την αναχαίτηση της απερήμωσης της υπαίθρου των αναφερομένων περιοχών, την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, καθώς και την βελτίωση της ποιότητας Ζωής προτείναμε τα εξής:

Α)Μετεγκατάστασή και μεταφορά  των κτηνοτροφικών μονάδων από τους οικισμούς σε Δημοτικές ή Κρατικές εκτάσεις  και την δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων (διότι δημιουργούν ρύπανση και προβλήματα στους κατοίκους) και συγκεκριμένα εκτός οικισμών ο Δήμος παραχωρεί την χρήση ( όχι κυριότητα) τις εκτάσεις στους κτηνοτρόφους  και υλοποιεί τα έργα υποδομών όπως:

  • Σύνδεση του οδικού δικτύου με το Κτηνοτροφικό πάρκο
  • Παροχή νερού με Γεώτρηση
  • Μεταφορά και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
  • Δημιουργία οικίσκου ( 40 Μ2), για την κοινή χρήση της συγκέντρωσης του γάλακτος

Β)Μείωση του κόστους παραγωγής  των προϊόντων ( ρεύματος), με την παραγωγή ρεύματος μέσου του προγράμματος ενεργειακών Κοινοτήτων.

Γ) Ενίσχυση μέσου Δήμου των πρωτοβουλιών  για την καλλιέργεια κηπευτικών με Γεωθερμία ( υψηλές αποδόσεις και μειωμένο  κόστος).

Δ) Εκπαίδευση νέων  μέσου σεμιναρίων ( συνεργασία Δήμου και Παν/μίου Θεσσαλίας), στις νέες τεχνολογίες για την Γεωργία και Κτηνοτροφία ακριβείας, οι οποίοι θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον Πρωτογενή Τομέα.

 Ε) Παραχώρηση δωρεάν οικοπέδων στα νέα ζευγάρια που θα επιστρέψουν στις αναφερόμενες Κοινότητες.

Στ) Παραχώρηση Δημοτικών ή Κρατικών εκτάσεων έναντι χαμηλού τιμήματος σε νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Ζ) Πιστοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

Η) Ενίσχυση των υποδομών Υγείας  και Παιδείας.

Θ ) Βοτανικός κήπος μπορεί να γίνει  εκτός από το ΕΘΙΑΓΕ που προτείνεται και στο Δ.Δ Ελεύθερών, είχε συνταχθεί μελέτη για 95 στρέμματα ( δεξιά της εισόδου του οικισμού) , επί  Προεδρίας Καλιμοπούλου ( Ιατρού) , αντίστοιχο μπορεί να γίνει στην Γιάννουλη  ή στην Φ αλάνη όπου θα υποδείξουν οι Πρόεδροι.

Όλα τα ανωτέρω ζητήματα τα αναδείξαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνοντας παράλληλα συγκεκριμένες δράσεις, αλλά δεν εισακουστήκαμε.

Αν κρίνουμε από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα του 2019, θα δούμε μεγάλες αποκλίσεις στα πραγματικά έσοδα, σε σχέση με τις προβλέψεις, ενώ ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έμεινε ανεκτέλεστο.

Με λύπη μας κάνουμε σήμερα την εκτίμηση πως και ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 θα εκτελεστούν τελικά μερικώς και πως μέσα στο έτος θα υπάρξουν δεκάδες αναθεωρήσεις του, όπως συνέβη και με το φετινό.

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός πως είναι το πρώτο έτος θητείας της δημοτικής αρχής, για τη νέα δημοτική περίοδο, και έχοντας ως άξονα την πάγια θέση της παράταξής μας για αναζήτηση προγραμματικών συμμαχιών, που θα βοηθήσουν την πόλη να διοικηθεί καλύτερα, επιλέξαμε να ψηφίσουμε «παρόν»  κατά την ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2020.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΞΙΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΛΑΣ  , ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ  ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΑΚΗΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ,  ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΒΟΥΛΟΣ- ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες