ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Visit Greece αποθεώνει τη Λάρισα: “Μια «γλυκιά» πόλη περικυκλωμένη από πράσινους αμμόλοφους”

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στη Λάρισα φιλοξενεί η ιστοσελίδα visitgreece.gr του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας συναντάμε μια πρωτεύουσα περικυκλωμένη από εύφορες πεδιάδες, καθώς και από μερικά από τα πιο επιβλητικά βουνά της Ελλάδας. Η Λάρισα, με πληθυσμό γύρω στους 130.000 κατοίκους, είναι μια πόλη όπου η αρχαία ιστορία και η μακρά αγροτική παράδοση συναντούν το σύγχρονο τρόπο ζωής. Στα βόρεια και ανατολικά, τα Καμβούνια Όρη, ο Τίταρος, ο Όλυμπος (με την υψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα να φτάνει στα 2.917μ.), η Όσσα (ή Κίσσαβος) και το Μαυροβούνι σχηματίζουν ένα φυσικό οχυρό από ορεινούς όγκους.

Εδώ οι μικροκλιματικές συνθήκες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον όπου η άγρια ζωή βρίσκει καταφύγιο και αναπτύσσεται. Το έδαφος της περιοχής είναι επίσης ιδιαίτερα εύφορο: βαμβάκι, σιδηρά, οπωροκηπευτικά, καπνός, λαχανικά, κρασί και τσίπουρο είναι μόνο μερικά από τα φημισμένα προϊόντα της θεσσαλικής γης. Η Λάρισα είναι επίσης το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας της Περιφέρειας, με διαρκή ανάπτυξη τόσο στους τομείς της βιομηχανίας όσο και των υπηρεσιών.

Εφόσον είμαστε εδώ, ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε την πόλη καλύτερα. Σημείο αφετηρίας μας είναι ο λόφος του Αγίου Αχίλλειου (ο προστάτης της πόλης), ένα μέρος που κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της Κλασικής περιόδου αποτελούσε την ακρόπολη της Λάρισας, ενώ σήμερα είναι γνωστό με την ονομασία «Φρούριο».

Οι Βυζαντινοί έχτισαν στην ίδια θέση φρούριο, στα πρώτα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, διασώζεται στο λόφο η κλειστή-σκεπαστή, τουρκική αγορά (μπεζεστένι) του 15ου αι., χτισμένη με υλικά από τα προηγούμενα κτίσματα. Στη νότια πλευρά του λόφου μπορούμε να επισκεφτούμε το Α΄ αρχαίο θέατρο, του οποίου η χωρητικότητα υπολογίζεται σε 10.οοο άτομα, με προσανατολισμό στην αρχαία αγορά. Πολύ κοντά σε αυτό, το αναστυλωμένο μικρότερο αρχαίο θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Στην κορυφή αυτού του λόφου, ανάμεσα στα αρχαία μνημεία, αναπτύσσεται η καθημερινή ζωή της Λάρισας. Εδώ συναντάμε ένα από τα πιο «γλυκά» σημεία της πόλης: επισκεφτείτε το για να απολαύσετε χαλαρές βόλτες και να ανακαλύψετε τις παραδοσιακές γεύσεις της θεσσαλικής κουζίνας. Μια μεγάλη ποικιλία από μεζέδες, υπέροχα τυριά και, το γνωστό, τσίπουρο προσφέρονται σε εσάς στις ταβέρνες και στα μεζεδοπωλεία – όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της πόλης.

Μόνο προσέξτε τις ποσότητες που θα παραγγείλετε: κάθε καινούρια παραγγελία τσίπουρου συνοδεύεται με το μεζέ του, ενώ στο τέλος κάθε γεύματος σας προσφέρονται απολαυστικά γλυκά. Ολοκληρώστε την όμορφη περιήγησή σας με έναν καφέ σε κάποιο από τα αναρίθμητα, πραγματικά εντυπωσιακά, καφέ της πόλης.

Καθώς θα αφήσετε το λόφο πίσω σας, κατηφορίστε προς το εμπορικό κέντρο της Λάρισας, το οποίο αναπτύσσεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομημένων οδών. Αγοράστε δώρα για εσάς, τους αγαπημένους ή το σπίτι σας και ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες από τις όμορφες γωνιές της πόλης. Συνδυάστε τη βόλτα σας στα μαγαζιά με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό ή Λαογραφικό & Ιστορικό μουσείο και θαυμάστε εκθέσεις διάσημων ελλήνων ζωγράφων ή θαυμαστά έργα γλυπτικής στη Δημοτική Πινακοθήκη. Το βράδυ παρακολουθήστε συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις από το γνωστό θίασο του Θεσσαλικού Θεάτρου και διασκεδάστε στα μπαρ και νυχτερινά κέντρα της πόλης.

Η περιήγησή μας όμως στη Λάρισα δεν τελειώνει εδώ. Αφιερώστε μια ολόκληρη ημέρα για να ανακαλύψτε και άλλα όμορφα σημεία της πόλης λίγο πιο έξω από το κέντρο.

Στο Πάρκο του Αλκαζάρ, θα μαγευτείτε από τα όμορφα δέντρα και τις λιμνούλες που το κοσμούν και θα αναζωογονηθείτε με μια βόλτα κατά μήκος του Πηνειού. Παιδική χαρά, αναψυκτήρια, καφετέριες, ποδηλατόδρομοι, σιντριβάνια, mini golf και ένα κηποθέατρο σας περιμένουν για να περάσετε στιγμές χαράς και διασκέδασης με την οικογένειά σας.

Απέναντι από το πάρκο, στο δρόμο προς Τύρναβο, βρίσκεται το μνημείο του Ιπποκράτη, το οποίο ανακαλύφθηκε χάρη σε μια πλημμύρα του Πηνειού στα 1826. Η Λάρισα είναι επίσης μια πόλη όπου το ποδήλατο αποτελεί αγαπημένο μεταφορικό μέσο των κατοίκων∙ κάντε μια βόλτα με ποδήλατο για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των παλαιών αρχοντικών της πόλης. Περάστε, τέλος, και από το Μύλο του Παπά ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό συγκρότημα αλευροποιίας, που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του και έχει ανακηρυχτεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις