ΛΑΡΙΣΑ

Νέο όχημα παντός καιρού δώρισε στην 8η ΕΜΑΚ Λάρισας η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Ένα όχημα παντός καιρού που θα βοηθήσει σημαντικά στο έργο των διασωστών, δώρισε την Τρίτη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, στην 8η ΕΜΑΚ.

Το όχημα μπορεί να μεταφέρει προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ λόγω της τετρακίνησης, μπορεί να συνδράμει σε επιχειρήσεις σε δύσβατες περιοχές υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το όχημα παρέλαβε ο Διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Επιπυραγός κ. Λάμπρος Κίτσος, παρουσία του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Αρχιπύραρχου κ. Κωνσταντίνου Σκούπρα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας – Ταξίαρχος κος Βασίλειος Καραπιπέρης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λάρισας – Πύραρχος κ. Ζήσης Μπρούζας , ο Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλειος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κκ Ιερώνυμου , ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Απόστολος Μπέμπης , αξιωματικοί και πυροσβέστες της 8ης ΕΜΑΚ.

Εκτός του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κου Γ. Κωτσού την Π.Ε.Δ.Θ εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων κος Απόστολος Καλογιάννης , η ΓΓ της Π.Ε.Δ.Θ. κα Ειρήνη ( Ρένα ) Καραλαριώτου , ο Δήμαρχος Τεμπών κος Κωνσταντίνος Κολλάτος , ο κος Ρίζος Κομήτσας πρώην Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Θ ,ο κος Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Θ και ο Διευθυντής της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κος Δημήτριος Τσούμας.

Το κόστος του μεταχειρισμένου οχήματος ανέρχεται στο ποσόν των 13.000€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.). Είναι τετρακίνητο, φέρει ασύρματα τηλέφωνα, χειροκίνητο περιστροφικό προβολέα καθώς και φάρο με σειρήνα.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας παρέδωσε τα κλειδιά του οχήματος στον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ. Θεσσαλίας και στον Διοικητή της 8ης ΕΜΑΚ και παρέλαβε τιμητική πλακέτα για την ευγενική χορηγία της Π.Ε.Δ. εκ μέρους της 8ης ΕΜΑΚ.

Στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός ανέφερε τα εξής:

«Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας θα απασχολούν όλο και πιο έντονα την κοινωνία μας, καθώς εισήλθαμε πλέον σε περίοδο εμφάνισης έντονων φυσικών φαινομένων δυστυχώς και στη χώρα μας!

Η σωστή προετοιμασία και η απαιτούμενη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κατεύθυνση κατ’ αρχήν της πρόληψης και στη συνέχεια της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί παράγοντες στον περιορισμό των ζημιών και στην αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναπτύξει συνεχείς επαφές με όλες τις κρατικές υπηρεσίες.

Όμως, η συνεργασία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια με την Πυροσβεστική, οφείλω να τονίσω ότι είναι υποδειγματική!

Εμείς οι αυτοδιοικητικοί την θεωρούμε ίσως τον πιο δεκτικό και συνεργάσιμο μηχανισμό που διαθέτει το ελληνικό κράτος.

Στην Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας θέλουμε να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ μας, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προσφέρουμε στην 8η ΕΜΑΚ το ειδικό όχημα 4Χ4.

Είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία αποδεικνύει την βούληση της Τ.Α., παρά την μεγάλη οικονομική στενότητα λόγω κρίσης, να συμβάλλει με όποιες δυνάμεις διαθέτει στην στήριξη των δυνάμεων πολιτικής προστασίας.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι επιβάλλεται η ουσιαστική παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης για να αντιμετωπιστούν στον απαιτούμενο βαθμό οι πολλές ελλείψεις των Υπηρεσιών σε ότι αφορά την τεχνική υποστήριξη και τον εξοπλισμό τους.

Από τη πλευρά μας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση να υπάρξει πρόβλεψη στο ΕΣΠΑ και στα ΠΕΠ για ειδικό μέτρο που θα αφορά στη χρηματοδότηση ζητημάτων πολιτικής προστασίας.

Ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Υπογραμμίζω ότι η αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, εκ των πραγμάτων τέθηκε σε απόλυτη προτεραιότητα μετά την πλημμύρα στη Μάνδρα και την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, όπου πολλοί συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο, χάθηκαν ολόκληρες περιουσίες και καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση, η ολιγωρία στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου τεράστιου ζητήματος εγκυμονεί τον κίνδυνο επανάληψης μιας νέας τραγωδίας στην πατρίδα μας, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κάθε πρόσφορο τρόπο πιέζουμε καιρό τώρα την κεντρική εξουσία να αναλάβει επιτέλους άμεσα όλες τις εκ του νόμου απορρέουσες επιχειρησιακές ευθύνες που της αναλογούν!

Μέχρι τότε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε σήμερα εμείς, είναι να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαφή και στενή συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες πολιτικής προστασίας προκειμένου να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η ετοιμότητα επέμβασης των δυνάμεων που διαθέτουμε, όπου και όποτε αυτό απαιτηθεί».

Δείτε φωτογραφείς από την παράδοση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις