ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κι όμως θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις το 2019 – Δείτε τι είπε στη Λάρισα ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος

Διόλου ρόδινη δεν θα είναι η κατάσταση για τους Έλληνες συνταξιούχους και το 2019, παρά την ανακοίνωση για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων που υπεγράφη από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου. Όπως εξήγησε από τη Λάρισα όπου βρέθηκε σήμερα ο εργατολόγος, ακαδημαϊκός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, έχει τεχνηέντως αποκρυφτεί αφενός ότι η μη εφαρμογή του μέτρου συνιστά αναστολή και όχι κατάργησή του και αφετέρου πως έρχεται μία άλλη σειρά αποφάσεων που θα «κουτσουρέψουν» κι άλλο τις συντάξεις.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του onlarissa.gr, «το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς αναστέλλεται και δεν καταργείται, άρα η αναστολή του θα αφορά μόνον το 2019. Από την άλλη όμως θα έχουμε την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων σε όλες τις συντάξεις από 1/1/2019, καθώς και την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους 228.000 εναπομείναντες κατωτατοσυνταξιούχους, ενώ παράλληλα θα παγώσει για ακόμη έτος το μέτρο του παγώματος των συντάξεων, δηλαδή δε θα έχουμε αύξηση. Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως και το 2019 θα δούμε μειώσεις σε συντάξεις» κατέληξε.

Ο διακεκριμένος νομικός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της φυλάκισης καθαρίστριας από το Βόλο λόγω πλαστού απολυτήριου δημοτικού, εξηγώντας πως «παραπέμπουν ταπεινούς εργαζόμενους ως καταχραστές του δημοσίου και τους πάνε για κακούργημα. Είναι σκληρή η ρύθμιση 4305 η οποία εφαρμόζεται και από αυτή την κυβέρνηση και προβλέπει αναδρομικό και χωρίς χρονικό όριο έλεγχο των τίτλων και πρέπει να καταργηθεί».

Πρόσθεσε πως «δεν είναι κακούργοι όταν είχαν μία ταπεινή θέση εργασίας» για να εξηγήσει πως «και άκυρη να είναι μία σύμβαση και ανυπόστατη να είναι μία εργασιακή σχέση, άπαξ και παρασχέθηκε εργασία, ο εργαζόμενος αμείβεται, δεν τον παραπέμπεις επειδή καταχράστηκε το δημόσιο».

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε πως τα οφειλόμενα αναδρομικά που οφείλει βάσει δικαστικών αποφάσεων το κράτους σε συνταξιούχους ανέρχονται σε 6 με 7 δις. ευρώ, συμπληρώνοντας όμως πως μπορούν να δοθούν σε βάθος μερικών ετών, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές προς το κράτος.

Ο κ. Μητρόπουλος θα μιλήσει το απόγευμα σε ημερίδα της Ένωσης Λογιστών Λάρισας με θέμα “το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού και των συντάξεων. Οι αντισυνταγματικές διατάξεις και οι διεκδικήσεις των ασφαλισμένων”. Η ημερίδα θα γίνει στο ξενοδοχείο “Μετροπόλ”.

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις