ΛΑΡΙΣΑ

Η Τέχνη στην Εκπαίδευση – Ένα Πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

To «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ε.Ε.Ε.Ε.) ανακοινώνει την έναρξη νέου Κύκλου Μάθησης με τίτλο «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ενηλίκων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO  και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτές ενηλίκων, παιδαγωγούς και κοινωνικούς επιστήμονες με στόχο να εφαρμόσουν ένα καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας στους μαθητές τους, παιδιά ή ενήλικες.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της καινοτομίας των εκπαιδευομένων μέσα από την επαφή τους με εικαστικά, κινηματογραφικά, λογοτεχνικά και άλλα έργα τέχνης με έμφαση στα εκθέματα της τοπικής ιστορίας και του θεσσαλικού πολιτισμού. Οι εκπαιδευόμενοι θα διαπιστώσουν ότι η επαφή με την τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πεδίο εκπαίδευσης, που κινητοποιεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» χρησιμοποιεί τη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Τέχνη», η οποία έχει παρουσιαστεί σε Δανία, Ελβετία, Ρουμανία, Σουηδία και στην Ελλάδα σε σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, οι εκπαιδευόμενοι (μαθητές ή ενήλικοι) παρατηρούν και επεξεργάζονται έργα τέχνης, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με ένα ή περισσότερα θέματα που μελετούν. Μέσα από την επεξεργασία των έργων τέχνης, προκύπτουν νέες ιδέες επάνω στο μελετώμενο θέμα και εμπλουτίζεται η προσέγγισή του.

Την εποπτεία του προγράμματος έχει επιστημονική ομάδα με συντονιστή τον κ. Αλέξη Κόκκο καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΑΠ και επιστημονικό υπεύθυνο του «Πανεπιστημίου των Πολιτών», τον κ. Μπάρλο Απόστολο πρ. Παιδαγωγικό Σύμβουλο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας, την κα. Μουσιώνη Λίνα Αρχαιολόγο/Λαογράφο/συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, την κα. Παπαδημητρίου Άρτεμις Δρ Ειδικής Αγωγής/καθηγήτρια ΕΑΠ, την κα. Γώγου Βάσω Θεολόγο και την κα. Νημά Βασιλική Ψυχολόγος/Msc Δυναμική, Συναισθηματική και Συγκινησιακή διεργασία της ομάδας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από ειδικευμένους εκπαιδευτές ενηλίκων καθώς και διδάσκοντες σε Πανεπιστήμια της χώρας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και όσοι το παρακολουθήσουν επιτυχώς θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης 75 ωρών (12 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση και 63 ώρες εκπαίδευση από απόσταση).  Επίσης, θα λάβουν ένα πλήρες αρχείο με 20 θέματα (π.χ. ελληνικός πολιτισμός, σύγχρονη τεχνολογία, σχέσεις γονέων – παιδιών, επαγγελματική ζωή, δυναμική της ομάδας, μέθοδοι μάθησης, περιβάλλον κ.α.) στο οποίο περιλαμβάνονται πλήθος έργων τέχνης (εικαστικά, λογοτεχνικά, κινηματογραφικά, θεατρικά, μουσικά, χορευτικά) καθώς και αντίστοιχα κριτικά ερωτήματα προκειμένου να διευκολύνονται οι εκπαιδευτικοί ώστε να εντάσσουν την τέχνη στα μαθήματα που διδάσκουν.

Την ευθύνη για τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων. Ο Κύκλος Μάθησης «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».

Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων: έως και την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018.

Θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

– στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 και 2410680250.

– στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων: https://learninglarissa2016.wordpress.com/texni_ekpaideysi_2018/

Για εγγραφές: https://learninglarissa2016.wordpress.com/texni_ekpaideysi_2018_ait/

Έναρξη υλοποίησης: Το πρώτο τμήμα θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018. Για την έναρξη νέων τμημάτων θα υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις