ΛΑΡΙΣΑ

Απέχουν από τις δευτερογενείς μεταφορές οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Η Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ μετά την χωρίς αποτέλεσμα  Διαβούλευση 6 μηνών,  με ομόφωνη απόφασή του Γενικού μας Συμβουλίου αποφασίσαμε την έναρξη της Παραπάνω Κινητοποίησης με στόχο την προστασία των Συμπολιτών μας .Πρώτον : Αποχή από Αλλότρια – Παράνομα Καθήκοντα

  1. Επειδή συνεχίζουν να τοποθετούν Διασώστες του ΕΚΑΒ σε Αλλότρια καθήκοντα εντός του ΕΚΑΒ για διοικητική υποστήριξη , με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο αριθμός Ασθενοφόρων και Διασωστών και να διακυβεύοντα ανθρώπινες ζωές.

Και ενώ το Έγγραφο με αρ. πρωτ. Υ10β/Γ ποικ 19561 με θέμα: Εφαρμογή διατάξεων του Αρθρου 54    του Ν 4223/31-12-13 στην παράγραφο 7 αναφέρει «Απαγορεύεται στο σύνολό τους οι αποσπάσεις του Νοσηλευτικού Παραϊατρικού , Τεχνικού Προσωπικού των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων , καθώς και του Προσωπικού του ΕΚΑΒ σε καθήκοντα διάφορα της ειδικότητας τους»

Επίσης τα επαγγελτικά δικαιώματα και καθήκοντα των Διασωστών περιγράφονται κατά τρόπο περιοριστικό από τις διατάξεις το Π.Δ 62/2007 με την υποχρέωση όπως αναφέρεται να τηρούνται τα Αναφερόμενα. Καθήκοντα που ουδόλως περιλαμβάνουν «Εργασίες Γραφείων»

Το Ερώτημα είναι γιατί δεν τηρούνται τα παραπάνω?

  1. Επειδή συνεχίζουν να δίνουν εντολές σε διασώστες του ΕΚΑΒ, να εκτελούν Αλλότρια Καθήκοντα για την εξυπηρέτηση ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ , (των Νοσοκομείων) με αποτέλεσμα την μείωση ασθενοφόρων και διασωστών του ΕΚΑΒ , που στελεχώνουν τομείς του οι οποίοι είναι για την άμεση παροχή Επείγουσας  Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Το ΚΕΣΥ  με την απόφασή 4034/28-5-2010  της Εκτελεστικής του Επιτροπής για την Οργάνωση των Διακομιδών Διασωληνωμένων Ασθενών αναφέρει: « Οι διακομιδές των ασθενών είναι επικίνδυνες για τους ίδιους  και το προσωπικό που τους συνοδεύει ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΙ ΠΟΡΟΥΣ του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Προσωπικό και Μέσα) από τους υπόλοιπους. Προ νοσοκομειακούς   Ασθενείς»

Ετσι εύκολα καταλαβαίνουμε πόσους πόρους σε προσωπικό και μέσα στερούνται ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ (για τα εξιτήρια και τις επανεξετάσεις των νοσοκομείων από το ΕΚΑΒ) και τους κινδύνους για τους ασθενείς που αναμένουν ασθενοφόρο και διασώστες στον δρόμο , σε τροχαίο, στην Ανακοπή , στο Εγκεφαλικό κλπ.

Επίσης  με το έγγραφό Υ4Β/3357/φ2/12-4-94  της Δ/νσης ΕΚΑΒ2 αναφέρεται ρητά ότι: Επανεξέταση ασθενών στα Νοσοκομεία ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Επίσης οι Επιθεωρητές σε πόρισμά τους αναφέρουν ότι : Ευθύνη των Νοσοκομείων είναι να εξυπηρετεί τους ασθενείς του και μάλιστα το ΕΚΑΒ να εποπτεύει αν αυτό γίνετε από τα Νοσοκομεία ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι νοσοκομειακοί ασθενείς. 

Τα νοσοκομεία έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν Πληρώματα Ασθενοφόρου και πολλά μάλιστα προσέλαβαν , αλλά είναι άγνωστο το τι καθήκοντα εκτελούν εκεί!!!!

Πέραν των προηγούμενων προσλήψεων , προσλήψεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρων για Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και Νοσοκομεία υπάρχουν και σε προκήρυξη με Αριθμό. 2Κ/2019.

  1. Επειδή συνεχίζουν να δίνουν εντολές σε διασώστες του ΕΚΑΒ να εκτελούν Αλλότρια Καθήκοντα για την ικανοποίηση Αναγκών Ιδιωτικών Μονάδων Υγείας, μετακυλώντας το κόστος στο ΕΚΑΒ και στερώντας ασθενοφόρα και διασώστες από Ασθενείς με κίνδυνο Αναπηριών και ζωών.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3370 Αρθ. 32 Επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ Νοσοκομείων του ΕΣΥ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που προσφέρουν Υπηρεσίες Υγείας.

Για την έναρξη της συνεργασίας Απαιτείται ΑΠΟΦΆΣΗ του Υπουργού Υγείας η οποία  εκδίδεται ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και Ν.Π.Ι.Δ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , με τις οποίες καθορίζονται και οι τομείς στους οποίους εκτείνεται η συνεργασία.

Το ΕΚΑΒ που είναι και στο ΕΣΥ βάση ποιάς Υπουργικής Απόφασης και ποιας Σύμβασης προσφέρει τις υπηρεσίες του,  Όχι σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά  ΣΕ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ?

Και μάλιστα όταν αυτές έχουν Ασθενοφόρα

Μήπως τα ασθενοφόρα τους τα χρησιμοποιούν μόνο όταν πληρώνουν οι ασθενείς  την μεταφορά τους από και προς αυτές ? ή προς Νοσοκομεία ?  Ενώ αυτό απαγορεύεται !!!

Σημειωτέον ότι η πολιτεία τους  χορηγείται άδεια για ασθενοφόρα όπως για την διακομιδή Ασθενών τους Χωρίς Κόμιστρο . Τότε γιατί το ΕΚΑΒ τους παραχωρεί Ασθενοφόρα και Διασώστες και τα στερεί    από Προνοσοκομειακούς Ασθενείς.?

Άλλωστε σε πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη , ο ίδιος δήλωσε ότι οι Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας έχουν υποχρέωση να έχουν ασθενοφόρα για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους.

Προς επικύρωση των παραπάνω υπενθυμίζουμε ότι με τις  διατάξεις του Αρθρου 30 παρ 1 του Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα ( Ν 3528/2007)  ο Δημόσιος Υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντά του  κλάδου ή της ειδικότητας του.

Εν προκειμένου λοιπόν η ανάθεση σε επαγγελματίες  Διασώστες με Νομοθετημένα καθήκοντα και άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος , ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ καθηκόντων , επιφέρει μεταβολή στα υπηρεσιακά του καθήκοντα και για τον λόγο αυτό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ .

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 106 και 107  το Ν 3528/2007 τυχόν άρνηση του υπαλλήλου σε καθήκοντα που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

Όλα τα παραπάνω λοιπόν που παράνομα υποχρεώνουν τους Διασώστες του ΕΚΑΒ να εκτελούν παρά τις Διατάξεις και τους Νόμους που αναφέρουμε , αλλοιώνουν τον Σκοπό του ΕΚΑΒ που δεν είναι άλλος από την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα 

Παραβιάζουν τα νομοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των Διασωστών, υποβαθμίζουν τις Υπηρεσίες που Προσφέρουν και στερούν από τους Πολίτες εξοπλισμένα ασθενοφόρα και εξειδικευμένους διασώστες από κάθε επείγουσα ανάγκη ( Τροχαίο , ανακοπή κλπ).

Συναδέλφισσες /φοι

Η μη ένταξη της Νομοθετημένης ειδικότητας και επαγγελτικών  Δικαιωμάτων των Διασωστών στον Οργανισμό

Η μη δημιουργία  Διεύθυνσης Διασωστών που φανερώνει την μη αναγνώριση του ρόλου του Διασώστη από την πολιτεία , εγκυμονεί κινδύνους για μη αναγνώριση κλάδου Διασωστών εν όψει του νέου Κλαδολογίου και φανερώνει ότι «Διασώστες» είμαστε μόνο αν ενδεχομένως  γίνει κάποια «στραβή» σε επείγον περιστατικό για να μας στείλουν σε πειθαρχικά ακόμη και με το ερώτημα της απόλυσης

Στην καθημερινότητα, μας θεωρούν « Τα παιδιά για όλες τις δουλείες» ακόμα και άλλων Οργανισμών.

Αλλά και το ίδιο υποβαθμισμένες είναι και οι αποδοχές μας μιας και είναι δυσανάλογες με τις Νομοθετημένες ευθύνες μας και καθήκοντά μας!!!

Απαξιωτικά βλέπουν και το ζήτημα της ένταξης μας και συνταξιοδοτικά στα Β.Α.Ε.

Η αναμονή των πολιτών για ώρες και σε κάποιες περιοχές ημέρες για εξιτήριο και επανεξέταση δεν είναι ευθύνη  του ΕΚΑΒ αλλά των Νοσοκομείων.

Τα Νοσοκομεία με τα Πληρώματα που προσέλαβαν ή που έχουν την Δυνατότητα να προσλάβουν , με δική τους ευθύνη  να προγραμματίζουν μέσω των δομών τους άμεσα και στην ώρα τους να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους λυτρώνοντάς τους . Δίνοντας άμεσα λύση στις πολύωρες  καθυστερήσεις και στην απαράδεκτη και απάνθρωπη μεταχείριση των ασθενών που χρίζουν ασθενοφόρο για το εξιτήριό τους ή την επανεξέταση τους.

Εάν επιπλέον λάβουμε υπόψη μας ότι το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί τα προγραμματισμένα περιστατικά  όπως αναφέρει και ο οργανισμός μας ( Διανοσοκομειακές Διακομιδές) που χρίζουν ενέργειες βάση πρωτοκόλλου , τότε και η πλήρη εξυπηρέτηση όλων των Διακομιδών από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα εξυπηρετεί όλα ουσιαστικά τα περιστατικά.

Με τον τρόπο αυτό κλείνουμε την πόρτα των Ιδιωτικών Ασθενοφόρων για διακομιδές μιας και τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια .

Συναδέλφισσες/φοι   ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ  ΣΕ ΑΓΩΝΑ

Για το Μέλλον του ΕΚΑΒ

Της Ειδικότητας Των Διασωστών και των Καθηκόντων τους

Σας καλούμε σε Αγώνα

Για να  συνεχίσουμε την προσπάθεια για ένα ΕΚΑΒ που να διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσκομειακής Φροντίδας με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση  των Πολιτών

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ/ΦΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΑΣ ΜΕΛΛΟΝ “.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις