ΛΑΡΙΣΑ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία από τον “Αριστέα”

Η Δομή Γιάννουλης του Παραρτήματος Α.μεΑ. Λάρισας «Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή την 3η Δεκεμβρη- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Aναπηρία οργάνωσε και υλοποίησε τις παρακάτω δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ημέρα αυτή είναι μέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο  την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και  την κοινωνική τους ενσωμάτωση:

α. Μέσω συμβολικής δράσης στην Κεντρική Πλατεία της πόλης διέδωσε το μήνυμα της ημέρας «όλοι διαφορετικοί…όλοι ίσοι».

Πιο συγκεκριμένα μια μικρή ομάδα εκπαιδευομένων με τους συνοδούς τους έφτιαξαν πανό  και άφησαν σε αυτό ο καθένας το δικό του «διαφορετικό» αποτύπωμα  της παλάμης του.  Στη συνέχεια σχηματίζοντας  κύκλο, με βοηθό ένα νήμα, έφτιαξαν το «πλέγμα της κοινωνίας» το οποίο συμβόλιζε ταυτόχρονα τις δυσκολίες των Α.μεΑ. στην καθημερινή ζωή (προσβασιμότητα σε κτίρια, δρόμους, υπηρεσίες κ.λπ) αλλά και στην ανθρώπινη επικοινωνία και στις σχέσεις. Κάποιοι από τους περαστικούς δέχτηκαν να συμμετάσχουν ενεργά  βιώνοντας την προσπάθεια να υπερκεράσουν τα εμπόδια…όπως επίσης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Θεσσαλίας κα Δήμητρα Ριζούλη. Στο τέλος διανεμήθηκε στους περαστικούς έντυπο ενημερωτικό υλικό.

β. Η προϊσταμένη Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κα Κωτούλα Αλεξία, μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο  Λάρισας για το σκοπό της Δομής, τα προγράμματα και τις δράσεις της  ενώ συμμετείχαν ενεργά  και δυο εκπαιδευόμενες, η Αγγέλα και η Γιούλη  μιλώντας  στον «αέρα»  για την καθημερινή τους ζωή στη Δομή.

γ. Υλοποιήθηκε στο 10ο Γυμνάσιο Λάρισας το πρόγραμμα «Ενημέρωσης –Ευαισθητοποίησης  Μαθητών» από τις υπαλλήλους της Δομής Κόκκινου Ελεωνόρα, κοινωνικό λειτουργό και Ριζούλη Βασιλική, Ψυχολόγο, το οποίο περιλαμβάνει διαδραστική συζήτηση και βιωματικές ασκήσεις προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τις καθημερινές δυσκολίες των Ατόμων με Αναπηρία καθώς επίσης και την πηγή «διαφορετικών»  συμπεριφορών, οι  οποίες   συχνά ερμηνεύονται ως «περίεργες».

δ. Τέλος μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης επισκέφτηκαν τη Δομή μας, ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια και ενημερώθηκαν για την καθημερινότητα στο δικό μας «διαφορετικό σχολείο».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις