ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λαρισαίοι διαπρέπουν στον ηλεκτρονικό αθλητισμό στην Ελλάδα – Τι είναι τα eSports

eSports. Με τον όρο αυτό νοούμε την επαγγελματική ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια. Υπάρχουν μάλιστα και παγκόσμια πρωταθλήματα στα οποία οποία διαγωνίζονται επαγγελματίες, με τα έπαθλα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Τα eSports ή ηλεκτρονικός αθλητισμός αποτελούν έναν θεσμό που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, με το 2019 να αναμένεται σύμφωνα με μελέτες να είναι το πρώτο έτος όπου τα έσοδα θα περάσουν το φράγμα του δισεκατομμυρίου. Υπάρχουν μάλιστα στα σκαριά συζητήσεις για την εισαγωγή των eSports στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

eSports και Ελλάδα 

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα του ηλεκτρονικού αθλητισμού, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Super Data Research οι gamers στη χώρα μας ξεπέρασαν τους 351.000 σε αριθμό, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα μάλιστα με παρόμοια έρευνα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον ρυθμό αύξησης των παικτών τόσο στο αντρικό όσο και στο γυναικείο κοινό, αλλά παράλληλα διαθέτει τη 2η χαμηλότερη θέση όσον αφορά τα έσοδα τα οποία ανέρχονται στα περίπου 850.000 ευρώ ανά έτος.

Τα βιντεοπαιχνίδια που παίζονται σε πρωταθλήματα eSports είναι ως επί το πλείστον ομαδικά που σημαίνει πως δημιουργούνται ομάδες παικτών οι οποίες μοιράζονται και τα κέρδη. Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες, αλλά μερικές από αυτές έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Ελληνικές ομάδες με αξιόλογες επιτυχίες είναι οι Void Gaming, Different Dimension, Instinct eSports, War, Legend, Greek Regenesis και πολλές άλλες.

Τα έπαθλα στα ελληνικά πρωταθλήματα είναι κατά κύριο λόγο προϊόντα τεχνολογίας ή μικρά χρηματικά ποσά. Αποτελούν όμως ένα χρήσιμο σκαλοπάτι για όσους θέλουν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο και μεγάλα στάδια του εξωτερικού.

Τα έσοδα στην Ελλάδα είναι όντως πολύ μικρά εάν αναλογιστούμε πως ομάδες σε άλλα μέρη του κόσμου ξεπερνάνε από μόνες τους το συνολικό budget της χώρας, όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα.

Η Λάρισα δεν πάει πίσω…

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χουλιατζή υπεύθυνο του Internet Cafe «The Web» στη Λάρισα, η πόλη μας παρουσιάζει μια έντονη κινητικότητα στον τομέα του ηλεκτρονικού αθλητισμού. Η Λάρισα είναι μια πόλη με πολλά Internet Cafe για τον αριθμό των κατοίκων της, ενώ οι Λαρισαίοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλές ελληνικές ομάδες ηλεκτρονικού αθλητισμού.

Μία από τις πρώτες ομάδες eSports στην Ελλάδα ήταν οι «Guardians» εκ των οποίων 3 από τα μέλη τους ήταν Λαρισαίοι. Οι Guardians δραστηριοποιήθηκαν από τις αρχές της νέας χιλιετίας και διαγωνίστηκαν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού, ενώ για τον καιρό όπου η ομάδα ήταν ενεργή τα βιντεοπαιχνίδια αποτέλεσαν βασική πηγή εισοδήματος για τους ίδιους. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν τους είχαμε εδώ, βάζαμε ελληνική σημαία πάνω από τους υπολογιστές, τα ονόματά του καθενός πάνω σε κάθε υπολογιστή και τους βλέπαμε να παίζουν», ανέφερε ο Γιάννης Χουλιατζής.

Η συμμετοχή των Λαρισαίων στα τοπικά τουρνουά είναι αρκετή ενώ σιγά – σιγά λόγω και των υψηλότερων ταχυτήτων που έχει πλέον η πόλη μας αρχίζει να μεγαλώνει και το ενδιαφέρον για το streaming, όπου εν δυνάμει επαγγελματίες παίκτες αναμεταδίδουν ζωντανά τους εαυτούς τους παίζοντας, όπως δηλώνει και ο ίδιος.

Τί παίζουν οι επίδοξοι Λαρισαίοι επαγγελματίες; 

Αν και υπάρχουν χιλιάδες βιντεοπαιχνίδια, λίγα από αυτά κατάφεραν να αποκτήσουν πρωταθλήματα eSports. Κατά κύριο λόγο τα ανταγωνιστικά βιντεοπαιχνίδια είναι αυτά που παίζονται και επαγγελματικά. Τα διασημότερα εξ αυτών είναι τα:

  • League of Legends
  • DOTA 2
  • Counter Strike
  • PUBG
  • Fortnite
  • FIFA
  • Overwatch
  • Hearthstone

eSports Super League;

Ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύει τη δέουσα πλέον θέση των eSports είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι για αυτά. Ο Παναθηναϊκός και ο Άρης διαθέτουν ήδη τέτοιες ομάδες, ενώ έχουν δημιουργήσει και ακαδημίες για την εξεύρεση νέων ταλέντων. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία δημιουργίας ομάδων ηλεκτρονικού αθλητισμού.

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο από μεριάς της ΑΕΛ, χωρίς όμως να σημαίνει πως κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί για το μέλλον αν αναλογιστούμε το πόσο ζεστά «το έχει πάρει» το λαρισινό κοινό.

Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις