ΛΑΡΙΣΑ

Το «ΟΧΙ» του Καραμανλή στα Σκόπια ζωντάνεψε στη Λάρισα

Στιγμές της ιστορίας, όπως αυτές καταγράφηκαν στη σύνοδο κορφής του Βουκουρεστίου, εκεί όπου ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθεσε το βέτο στην ένταξη του κρατιδίου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αναβίωσαν στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Ώρα Ελλάδας, Βουκουρέστι» που έγραψε ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος.

Όσα περιγράφονται στο βιβλίο του Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος… Βουκουρέστι» είναι επίκαιρα όσο ποτέ, με δεδομένη την εξέλιξη του Σκοπιανού μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έρχονται στο φως λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και των πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και οι «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό.

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου παρουσίασαν ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως αν κάτι καταδεικνύεται από το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, αυτό είναι πως «στην Ελλάδα υπάρχουν κυβερνήσεις και πολιτικοί που όταν δηλώνουν πως έχουν κόκκινες γραμμές, το εννοούν και τις τιμούν».

«Η απόφαση εκείνη του Καραμανλή απέδειξε ότι οι μικροί έχουν και λόγο και ρόλο αρκεί να είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν αυτό το βάρος και κυρίως τα επίχειρα των αποφάσεών τους», επεσήμανε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος μετά από δέκα χρόνια αποχής από την πολιτική, επανέρχεται κατεβαίνοντας υποψήφιος βουλευτής στην Αττική με τη ΝΔ, δήλωσε πως συστρατεύεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς «η επόμενη μέρα για τη χώρα θα είναι μια μέρα δύσκολη καθώς η απαξίωση των θεσμών έχει επιφέρει βαθύτατα τραύματα στη χώρα».

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμμετέχοντας στο πάνελ της παρουσίασης  τόνισε πως διαβάζοντας το βιβλίο του Νίκου Στέφου αισθάνθηκε υπερήφανος για την παράταξη της ΝΔ, καθώς αποκαλύπτεται πως «το αίσθημα του πατριωτικού καθήκοντος είναι στο DNA της ΝΔ». Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε πως είναι μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία», δηλώνοντας παράλληλα πως «δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα μόλις η ΝΔ βγει κυβέρνηση».

Για το βιβλίο του κ. Στέφου μίλησε επίσης ο διδάκτορας Βυζαντινολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Στεργιούλης, ο οποίος έκανε ειδικές αναφορές στα κεφάλαια του βιβλίου, τονίζοντας την ευθύνη και υποχρέωση που έχουν όλοι οι Έλληνες να πληροφορηθούν τα στοιχεία ιστορίας, τα οποία εξηγούν πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κολλάτος.

Λ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες